Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Mutlu olmanın başka yolları da var…

15 Şubat 2017 - 12:42

İzmir’in bazı merkezi yerlerinde“Evinde aynısından 5 tane daha olan ayakkabı” veya “İlk iki hafta koşup daha sonra balkona kaldıracağın koşu bandı”şeklinde afişlerin bulunduğu billboardlara denk geldiniz mi?. Afişte yazılı yavasyasa.com sitesine girerek “Hayatı, zamanı, dünyayı tüketme” ana başlığı altında gereksiz ve aşırı tüketimin doğa, çevre ve dünyaya verdiği zararlar o kadar güzel örneklerle anlatılmış ki hayran kaldım.Bakın daha neler var. “Daha yeni cep telefonu, daha hızlı araba, daha çok ayakkabı, yeni moda giysiler, daha büyük evler… Durmadan tüketiyoruz. Dünyamızın karşılayamayacağı kadar tüketiyoruz ve dünya bize yetmiyor ama başka bir dünya da yok. Daha fazla tüketebilmek için zamanımızı, hayatımızı tüketiyoruz. Cep telefonumuzdan memnunuz ama yenisi çıkınca kendimizi almak zorunda hissediyoruz. Arabamız bizi istediğimiz yere ulaştırıyor ama daha hızlısını, daha güçlüsünü almak istiyoruz. Evimizde mutluyuz popüler bir sitede rezidans almak için on yıllarca ödeyeceğimiz borcun altına giriyoruz. Satın aldıkça daha popüler, daha güçlü, daha güzel, daha cesur, daha mutlu olacağımızı sanıyoruz”

Bravo Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği

Sosyal sorumluluk böyle olmalı. 16 yıldır yazdığım çevre yazılarında küresel ısınmanın nedenleri, zararları ve nasıl durdurulması konusunda verdiğim mücadelede böyle destekçilerin olmasından gurur duyuyorum. Küresel Isınma’nın (Dünyanın aşırı derece ısınması) durdurulması konusunda ülkelerin, büyük kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin neler yapması gerektiğini yıllardır  gündemde tutuyorum. Hatta son yıllarda “Karbon ayak izinizi küçültün” yazıları ile konuyu kişilere kadar indirgedim. Çünkü küresel ısınmayı oluşturan nedenler arasında birinci sırada insanlar geliyor.Bilim adamları son 20 yılda dünyanın sıcaklık artışının geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştığını, dünyanın yağış alan bölgelerinde sağanak yağmurlarla felaketlerin, kurak bölgelerde ise bitki ve hayvan türlerinin yok olacağı uyarısında bulunuyor.

Bir çift deri ayakkabı 8 bin litre su ve 5 saat elektrik

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde görev alan 257 bilim insanı, küresel ısınmanın yüzde 98 insan kaynaklı olduğunu söylüyor. Yüzde 49 gereksiz elektrik kullanımı, yüzde 23 endüstrileşme, yüzde 14 ormanların yok edilmesi ve yüzde 12 tarımsal çalışmalarla doğaya verilen zararlara dikkat çekiliyor.Türkiye’de kişi başına düşen karbon gazı oranı yılda 6 ton. Yani tükettiklerimizden ortaya çıkan karbonmonoksit gazı. İstatistikler göre bir çift deri ayakkabının üretiminde 8 bin litre su ve 5 saat elektrik, bir ceket için 900 litre su, 4 saat elektrik, pantolon için 300 litre su, 2 saat elektrik tüketimi yapılıyor. Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin,billboardlarda evinde aynısından 5 tane daha olan ayakkabı, pantolon, mont uyarısını yaparken, gereksiz tüketimden vazgeçerek dünya üzerindeki karbon ayak izinizi küçültmenizi tavsiye ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum