Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


5 Milyon cebinizden çıkıyor

10 Mayıs 2014 - 15:39

Bu para dere, kanal, deniz ve mazgallara atılan çöplerin temizlenmesine harcanıyor. Yani sizlerin ödediğiniz  vergilerle yaptırılıyor. Çöplerin temizliğine değil de çocuklarınıza eğitim parası veya okul, sağlık ocağı, parklar için kullanılsa daha iyi olmaz mı? Geçen hafta neredeyse tüm gazetelerde “Dereler, denizler çöplüğe döndü” haberi vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nin yürüttüğü çalışmaya göre bu yılın ilk 4 ayında İzmir Körfezi’nden 672 ton (672 bin kilogram) çöp toplandığı açıklandı. Lütfen rakamı bir daha okuyun. İnsanın aklı almıyor. Hadi gazete okuyan, TV haberi izleyip sorumluluk hisseden insanların çöpleri rastgele atmadığına aklım yatıyor. Diğer insanlara okullar, muhtarlık, belediyeler ve sivil toplum örgütleri aracılığı ile ulaşılıp çöp ve atık bilinci oluşturulamaz mı? Atılan çöplerin başında pet şişe, teneke ve naylon poşetler birinci sırada geliyor. İnşaat artıkları, çuval, halı, çocuk bezi, ayakkabı, terlik, otomobil lastiği, cep telefonu, şemsiye, çatal, bıçak, bardak, çanak, içki ve meşrubat şişeleri ve karyola demiri gibi pek çok farklı atıklar da var.
Peşin ödemelerle teşvik edilebilir
Kirliliğe neden olan başlıca etkenin derelere atılan çöplerin yağışlarla denize taşınması olduğu belirtiliyor. Herhalde mantık şu: “İşe yaramayan ne varsa atın derelere veya denize!”. Temizlik çalışmalarında körfez yüzeyinden toplanan çöp miktarı her geçen yıl artıyor. 2002 yılında 112 ton, 2006’da 515 ton, 2009’da 724 ton, 2012’de 1600 ton oldu. Yani karadan gerçekleştirilen temizlik çalışmalarına rağmen körfezden toplanan çöp miktarı daha fazlaymış. Dere, kanal, mazgallar ve körfez temizliği için alınan iş makinelerinin değeri 15-20 milyon (Trilyon) lira. Çöpler ve geri dönüşümü konusunda daha etkin önlemler almalı. Örneğin  Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çöplerin geri dönüşümü konusunda peşin ödemeler yapılarak teşvik edilebilir. 
Mazgallara çöpler neden dolduruluyor?
Çevre-Yaşam köşesinin yakın takipçilerinden Karşıyakalı Nurgül Özalp, yine önemli konulara değindiği bir mektup göndermiş. Yaşadığı bölgede çevre konularına hassasiyeti ile tanınan Emekli eczacı Nurgül Hanım bakın neler yazmış; “Ahmet bey Karşıyaka çarşısında esnafların çoğu dükkanın önündeki çöpleri mazgallara dolduruyorlar. Hatta sigara izmaritini mazgala atanları  uyardığım için kaç kez tersledim. Eğer yağmurda mazgallar taşarsa onların dükkanları zarar görecek. Bir de Karşıyaka’nın en gözde gezinti mekanı sahil boyunun çiğdem kabukları ile kirletilmesine tahammül edemiyorum. Çiğdem satıcılarından müşterilerine kabuklarını koyacağı boş külah vermelerini bile rica ettim. Ancak kocaman kocaman insanların çiğdem kabuklarını  yerlere atmalarını anlamıyorum. Bu şehir hepimizin. Sanki birileri kirletmek için özel para alıyor gibi. Sivil zabıtalar ile bu iki sorun çözülemez mi?
Taylandlı Büyükelçi’nin çevreci çantası
Davet üzerine katıldığım Tayland Yemek ve Kültür Festivali’nin açılış kokteylinde, Basın Danışmanı Neslihan Tokat ve Büyükelçinin Baş Asistanı Wichulee Chotbenjakul’ın sayesinde çevreye çok duyarlı olan Tayland Büyükelçiliği H.E. Mr. Tharit Chaurungvat ile tanıştım. Ayaküstü yaptığımız sohbette ülkesinin doğal güzelliklerinden konuştuk. Büyükelçi, kendi tasarımı olan hanımların ve erkeklerin de kullanabileceği doğada kısa sürede yok olabilen bez çantayı tanıttı. Bir büyükelçinin el çanta tasarlaması biz Türklerin tuhafına gidebilir ancak konu çevre veya doğa olunca Tayland’ta herhalde Başbakanları bile bu tür çalışmaya imza atar. Ne diyeyim darısı biz Türklerin başına.
Böyle çevreci gençler çoğalsın
Gençlere çok güvendiğimi bu köşeden sık sık yazıyorum. İzmir Özel Fatih Koleji öğrencileri ABD Houston Eyaletinde gerçekleşen Sweeep(Temizlik-Onarım) Proje Olimpiyatı’nda, enerji dalında “Karbon Nanotüp Katkılı Organik Güneş Hücrelerinin Üretimi ve Karakterizasyonu” ile mühendislik dalında “Altın Telde Direnç ve İletkenliğin Kuantize Özelliğinin Görüntülenmesi” projeleri ile gümüş ve bronz madalya kazandılar. 66 ülke 385 proje arasından iki önemli ödül. Yaren Sever, Büşra Yıldırım ve Koray Şekerin adlı öğrenci kardeşlerimi, çevre adına Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettikleri için yürekten kutluyorum.
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum