Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Daha Temiz Bir Dünya İçin Atık Azaltma Haftasında SİZ NE YAPIYORSUNUZ

20 Kasım 2014 - 13:02

Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, çiklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır. Haydi siz de katı atıkları ayrı ayrı biriktirerek çocuklarınıza temiz bir dünya veya kent bırakırken ekonomiye de katkı sağlayın. Dünya’da her yıl 17-25 Kasım tarihleri arasında yapılan “Atık Azaltma Haftası”nda, evsel, endüstriyel, tıbbi katı atıkların toplanması, geri kazanımı ile insan, çevre ve ekonomiye yararları çeşitli etkinliklerle anlatılıyor. Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken katı maddelere ‘katı atık’ diyoruz. Gündelik hayatta “Çöp” olarak adlandırılan katı atıkları kesin bir tanıma sığdırıp belirli adlar ve maddelerle sınırlandırmak imkansızdır. Daha doğrusu çöpü üreten, atarak kurtulmak isteyen, toplayan, ayıklayan, kullanan ve bertaraf eden kişi, kurum ve kuruluşlar ile üretilen yerleşim birimlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel yapılarına göre değişen tanımları yapılabilir. Cam, metal, plastik, kağıt, karton gibi değerlendirilebilir atıkların çeşitli işlemlerden geçirilerek yeni bir hammadde veya ürüne dönüştürülmesine ‘geri dönüşüm’ denir. Bunun için, öncelikle atıkların temiz ve türlerine göre ayrılmaları gerekiyor. Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, çiklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır. Haydi siz de katı atıkları ayrı ayrı biriktirerek çocuklarınıza temiz bir dünya veya kent bırakırken ekonomiye de katkı sağlayın.
“En iyi atık, hiç oluşmamış atıktır!”
Bu slogan JCI İzmir Şubesine ait. JCI İzmir, atık oluşumunun önlenmesi fikrinin bilinirliği ve yayılımının arttırılmasını amaçlıyor. Eğitimlere ağırlık vererek, çevre koruma bilincine sahip genç nesiller yetişmesine katkıda bulunmayı ön planda tutuyor. Eğitimler ve etkinliklerle atık azaltımı bilincini İzmir’den başlayarak Türkiye’nin 81 iline kadar yaymak, atık azaltım stratejileri hakkında farkındalık sağlamak, sürdürülebilir atık azaltım faaliyetlerini teşvik etmek, günlük hayattaki tüketim ve üretim davranışlarındaki değişimi destekliyor. JCI, (Junior Chamber International) Uluslararası Genç Girişimciler Derneği. 124 ülkede yaklaşık 200 bin üyesi bulunuyor. JCI İzmir, “Atık Azaltımı Bilinçlendirme” projesiyle Atık Azaltımı Haftası'nın Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olarak, dernekler ve sivil toplum kuruluşları kategorisinde, projesinin kapsamı, etkisi, orjinalliği ve sürdürülebilirliği dikkate alınarak dünya çapındaki tam 7035 proje arasından birincilik ödülüne layık görüldü.
OKUR MEKTUBU
Kent yöneticilerine 2 gençten mesaj var
Çevre-Yaşam köşesine iki genç okurumdan mektup geldi. Menemen Villakent Anadolu Lisesi’nde okuyan Çağlayan Kardüz, okulunu kaplayan sineklerden ders yapamaz hale geldiklerinden yakınarak, “Merhaba Ahmet amca. Okulumda sineklerden ders yapmak mümkün değil. Okulda şuan ders işlenmiyor, daha doğrusu işlenemiyor. Akıllı tahtalarda, sıralarda, panolarda, her yerdeler sinekler var. Sesimizi duyurursan çok sevinirim birilerinin duruma el atması gerekiyor” demiş. İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi Mert Can Ermiş ise, Almanya gezisinde babası Caner Ermiş’e çektirdiği fotoğrafı gönderip, “Bende İzmir’de Almanya ve Hollanda’daki gibi otomobilden çok bisiklet olsun istiyorum. Hem egzoz dumanından hava kirliliğini önlemiş oluruz hem de karbon monoksit gazından sağlığımızı kaybetmemiş oluruz” notunu düşmüş. Sayın yetkililer geleceğimiz olan bu gençlere kulak vermek gerekmez mi?
Kuru temizlemecinin ilginç buluşu
Türk insanı yeter ki istesin başaramayacağı hiçbir şey yoktur.
Alsancak’ta kıyafetlerimi verdiğim çiçek sevdalısı Dedeoğlu Kuru Temizlemeci Hüseyi Dedeoğlu’un dükkanındaki sulama sistemi, su sıkıntısı yaşanan bölgelerdeki çiftçiler ve uzun tatile gidip çiçeklerinin kurumasından korkanlara çare olur. Dedeoğlu, lekeli kıyafetleri temizlemek için kullandığı yöntemi çiçeklerine de uyguluyor. Özellikle sarı lekeleri yok etmek için o bölgeyi suda bir süre bekletiyor ve temizleme işlemine geçiyor. Ancak giysi de metal bir parça varsa o kısım dışarıda bırakılarak suda bekletiliyor ve bu işlemin kumaşın suyu çektiğini görüyor. Aynı şeyi çiçeklere de uygulamayı deniyor ve bir düzenek oluşturuyor. Küçük bir pet şişeye su dolduruyor ve içine ayakkabı bağcığı sokuyor. Bağcığın diğer ucunu da saksının dibine uzatıyor. Su, bu bağcık vasıtasıyla emiliyor. Bir küçük saksıya 500 ml’lik bir pet şişe su, 40 gün yetiyor. Hüseyin Bey özellikle yaz döneminde, tatile giderken bu uygulamanın çok kullanışlı olacağını söylüyor. Suya bir çay kaşığı suni gübre atılırsa, bitkinin daha hızlı büyüdüğünü de ekliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum