Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


BU SEMPOZYUM KAÇMAZ

05 Mayıs 2016 - 17:22

Dünya bir yana Türkiye için enerji neden önemli. Birincisi elektriğin yüzde 70’i dışarıdan satın alınıyor, ikincisi ise dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın birinci nedeni olan karbon gazının her yıl elektrik üreten 1200 kömür santralinden 8 milyar ton atmosfere karışması. Yani bu yıl 50 derecelere ulaşarak son 80 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşanacağı küresel ısınmayı durdurmak için mücadeleye herkesin katılması gerekiyor. Bu gün Dokuz Eylül Üniversitesi Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi, DETTO (Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi)  ve DEPARK (Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi) işbirliği ile gerçekleştirilecek olan “Enerji Stratejileri: İzmir Sempozyumu”na tüm resmi ve sivil toplum kuruluşların katılması şart olmalı.  DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu'nda saat 9.30 da başlayacak olan sempozyum akşam 18.30 kadar sürecek. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Enerji Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Ertürk’ün katılımı bekleniyor. Enerji sektörünün temsilcileri, ilgili alanlarda akademik çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları, bilgi ve birikimlerin paylaşacak ve enerji konusunun farklı boyutlarını belirleyecek.  Araştırma ve gelişmelerin değerlendirileceği sempozyumun tüm katılımcılara önemli katkılar sağlayacağını eminim. Düzenleyenleri kutlarım.

Çinli turistlerden temizlik dersi

Türkiye’de yapılan istatistikler denizlerin  yüzde 80 oranında karadan insan eliyle kirletildiğini gösteriyor. Çöplerin geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması ve çevrenin korunması yerine rastgele almayı millet olarak daha uygun buluyoruz. Zaten bu nedenle çöplerin geri kazanılması konusunda gelişmiş ülkelerden yüzde 60 oranında gerilerdeyiz. Geçtiğimiz günlerde Çeşme’nin Eşek Adası’nda yapılan deniz ve kıyı temizliğinden 2 ton atık toplandı. Yaz mevsimi yaklaştığında deniz ve kıyı temizliği rutin olarak yapılır. Ancak o temizliğe Çinli turistlerin katılmış olması bizlere verilen “Cennet ülkenizi kendiellerinizle kirletmeyin” mesajıdır. Çinli turistleri ellerinden öpüyorum, çöpleri rastgele atanlara da örnek olmasını diliyorum.

Sabiha Gökçen’degeri dönüşüm aldatması

Günde on binlerce turistin gelip geçtiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda geri dönüşüm şoku yaşadım. Çöplerin özelliklerine göre ayrı toplanması ve ekonomiye kazandırılarak dünyanın daha az kirlenmesini önlemek için yapılıyor geri dönüşüm. Sabiha Gökçen’de neredeyse her yerde metal, plastik, cam, kağıt, karton, yiyecek artıkları için çok şık çöp kutuları yapılmış. Bir çevre yazarı olarak oturduğum yerden turistlerin çöp hassasiyetini gözlüyordum. Herkes çöpünü üzerinde resimleri olan kutulara attılar. Ancak çöpleri toplayan temizlik işçisi tüm atıkları yiyecek içeceğin de olduğu siyah bir torbanın içine boca edince yerimden fırlayıp neden böyle bir şey yaptığı sordum. Yanıt “Tonlarca çöpü nasıl ayıracağız” oldu. Zamanım olsaydı yöneticilerini bulup turistlerin gözleri önünde yapılan bu ayıbı bildirecektim. Yani her işimiz göstermelik olmasın lütfen. Sonra diğer ülkeler gibi neden gelişemiyoruz diye dert yanmayalım.      

YORUMLAR

  • 0 Yorum