Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

Aman Dikkat!

30 Kasım 2023 - 17:18 - Güncelleme: 30 Kasım 2023 - 17:19

Disleksi konusunda bilinçli olmak önemlidir.
 
İlkokul 1. Sınıf öğrencileri, 1. Dönemin sonlarına yaklaştığımız bugünlerde dilerim bütün çocuklar okumaya başlamanın mutluluğunu yaşıyordur. 
 
Okuma güçlüğü yaşayan çocuklar derdini nasıl anlatacak? O anlatamazsa anne baba ve öğretmeni bu işin içinde bir terslik olduğunu fark edip nasıl bir çözüm getirip çocuğa yardımcı olacak?
 
Harflerin dans etmesini bir türlü annesine, öğretmenine anlatamayan henüz kendisi de neler olduğunu anlayamadığından b-d gibi harfleri, bazı sözcüklerin yerlerinin değiştiğini, sadece kendi gözünde dans eden harfleri nasıl izah edecek çocuk? Ben konuyu araştırırken bu küçücük omuzlara konan koca yükü hafifletmeye çalışmak gayretiyle 3 makale bir röportajla tam izah edemedim. 
 
Bilim dünyasında, “Albert Einstein, Leonardo Da Vinci  gibi tarihe adını yazdırmış birçok dahinin Disleksi olduğu, dünyanın en zengin ve en zeki insanlarından birisi olan Bill Gates’in de disleksili kişilerden biri olduğu belirtiliyor.
 
Bilim, “ bir çocuğun okumayı öğrenme aşamasında kelimeleri zihninde çözme problemi yaşaması disleksi olarak ifade edilir.” Diyor. Bilim,  henüz disleksinin neden kaynaklandığını tam olarak tespit edemesede genetik yollarla aktarıldığı ve hamilelik sırasında yanlış ilaç kullanımı, yetersiz ve yanlış beslenmenin de etkili olabileceği kanaatinde. 
 
-Nasıl oluyor hem neredeyse üstün bir zeka ve bir çok alanda yetenekli olup, okuma güçlüğü yaşamak? 
 
Konuyu araştırınca, Dislektik çocuklarda beyin görüntüleme çalışmalarında sağ yarımkürede daha geniş planum temporale simetrisi ( simetrisi ya da ters asimetri) olduğu gösterilmiştir.
 
 Okuma sırasında özellikle harflerin ters algılanması, benzer harflerin karıştırılması ( b-d, p-g, m-n) harflerini karıştırmak ya da 3 rakamını E harfi gibi görme vs. hecelerin yer değiştirilmesi, harflerin dans etmesi gibi çocuğun okumasını zorlaştıran , okuma güçlüğü çektiği klinik olarak uzmanlarında okuma bozukluğu teşhisi verdiği Disleksidir. 
 
Okuma Bozukluğu ( Disleksi), Yazılı anlatım bozukluğu ( Disgrafi) ve ( Diskakkuli) matematik bozukluğu gibi Özgül Öğrenme Bozukluklarının  (ÖÖB) üç temel unsurundan  bahsettiği kitapta Dikkat ve Öğrenme Sorunları ( DEHB) hakkında geniş çaplı akademik bir araştırma ve bilgi kaynağı olarak, Prof. Dr. Koray Karabekiroğlu hocamızın herkesin anlayacağı akıcı bir dilde kaleme aldığı “AMAN DİKKAT” kitabını okumanızı öneriyorum. 
 
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi (M.D.). Yazar, Felsefe mezunu ve Nörobilim Doktoru, (Ph.D.). Pof.Dr. Koray Karabekiroğlu , “Aman Dikkat” kitabında Disleksinin özgül öğrenme bozukluklarından biri olan okuma bozukluğu olduğunu ve “ standart doğru okuma, kavrama testleri ile ölçüldüğünde kronolojik yaşı, ölçülen zekâ düzeyi ve yaşına  uygun olarak aldığı eğitimde göz önüne alındığında kişinin okuma başarısının beklenenin önemli ölçüde altında olması disleksidir” diyor.
 
Benim bu konuda  geldiğim sonuç: herkesin kusuru vardır bu kusuru bir eksiklik değil, bizden alınan bir şeyin katlanarak gelen daha güzel bir şey olacağına inanmak gerekiyor. Zira Einstein’ın da bizim gibi normal bir beyine sahipti onu dahi yapan hayallerini, hedef yapması ve beyin hücrelerinin birbiriyle iletişimini aktifleştirmekti. Yani okuma güçlüğü çekmek disleksi olmak ya da  akıcı bir üslup da konuşamamak disgrafi veya  diskakuli olmak dahi olmayacağınız anlamını taşımıyor. 
 
Kendimizin dahisi de olabiliriz odaklanıp en iyi işi çıkarmak için sadece kolları sıvamak, başlamak ve vazgeçmemek gerekiyor. 
-Neden vazgeçmemek?“ derseniz, kendimiz olmaktan vazgeçmemeliyiz bize bahşedilen bu hayata sahip çıkıp kendimizdeki yetenekleri bulup çıkarabilir,  ve kusur olarak gördüğümüzle barışıp, bizi herkesten ayıran sıra dışı, özel yapan her şeyimize teşekkür edebiliriz. 
 
Küçücük bir çocuk için daha yolun başında bu kadar yük omuzlarında fakat sevgi, ilgi ve bilinçli hareket edip o omuzlara konan yükü alabiliriz. Koray Karabekiroğlu hocamızın dediği gibi, “disleksili çocuklar iyileştirici eğitim almazlarsa utanma ve küçük düşme duygularından dolayı başarısız olmaya ve dolayısıyla engellenmeye devam ederler”
 
Sevgi, ilgi, emek vererek mucizeler yaratabiliriz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum