Taner Kılıç

Taner Kılıç

[email protected]

Efes Selçuk İsmi Yasal mı?

04 Kasım 2019 - 13:25

Merhaba sayın okuyucularım…

Yine konumuz yine ister istemez gündemden düşmeyen İzmir’in şirin ilçesi Selçuk… Neden? gündemden düşmüyor kavgalar, tartışmalar farklı uygulamalar vs.vs….

Yeni seçilen belediye başkanı Filiz Çeritoğlu Şengel göreve başlar başlamaz belediyenin ismini yazışmalarda maillerde, açılışlarda, konuşmalarda vs.vs Efes Selçuk Belediyesi olarak adlandırdı. Efes Selçuk elbette güzel isim dünya Selçuk’u Efes Selçuk olarak bildiği için ziyarete geliyor.

Efes Selçuk’un tarihinden bahsetmek istersek; Selçuk, Dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Antik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Selçuk’ta bulunan tarihi yapıların büyük bir bölümü ayaktadır.

İlk çağın en ünlü şehirlerinden biri olan Efes, Küçük Menderes Nehri'nin sularını boşalttığı körfezin yakınında kurulmuştur. Tarıma elverişli toprakları, Doğu’ya açılan büyük bir ticaret yolunun başında oluşu, gerek Antik Çağ'da, gerekse de Hıristiyanlık döneminde çok önemli bir dini merkez oluşu, tarihe büyük bir kent olarak geçmesini sağlamıştır.

Selçuk eski adıyla Ayasuluk,1304 yılında Aydınoğulları Beyliği'nin eline geçmiş ve 1426 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 1914’de Ayasuluk olan adı Selçuk olarak değiştirilmiş ve Kurtuluş Savaşından sonra da Akıncılar adıyla anılan Selçuk 1957 yılında İzmir İline dahil edilmiş ve ilçe unvanını almıştır.

Ama mesele şu ki Efes ismini kullanmanın ne kadar yasal bir dayanağa var. Bir ilçenin ismini değiştirmek o kadar kolay değil. Meclisten geçmesi belediye meclisinde bulunan 20 meclis üyesinden en az 15 kişinin isme evet demesi lazım. İzmir valiliği ile görüşmesi lazım çevre ve şehircilik bakanlığı ile görüşmesi lazım, İçişleri bakanlığı ile görüşmesi lazım. Buralardan onay alındıktan sonra resmi gazetede yayınlanır ondan sonra isim değişir. Yani o kadar kolay değil. Aslında öyle kafalarına göre Efes ismini yazışmalarda falan kullanmak doğru değil. Bunun yasal sorumlulukları var. Umarım Başkan Filiz Çeritoğlu Şengel biran önce resmileştirmek için uğraşır.

Kalın sağlıcakla…                                                                   

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum