Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Kömürü Değil, Yaşamı Seç

21 Ocak 2016 - 17:31



Bu soğuk havalarda yukarıdaki başlık bazıları için saçma gelebilir. Ancak fotoğraftaki balonun üzerinde yazılı mesaj ise gerçeği anlatıyor. Greenpeace eylemcileri geçtiğimiz hafta Soma ilçesinde sıcak hava balonu ile kömürlü termik santrallerin sağlık, çevre ve iklim üstündeki etkisine dikkat çeken bir eylem gerçekleştirdi. Balon, Soma  Kömürlü Termik Santrali ve Kolin Şirketler Grubu’nun geçen yıl kömürlü termik santral projesi için 6 bin zeytin ağacının kesildiği üzerinde uçtu. Somalılar, balonunun üstünde 100 metrekarelik “Kömür Can Alır” pankartı ilgiyle izlendi.

Çağdaş ülkeler kömürden vazgeçiyor

Geçtiğimiz ay Paris Zirvesi’nde, iklim değişikliğini 1.5 derecede tutma hedefine ulaşmak için devletlerin kömür projelerine karşı somut politikalar üretmesi kararı alındığını belirten Greenpeace üyeleri, “Ancak Türkiye, aktif 20 santralin yanı sıra kurulması planlanan 80 yeni kömürlü termik santral ile dünyanın en büyük kömür tehdidi altında kalacak” diyorlar.

Kömürün insan sağlığı başta olmak üzere ekosistemi ciddi boyutlarda tehdit ettiğini defalarca yazdım. Hatırlıyorum bir konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak”  Kızıldereli sözünü hatırlatmıştı. Başka söze gerek var mı?

Mahkeme kararına rağmen 400 ağaç kesildi

Urla Ovacık Köyü’nde 6 rüzgar tribünü için 1800 ağacın kesileceğini  ve köylülerin mücadelesi sonucu mahkeme kararıyla durdurulduğunu yazmıştım. Ancak önceki gün EGEÇEP (Ege Çevre Ve Kültür Platformu) üyesi Merih Akın Yücel'in telefonu ile firmanın sessiz sedasız 400 tane ağacı kestiğini öğrendim. Rüzgar tribünü izni verilen ormanlık alanın birinci derece sit alanı olduğunu ve köylülerin yanı sıra İzmir Şehir Planlamacıları ile Büyükşehir Belediyesi’nin de açmış olduğu davalar varken hangi cesaretle ağaçlar apar topar kesildi anlamıyorum. EGEÇEP üyeleri, Soma Yırca'da olduğu gibi Ovacık'ta da “Temiz Enerji” yalanı ile dayatılan kıyıma izin vermeyeceklerini belirtiyorlar. Kent yöneticileri de duysunlar.



OKUR MEKTUBU

BELEDİYE  VE ÇEVKO YETKİLİLERİNE

Çevre-Yaşam köşesinin yakın takipçilerinden Gülden Madencioğlu Tezeren, “Atıkların ayrıştırılması Avrupa ülkelerinde en önemli vatandaşlık görevi” başlıklı yazımla ilgili bir e-mail göndermiş. Gülden Hanım, “Sayın Akansu atıkların geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması konusunda ev hanımlarını bilinçlendiriyorum. Tam 3 senedir mahallemize bir ambalaj atık kutusu ve cam kumbarası koydurtma çabalarım maalesef sonuçsuz kaldı. Belediye ve ÇEVKO ile kaç kez iletişime geçtim. Defalarca belediyeye gittim. Yanımda ilgili kişi ile konuşuyorlar ancak bir türlü atık kumbaralar gelmiyor. Gülden Hanımın adresi 

Güzelbahçe Kahramandere Mahallesi 767 Sokak Aura Sitesi’nde. Belki bu yazım çare olur.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum