Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Gelişin Hoş Olsun 2014

31 Aralık 2013 - 19:26

Pozitif düşüncede ne dilersen onlar olur. Yeni yıla girerken İzmir, Ege ve ülkemiz adına bacasız sanayi olan turizmde en yüksek seviyelere ulaşmayı ve çevre adına yenilenebilir enerjinin yaygınlaştığı, havası ve denizleri tertemiz, ormanların çoğaldığı bir 2014 yılı diliyorum. Zaman su gibi akıp gidiyor. 2000 yılını tüm dünya insanı gibi bende çok merak etmiştim. Koskoca bir yüzyıl geride bırakılarak tarihe 2000 rakamını atmıştık. O meraklı bekleyişin üzerinden bile 13 yıl geçti. 2013 yılını değerlendirmek gerekirse küresel ısınma ile aşırı sıcakların yol açtığı büyük olman yangınları ve sağanak yağmurların neden olduğu büyük sel felaketleri yaşandı. Benim için 2013 yılının en önemli çevre olayların başında doğaya binlerce ağaç kazandıran emekli matematik öğretmeni Rahim Demirbaş ve Çanakkaleli Yüksel Ergen’i tanımak oldu. Onlar benim 2013 yılı çevre kahramanlarım oldu. TV kanallarında yayınlanan “Vakıfbank İşimiz Halden Anlamak” reklamlarıyla Türk insanının gönlünde taht kuran Konyalı emekli öğretmen Rahim Demirbaş’ı İzmir’e davet edip ağırlamıştım. Çünkü Konya Ereğlili 72 yaşındaki emekli öğretmen 15 yılda tam 32 bin ağaç dikerek “Ot bitmez, bozkır” denen bir coğrafyayı cennete çevirmişti. Köşemde Rahim Demirbaş’a “Öğretmenim seni sırtımda taşırım” başlığı ile yer vermiştim. Diğer doğa sevdalısı ise Çanakkaleli Kimya Mühendisi Yüksel Ergen oldu. Çanakkale’nin değişik bölgelerine 150 bin adet karaçam, servi ve mavi çam ağaçlarından oluşan dev bir orman kazandırarak bu dünyaya faydalı olan insanlardan biriydi. GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) gıdalara savaş açan ve bu konuda kitaplar bile yazarak insanları organik tarıma yönlendiren Yüksel Ergen, 150 bin adet orman ağacının yanı sıra 900 dönümlük arazide 8 bin zeytin ve 35 bin çeşitli meyve ağacı ile organik tarım da yapıyor.  
2014 Küresel Isınmayı durdurma yılı olsun
Dilerim 2014 yılında tüm hükümetler ve devletler küresel ısınmayı daha iyi algılayıp durdurma konusunda büyük çaba sarfederler. Eylül ayında açıklanan Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) raporunda yeralan “Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla felaketler yaşanabilir” sözleri gerçeğe dönüştü.  Açıklamadan iki ay sonra Filipinlerde yaşanan sel felaketinde 2.200 yaşamını yitirmişti. Keza Çin’de 25 kişi, İtalya’nın Sardunya Adası’nda 14 kişi, Yunanistan’da 2 kişi ve bir hafta önce Brezilya ile İngiltere’de ise 30 kişi hayatını kaybetti. Maddi hasarın büyüklüğü hesaplanamıyor. Küresel ısınmanın durdurulmasında ormanların çoğaltılması ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması en önemli faktörlerin başında geliyor. Yenilenebilen enerji yani rüzgar ve güneş enerjisi bakımından İzmir, Ege hatta Türkiye cennet konumundadır. Bir rüzgar tribünü  ormana eş değerdedir. Hava kirliliğinin yanı sıra küresel ısınmaya sebep olan karbon monoksit gazının yaratıcısı kömürden artık kurtulmak gerekir.
Çocuklara zeytin ağacı  ve zeytincilik anlatıldı
Zeytincilik hakkındaki yazılarım ve anıt zeytin ağaçları fotoğraf sergimden sonra pek çok yerden davetler alıyorum. Didim Turizm ve Zeytin Platformu ile Yönder Okulları bünyesinde gerçekleştirilen “Zeytin ve Zeytinyağı Çalışma Etkinliği’nde” okul öğrencilerine 2 gün boyunca eğitim verildi. Önce zeytin ağacını tanıyan ve zeytin toplayan öğrenciler daha sonra  geleneksel yöntem olan elleriyle sıkmak suretiyle zeytinyağı elde ettiler. Birkaç yıldır zeytin ve zeytinyağı konusunda çok önemli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Turizm ve Zeytin Platformu’nun önümüzdeki aylarda uluslararası nitelikte çok daha büyük projelere imza atacağını belirtti. Yaptıkları çalışmalarla Uluslararası Zeytinyağı Birliği’ne kabul edilen Türkiye’deki ilk üye olmayı başaran Didim’in önderleri Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Yönder Okulları Sahibi Ekrem Gençarslan, işadamı Bekir İşlek ve konunun strateji uzmanlığını yürüten Dr. Abdullah Manaz’ı yürekten kutluyorum.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum