Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Adını etrafındaki çam ormanlarından alıyor;Denizli Çameli

23 Eylül 2015 - 01:54

Denizden 1300 metre yükseklikte etrafı çam ormanlarıyla kaplı Çameli, bu yıl ilki yapılan Dünya Yamaç Paraşütü Kupası’na ev sahipliği yaptığı 2140 metrelik Yaylacık Dağı, Emecik Kanyonu ve Dağcılık Sporu için kamp ve yürüyüş yolları bakımından mükemmel bir seçim olur.  

Çevre ve gezi yazıları yazan bir gazeteci olarak Çameli İlçesi’nin methini dağcılık sporu yapan arkadaşlarımdan pek çok kez duymuştum ancak bir türlü gitmeye fırsat bulamamıştım. Bu yıl ilki yapılan Dünya Yamaç Paraşütü Kupası davetine yurt dışında olduğun için gidemedim ancak ve Çameli Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Dağ Bisiklet Festivali” ne katıldım. İzmirliler 35 derece sıcaklık ve 50 dereceye ulaşan nem ile bunalırken Çameli’nde 20 derece dağ havası ile yaşadığımı fark ettim. Uzun yıllar Uzak Doğu Ülkeleri’nde turizm rehberliği yapan arkadaşım Ahmet Sadıç’ın organizasyonunu yürüttüğü ve Türkiye’nin 15 il ve ilçesinden 73 dağ bisikletçinin 300 kilometrelik Çameli, tarihi Kibyra, Çameli 70 Km, ikinci gün Çameli, Teke Deresi, Ağlı Yaylası ve Elmalı Yaylası 69 Km, üçüncü gün Çameli, Karanfilli Yaylası, Kirazlı Yaylası 65 Km, dördüncü ve final etabında 86 kilometre ile Çameli, Kirazlı Yaylası, Fethiye’de son bulan etabından olağanüstü doğa güzelliklerine şehit olup fotoğraflar çektim. Anadolu’nun misafirperver, gönlü açık, yüreği sevgi dolu insanları ile tanıştım.

Şehitler anısına 86 kilometre pedal basıldı

Çameli-Fethiye etabı son günlerde artan terör olaylarında şehit düşen asker ve polisler anısına gerçekleştirildi. 86 kilometre boyunca tarlalarında bahçelerinde çalışan köylüler ve karayolunda seyreden tüm araçlar her birinin göğsünde ve bisikletlerinde Türk bayrakları olan bay-bayan bisikletçileri korna çalarak, alkış tutarak desteklediler. Amaçlarının bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve sağlıklı bireyler yaratmak olduğunu belirten Çameli Belediye Başkan Cengiz Arslan, “Bölgemiz doğal ve tarihi güzellikleri ile ünlü. Eko turizmimizi gerek yamaç paraşütü, gerek bu tür dağ bisikleti organizasyonlarıyla dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu vesileyle şehitlerimizi de andık. Bu vatan için canlarını feda eden yiğitlerimize rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Terörü lanetliyoruz. Bu tür olayların sona ermesini, bir daha yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

6. Kültür Tarım ve Alabalık Festivali

Doğal güzellikleri ile Türkiye’nin gururu olan Çameli, fasulyesi, elması, cevizi, çam balı, alabalığı ile ünlü bir yer. Dişkkatimiş çeken önemli bir konuda Çameli Kaymakamı Serdar Demirhan ile Çameli Belediye Başkanı Cengiz Yılmaz’ın uyum ve dayanışma içinde olmasıydı. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Yılmaz, "Yetiştirdiğimiz alabalık, ceviz, fasulye, elma, kiraz ve balımızı kalitesini dünyaya duyurmak istiyoruz. Yıllık ortalama 4 bin ton alabalık balık üretimiyle Türkiye ihracatının yüzde 10'unu karşılıyoruz. Bölgemizde 110 alabalık işletme tesisi var. Yine ilçede yetiştirdiğimiz ceviz, fasulye, elma ve balımızı yiyen bir daha almak ister. Yıllık 6 bin ton elma, 500 ton kiraz, 300 ton ceviz 80 ton fasulye ve üretiyor ve kovan başına 5-20 kilogram arasında bal verimi alıyoruz" diyor.

Emecik Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor

Çameli'nde bir çobanın keşfettiği ve Denizlili doğaseverlerin ilk kez gidip fotoğrafladığı Emecik Kanyonu, keşfedilmeyi bekliyor. Henüz hiçbir kaydı bulunmayan, Çameli ilçesi Karabayır ve Kirazlıyayla arasında kalan, köylülerin Gavurdeliği dedikleri kanyon hem yeşil dağları, hem tertemiz akarsuyu, hem de insan eli değmemiş doğal yapısıyla insanı büyülüyor. Yeni kanyon Çameli-Fethiye Karayolu üzerinde bulunan Kirazlıyayla'da son buluyor. Yaklaşık 8 kilometrelik kanyonun dağlarını çam ağaçları, yatağı ise çınarlarla kaplı adeta doğal bir cennet görünümünde. Yer yer 20-30 metreye genişleyen dere yatağı bazı yerlerde iki metreye kadar daralıyor. Kanyon boyunca pek çok küçük şelale, derinleşip adeta yüzme havuzu durumunu alan su göletleri, kayalarla farklı görüntüler oluşturan çevre yapısı gezi boyunca insanı etkiliyor. Dağların dik yamaçlarındaki ağaçlar ile dere yatarındaki yaklaşık 30-40 metreye ulaşan çınar ağaçlarının doğal ortamlarda oluşan görüntüleri muhteşem bir atmosferi yaşatıyor. Çameli, dağcılık sporu için kamp ve yürüyüş yolları bakımından mükemmel bir seçim olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum