Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


500 MİLYAR NAYLON POŞET NASIL YOKOLUR

26 Şubat 2016 - 13:42

İstanbul Adalar Belediyesi, doğada kaybolması yüzyıllar bulan naylon (polietilen) alışveriş poşetlerinin kullanımını meclis kararı ile yasakladı. Bu kararın alınmasında Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği, Deep Dream Dalış Merkezi, Arka Güverte, Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Ada Gönüllüleri, Adalar Vakfı, Adalar Kent Konseyi’nin şikayet ve önerileri büyük rol oynadı. Çünkü, Çevre kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan naylon poşetler petrol kaynaklarından yapıldığı için küresel ısınmada önemli rol oynuyor. Naylon poşetler, toprağa, suya karışmasıyla besin zincirini kirlettiği gibi, denizlerde nesli tehlike altında olan türlerin de yok olmasına neden oluyor. Yılda 500 milyar adet üretildiği tahmin edilen naylon poşetlerin kalınlığına göre doğada çözünmesi yüzyıllar alıyor. Adalar Belediyesi, kese kağıdı, bez torba, file gibi ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde 5 yıldır çalışmalar yürütüyor. Tüm belediyelere örnek olmasını diliyorum.



BİR MİLYON 210 BİN ARACIN KARBON GAZI

Bir litre bezinden 9 kilo karbon gazı çıkıyorsa bir milyon 210 bin araçtan çıkan karbon gazını hesaplayın ve İzmir’deki soluduğunuz havanın kalitesini siz düşünün. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıla oranla 110 bin artış olmuş. Yaşanan aşırı trafik yoğunluğu da rakamları kanıtlıyor. Benim üzerinde durduğum bu kadar aracın egzozundan çıkan karbon gazının başta insan yaşamına verdiği zararları. Egzoz gazının zararları baş ağrısı, halsizlik, karın ağrısı, sersemlik hissi, uyuşmalar, göz kararması, unutkanlık, kişilik değişiklikleri, denge bozukluğunun yanı sıra kalp, akciğer ve solunum yollarını etkileyerek  akciğer kanseri, mesane kanseri, felç, iskemik kalp hastalıkları, kalp krizleri, kalp yetmezliği,  kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım gibi hastalıklara sebep oluyor



 

ÇEVRENİN ÖNEMİ BÖYLE ÖĞRETİLMELİ

Her yazımda çevre bilincinin küçük yaşlardan oyunlar, faaliyetler ve tiyatro ile öğretilmesi gerektiğini vurguluyorum. Uygulayan okullar, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler her geçen gün artıyor. Çiğli Belediyesi’nin kurduğu “Çevreci Afacanlar” adlı çocuk oyununu okul, okul gezerek ağaçların insan yaşamındaki faydaları, çöplerin geri dönüşüm kutularına atılması, toplu ulaşımın kullanılmasını müzik eşliğinde çok güzel anlatıyor. Başkan Hasan Arslan, “Temiz ve yeşil bir kentte yaşamak istiyorsak herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Belediye olarak çocuklarımızı çevrenin önemini hem eğlendirerek hem de bilinç oluşturarak yapıyoruz” diyor. Faydalı çalışmaları yürekten kutluyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum