Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Anne, baba ve kıymetli öğretmenler lütfen

05 Ekim 2018 - 20:00

Gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, ÇEVREYE duyarlı ve bilinçli bir insan yetiştirmek için önce anne babalara daha sonra da öğretmenlere önemli görev düşüyor. Toplumumuzun büyük bir kısmında ÇEVRE BİLİNCİNİN  yeterince oluşmaması nedeniyle çevre ilgilenmeye değmeyen bir konu olarak algılanmaktadır. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde çevremizi evimiz gibi düşünmeliyiz. Bu düşünceyi daha da genişleterek mahallemiz, iş yerimiz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız olarak değerlendirmeliyiz. Anne, baba ve öğretmenler, çevre eğitiminde, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmektir.

ÇÖP DEYİP GEÇMEYİN

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle büyük kentlerde insanların karşılaştığı en büyük çevre sorunu çöplerdir. Gerekli önlemler alındığından ve ayrımı iyi yapıldığında tehlikesi olmadığı gibi çevrenin korunmasında geri dönüşüm yoluyla ekonomik katkıya kadar pek çok faydası vardır. Geçmişe bir göz attığımızda ortaçağ ve 14.yüzyılda dünyada yüz binlerce insanın çöplerin yol açtığı hastalıklardan öldüğünü görebiliriz. Çöplerden hastalık taşıyan en önemli iki etken sinekler ve farelerdir. Çok çabuk üreyip (desimetreküp de 2500 sinek ) dizanteri, tifo, sarılık gibi ölümcül hastalıkları insanlara taşıyabilirler. Fareler ise insanları ve besi hayvanlarını ısırma yoluyla veba hastalığını bulaştırırlar. 21.yüzyılı yaşadığımız dünyamızda teknolojinin ve tıbbın gelişmesi, insanların daha bilinçli hale gelmesi ile bu tarz hastalıklar ve ölümler yok denecek kadar azalmıştır. Tıp uzmanı olmadığım için benim üzerinde durmak istediğim kısmı sağlık değil, çöplerin çevreye verdiği zararlar ve geri dönüşüm yoluyla ekonomiye olan katkısıdır. Yapılın araştırmalar ülkemizde bir kişinin günde 1kg çöp ürettiğini ortaya koyuyor. Nüfusumuzun 80 milyon olduğunu düşünürsek günde 80 bin ton çöp üretilmektedir. Bu rakamlara göre çöpü kaynağında azaltmazsak, bir gün çöp dağları arasında nefes alamaz hale gelebiliriz. Çöplerimizi geri dönüşüm ve tekrar kullanım yöntemiyle, hem dünyamızın uzun ömürlü hem de ekonomimize katkı sağlayacak hale getirebiliriz.

BUNLARI BiLİYOR MUSUNUZ?

-Türkiye’de çöp miktarının yüzde 20-25’sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.

-Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir hammaddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerinizde ayrı toplayıp şehrin merkezlerindeki kumbaralara atın.

-Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edin.

Kağıtları ve defterleri tutumlu kullanıp, kullanılmış kağıtlara geri dönüşüm uygulayın.

-1 ton kullanılmış beyaz kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, 1 ton kullanılmış gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olur.

-Bir büro elemanının yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.

Bir kere kullanıp atacağınız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğiz bez torba ve fileleri tercih edin.

-Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık100 litrepetrol tasarruf edilmiş olur.

Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, sakız 5 yıl , bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süreyle yok olabilmektedir.

-İnsan sağlığına zararlı kimyasal maddeleri içeren temizlik ürünleri yerine, doğal bileşenlerden oluşmuş ürünleri tercih edin.

ULUSAL ÇEVRE ANDIMIZ

Şimdiki ve gelecek kuşakların temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu gerçeğinden hareketle, çevreye duyarlı bir kalkınmadan yana olduğumu vurgulayarak; doğal kaynakların ekonomik kalkınmanın hem kaynağını hem sınırını oluşturduğunu bilerek, çevrenin korunması ve geliştirilmesinden bireysel katkı ve katılımın gereğine ve önemine inanarak; çevresel değerlere sahip çıkıp zarar verenleri uyaracağıma, doğal kaynaklardan faydalanırken tutumlu davranacağıma, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda hareket edeceğime, bu yönde iş birliği ve dayanışma anlayışı içerisinde hareket ederek, çevre konusunda herkese örnek olacağıma söz veririm.

YORUMLAR

  • 0 Yorum