Reklam
Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Güre'nin önümüzdeki günlerde büyük sürprizleri var

18 Ocak 2020 - 13:18

TRT İzmir Müdürlüğü’nde çalıştığım dönemde Güre Atatürk Düşünce Derneği kahvesinin bulunduğu çınar ağaçlarının altında bir canlı yayın yapmıştık. O zaman Kamil Saka Güre Belediye Başkanıydı. Yani 8 yıl önce. Aslında Kazdağı’na defalarca gittiğim için o bölge benim her zaman özel bir yerdir. Tarihi, müthiş doğal güzellikleri, zeytini, denizi, jeotermal enerji kaynakları ile Kuzey Ege’nin parlayan yıldızıdır. Edremit, Güre, Akçay, Burhaniye, Ören, Küçükkuyu, Adatepe’yi kaç kez gezip dolaşmama rağmen doyamamışım demek ki. Allahın bahşettiği gümüş renkli kutsal zeytin ağaçları ve ana sütü kadar kıymetli zeytin yağı çok meşhurdur. O bölgeye her gittiğimde Güre’de yaşayan Menemenli hemşehrim Osman Laçin’e uğramadan ayrılmam. Tekstil mühendisi olmasına rağmen kendini toprağa, organik gıda ürünleri üretip insanların daha sağlık yaşam sürmesine adamış bir insan.







YABANCI ÜLKELERDEN GELEN YOĞUN TALEP

Menemenli olması nedeniyle organik karadut üretimine 1100 ağaç ile kendi bölgesinde başladı. Karadut ağaçlarına solucan gübresi ve diğer doğal gübreleri kullanarak organik sertifikasyon belgesi aldı. Sürdürülebilir tarımın öncülerinden oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetiminde sertifikalı bahçelerin yetiştirdiği karadutları katkısız karadut şurubu, püresi, lokumu ve reçeli büyük ilgi gördü. Yabancı ülkelerden gelen yoğun talep üzerine Balıkesir Altınova’da 800 ağaç, Burhaniye’de 750 ağaç, Sındırgı’da 1200 ağaç ile üretimini arttıran Osman Laçin, kapama bahçelerin artırılması gerektiğini, bu bahçeleri oluşturanların büyük paralar kazanabileceğini söylüyor. Karadutun, binlerce yıldır Anadolu'dan Himalaya Dağları'na kadar uzanan bölgede yetiştiğini ve zeytinin kardeşi olarak adlandırılabilecek bir ağaç olduğunu belirten Osman Laçin “Türkiye'de 500-600 ton civarında kapama bahçe olmadan bir karadut rekoltesi var. Yurt dışı taleplerini ülkemiz şu anda karşılayamıyor. İnşallah ileride bu ağaçlar çoğaltılır ve milli ekonomimize katkı olur" diyor.







GÜRE, TURİZM TANITIM DERNEĞİ İLE TANITILACAK

İki gün kaldığım Güre’de Osman Laçin beni kendisi gibi girişimci bölgenin önder insanları ile tanıştırdı. Yazımın başında da bahsettiğim gibi tarihi, müthiş doğal güzellikleri, zeytini, denizi, jeotermal enerji kaynakları ile pek çok önemli özelliği bir arada barındıran Güre’nin daha aktif tanıtılması için Turizm Tanıtım Derneği’nin (GÜRTAD) kurulmuş. Başkan Mehmet Agah Ferhatoğlu, Başkan Yardımcısı Birol Kocacan, Sekreter Yusuf Karagöz ve yönetim kurulunda ise Mehmet Öngen, Gencer Engin, Veli Albayrak, İskender Azatoğlu, Ahmet Çetin, Recep Sakızlı, Murat Bostancıoğlu ve Yağız Öngen gibi bölgenin iş dünyasında tanınmış isimleri var. Derneğin o kadar ses getirecek projeleri var ki her birini ayrı ayrı yazmak gerekir. Dernek başkanlığına bölgenin ekonomisine büyük katkılar sağlamış Ferhatoğlu Şirketler Grubu’nun 5 kuşak temsilcilerinden Mehmet Agah Ferhatoğlu getirilmiş. 







FERHATOĞLU ÜRÜNLERİ ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE

1918 yılında Ferhat Bey’in kurduğu ve bir asırlık geçmişiyle beldenin en köklü ailelerinden olan Ferhatoğlu, on binlerce ağaçtan toplanıp üretilen zeytinyağlarıyla tercih edilen önemli bir marka. Ferhatoğlu ürünleri üreticiden tüketiciye, toptan ve perakende olarak kendi satış noktalarında ve Türkiye genelindeki seçkin şarküteri ve marketlerde satılıyor. Agah Ferhatoğlu, dernekle ilgili "Toplumun sivil ve yerel dinamikleri, yaşadıkları, iş yaptıkları çevreye değer katmak için, çeşitli oluşumlar aracılığıyla hizmet üretiyorlar. Bizlerde yalnızca bu amaç çerçevesinde bir araya gelerek, çevremizdeki çeşitli sorunların giderilmesinde ve projelerin üretilmesinde bir sivil inisiyatifin mevcudiyetine inandığımız için bu derneğimizi kurduk. Güre, Edremit Körfezi'nde bozulmamış doğası, üstün kalite zeytin ve zeytinyağı, termal kaynakları, turistik tesislerinin yatak kapasiteleri ile büyük bir potansiyel taşımaktadır. Hakkın da efsaneler bulunan Sarıkız, Güreli hemşerimizdir. Güre Mahallemiz ve sahilimiz bölgemizde en iyi korunmuş alanlardır. Derneğimiz çok geniş perspektifte Güre’mizin kalkınmasında önemli çalışmalara imza atacak” diyor.







KÖRFEZİN PERİLERİ İÇİN KURBAN KESİLDİ

Agah Bey ile tanıştığım gün Türkiye Kadınlar Basketbol 1. Ligi’nde önemli başarılara imza atan Edremit Belediyesi Gürespor Kadın Basketbol Takımı Başkanı Ahmet Çetin ve takımın teknik ekibi ile yöneticileri de oradaydı. Sporcuların ardı ardına yaşadığı sakatlıkların son bulması için kurban kesildi.  Ertesi günü Mersin Üniversitesi ile deplasmanda karşılaşan Edremit Belediyesi Gürespor Kadın Basketbol Takımı, 61-70 yenince ilçede bayram havası yaşandı.







SARIKIZ KAZDAĞI ETNOGRAFYA GALERİSİ       

Uğur ve Murat Bostancıoğlu kardeşler de Güre’nin tanıtımında özel bir teşekkürü hak eden insanlardan. 2015 yılında rahmetli babaları Ali Bostancıoğlu’nun anısına kurdukları Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi tek kelimeyle muhteşem. Fotoğraflar, dökümanlar, efemeralar, antik objeler, heykeller, maketler, görsel videolar ve balmumu heykeller bölge hakkından önemli bilgiler aktarıyor. 300 metrekare kapalı alanı, 2 farklı salon ve kafeteryası, 50 kişilik konferans salonundan oluşan Galeri de, 8 dakikalık Kazdağları ve bölge tanıtım filmi yayınlanıyor. İda dağı mitosları, Troya ve Antandros, Kuzey ege Antik Kentleri, Antik dönemlere ait sikkeler, vazolar ve terrakotalar, Fatih’in İstanbul’un fethi sırasında Toroslardan getirdiği Tahtacı Türkmenleri, Yörükler ve Muhacırlar, Kazdağı Milli Parkı, Kazdağı Endemik Bitkileri ve Faunası, Hasanboğuldu, Sutüven Şelalesi ve Sarıkız Efsanesi, Bölgedeki eski zeytinyağı fabrikaları ve zeytincilik, eski Edremit ve Körfez fotoğrafları ve belgeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Edremit ziyaretleri ve Atatürk’ün balmumu heykeli, Milli Mücadelede Edremit Körfezi ve Kuva-yi Milliye Hareketi, Yolu Kazdağı’ndan geçmiş, iz bırakan değerler köşesinde çocukluğu Edremit ve Kazdağı’nda geçmiş olan ”Benim meskenin dağlardır dağlar” diyen Sabahattin Ali köşesi ve balmumu heykeli, Kazdağı aşığı Tuncel Kurtiz’in Balmumu Heykeli ve eserleri, Çanakkale Destanı Kahramanı Havranlı Koca Seyit Balmumu Heykeli, Edremit’li Şair Mustafa Seyit Sutüven, Son günlerini Kazdağı’nda geçiren Ali Ekber Çiçek köşesi ve balmumu heykeli, Edremitli Klarnet Virtüözü Şükrü Tunar heykeli beni çok duygulandırdı. Ülkemin değerlerini koruyan ve tüm dünyaya duyuran insanlarla beni tanıştırdığı için Osman Laçin’e teşekkür ederim.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum