Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Yeter artık plastik poşetler yasaklansın!

07 Şubat 2017 - 14:36

Geçen gün televizyondan izlerken isyan ettim. Yazıktır, günahtır. Nedir bu canlıların insanlardan çektikleri. Norveç'te karaya vuran balinanın midesinden 30 plastik poşet ve çok miktarda plastik madde çıkmış. İnsan denilen varlık kendi rahatı, kendi yaşamı için diğer canlıları önemsemiyor. Mevlana’nın bir sözü var; “Allahın yarattığı her canlının yaşama hakkı vardır”. Son 10 yılda, geçmiş 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildiğini ve plastik kirliliğinin okyanusları, orada yaşayan canlıları tehdit ettiğini yazmıştım. Özellikle plastik poşetlerin günlük hayatta yoğun kullanımının önüne geçilmezse dünya, plastik çöplüğü olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Marketler bir parça bir şey alana naylon poşet veriliyor. Bilim insanları plastiğin doğada çözülmesi, yok olması neredeyse imkansız. Naylon poşet 100 yıl, plastik şişe 400 yıl, plastik madde 1000 yılda doğada yok olabiliyor.

200 DENİZ CANLISININ HAYATI TEHLİKEDE

Norveç Bergen Üniversitesi zoologları, karaya vuran balinayı incelediklerinde plastiklerin sindirim sistemini tıkaması sonucu duyduğu acıdan kendini karaya vurduğunu tespit ettiler. Plastik torbalar balina, yunus, fok gibi memeli hayvanların yanı sıra balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatını tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler çevre raporlarına göre dünya denizlerine her yıl 8 milyon ton plastik atık karışıyor. Dünya yüzeyinin henüz plastik çöplüğüne dönüşmemiş olmasının başlıca sebeplerinden biri deniz diplerinin çöplük olarak kullanılmasıdır. Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı'nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor.

“NAYLON POŞET İZMİR VALİLİĞİ’NE TAKILDI”

Bu sözler Ahmet Gürel’e ait. İzmir Platformu’nun Başkanlığı, Atatürk Düşünce Derneği Eğitim-Bilim Danışma Kurulu üyeliği ve İzmir Özel Türk Koleji Uşakizade Köşkü Müdürlüğü’nü de yürüten Ahmet Gürel, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluğundan ölümüne kadar geçen yaşamını konu alan fotoğraf sergisiyle büyük ilgi gören sosyal bir insandır. Naylon poşetlerle ilgili bana gönderdiği yazıyı sizlerle paylaşıyorum; “Sayın Akansu, 2010 yılında kurulan, İzmir Platformumuzun, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile ortak hazırladığı “Naylon Poşet” zararlarının azaltılması ve yasaklanması konusu 26 Ocak 2012 günü İzmir Valiliği Mahalli İdare Kurulu’nda gündeme gelmiştir. İzmir Valiliği Mahalli İdare Kurulu’nda, bu konuda bir komisyon kuruldu. Ben kısa bir konuşma yaparak, İzmir’de belediyelerin yaptığı çalışmanın bu komisyon kararıyla bilimsel bir tabana oturacağını ve kurulan komisyondan İzmir’e yakışır bir sonuç çıkacağını belirttim. 2012 yılında görev alan bu kurul, aradan geçen 5 yıl içinde hiçbir çalışma yapmamıştır. Günümüzde naylon poşetlerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülmekte ve yüzde 99’u doğaya bırakılmaktadır. “Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık” olarak İzmir’in teması seçilmişken, tüm dünyada neredeyse ince naylon tamamen yasaklanmışken, AB ülkelerinden de yasaklama kararı alınmışken, biz niye 3-5 naylon tekelinin esiri oluyoruz. Bu nedenle Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Platformu olarak İzmir ilinde naylon poşet kullanımının bir an önce bir hareket planı belirleyerek yasaklanması ve bez- kâğıt torba, file kullanımını benimsenmesi gerektiğini önemle bir kez daha belirtiyoruz

YORUMLAR

  • 0 Yorum