Taner Kılıç

Taner Kılıç

[email protected]

İZMİR’DE CEMAATİN OYLARI KİME GİDECEK?

27 Mayıs 2015 - 19:26

Genel seçimlere 10 gün kaldı ve heyecan dorukta. Her parti ne kadar çok oy alırım onun peşinde.

Bu yazımda Cemaatin kime oy vereceği tahminimi sizlerle paylaşacağım.

Cemaatin veya kendi tabirleriyle Hizmet hareketi için İzmir’in ayrı bir önemi var. Çünkü bu hareketin lideri konumundaki Fetullah Gülen ismini en etkili olarak İzmir sohbetlerinde duyurmuştur. Bugün halen Fetullah  Gülen’in 40-50  yıl önceki  İzmir vaazları cemaat tarafından dinlenmektedir.

Asıl konumuza gelecek olursak Cemaat üyeleri İzmir Bağımsız Milletvekili Adayı İlhan İşbilen’e oy verecekler. Belki desteklediği partileri vardır ama barajın altında kalacağı için çeşitli illerde Bağımsız olarak seçime girecekler. Barajı geçme ihtimali bulunan partilerin hiçbirisine tam anlamıyla destek olacakları söylenemez.

İzmir’den ise İlhan İşbilen’den yana tercihlerini kullanacaklar ama şuna dikkat çekmek isterim ki bağımsız aday çıkarmaları için 90.000 ile 100.000 arası oy alması lazım.

Nitekim cemaatin seçmen sayısı 70.000’lerde diyebilirim buda demektir ki 20.000 oya daha ihtiyaçları var.

İlhan İşbilen ortalama 10’a yakın seçim ofisi açtı ancak hiçbir medyada haberlerine yer verilmiyor (sadece kendi medyası dışında) Para harcıyor hem de çoğu partili adaylardan daha fazla.

Acaba diyorum bağımsız aday olarak birçok ilden vekil çıkarıp mecliste yeni bir parti kurmak mı düşünceleri?

Daha önce baraja takılma korkusu yaşayıp bağımsız olarak meclise giren HDP gibimi niyetleri?

Bir taraftan şunu da belirmek isterim  Cemaatin oyları  tüm partilerin oy oranlarını etkileyecektir, en çok kayıp tabii ki Ak Parti ve Saadet Partisi’dir .

Sonuç olarak cemaat, 7 Haziran seçimlerinde Başbakanlık seçimlerinden ziyade yerel seçim edasıyla oyunu kullanacak. Yani partiler üzerinden değil o bölgedeki kendilerine yakın gördükleri isimleri –AK Parti dışında-  destekleyecekler.

Yani asıl sormamız gereken soru ‘’Cemaat hangi partiye oy verecek?’’ değil ‘’Cemaat hangi ilde hangi isimleri destekliyor?’’ olacak.

Her şeyin hayırlısı, bu seçim gerçekten çok renkli geçecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum