Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

Sevinç ve Başarı

01 Haziran 2024 - 11:51

TBMM'de gerçekleşen Milli Savunma Bakanlığı Personeli ile ilgili ‘’Torba Yasa’’ Milli Savunma Komisyonunda görüşüldü.

 Türk Silahlı Kuvvetler (TSK)  Personel Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Milli Savunma Komisyonu tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.  

4 saat süren komisyon görüşmelerine Sözleşmeli Erbaşları temsilen Sözleşmeli Erbaşlar ve Er Derneği (SÖZPER-MALUL-DER ) Genel Başkanı Abidin Kocabuğa katıldı.

Komisyon görüşmelerini sosyal medya hesaplarından ‘’ Sevinç ve Başarı’’ notuyla paylaşan Başkan Abidin Kocabuğa, ‘’Sözleşmeli Er kardeşlerimizi ilgilendiren tüm maddeler komisyondan geçti. Hayırlı olsun’’ yazdı.
Başkan Abidin Kocabuğa, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar Paşamızın Komisyon Toplantı Salonunda Sözleşmeli Erlerin bütün sorunlarını kendisinden dinlediğini belirterek,

Hulusi Akar Paşa’nın Milli Savunma Bakanlığı Personel Daire Başkanına ve Bakan Yardımcısına şu ifadelerle seslendiğini belirtti:
 ‘’Sözleşmeli Er’ler;  vatan savunmasında en zor arazi şartlarında, yağmur çamur demeden, karda kışta, yurtiçi ve yurt dışında görev yapıyorlar. Onların olmayan tüm hakları için çalışma yapın. Tüm hakları verilene kadar çalışın.’’ Dedi.

Başkan Abidin Kocabuğa, güzel bir komisyon görüşmesine katıldıklarını belirterek. Milli Savunma Komisyon Başkanı Sayın Hulusi Akar’a, Milli Savunma Komisyon Sözcüsü Sayın Mehmet Ali Çelebi’ye ve tüm komisyon üyelerine teşekkürlerini sundu. Komisyonda ayrıca Bingöl Miletvekili Sayın Fevzi Berdibek, Çanakkale Milletvekili Sayın Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve MSB Personel Daire Başkanı ile görüştüklerini ifade eden (SÖZPER-MALUL-DER ) Genel Başkanı Abidin Kocabuğa’ya hangi maddelerin komisyondan geçtiğini sorduk.
Öncelikle olumsuz bir durumun olmadığını ve dört maddenin komisyondan geçtiğini belirten Kocabuğa;

‘’Sözleşmeli Er iken uzmanlığa geçiş İki yıla düştü ve Sözleşmeli Er tazminatları ödenecektir. Kuvvet İçi Uzman Erbaşlığa geçiş yapanlara tazminatları, sözleşmeli er ödemeleri yapılacaktır. AMFİBİ Tugay Komutanlığında Sözleşmeli Er olarak görev yapanlara ‘’AMFİBİ Tugay Tazminatı’’ ödenecektir. Dördüncü madde ise; mesai sonrasında ve mesai başlangıcında Sözleşmeli Erlere subay ve astsubay servislerinden faydalanma hakkı verilmiştir.’’ Dedi.

Sözleşmeli Erlerin Sonuçlanmasını bekledikleri maddeler ya da olmayan hakları ise şöyle; Refakat ve mehil izni yok, mazeret atamaları yok, rütbe spolet (TSK’da subay, astsubay ve uzman erbaşların bağlı olduğu sınıfı gösteren yaka işaret) ile yükümlü erlerden ayrılması gerekir. Meti Tazminatı yok (mayın, el yapımı patlayıcı tespit timi), Ada Tazminatı yok ( KKTC’de çalışan Sözleşmeli Erler), Paraşüt Tazminatı yok.( Paraşüt atlayış tazminatı).  Tayin çıktığında yol harcırahı yok. Derece kademe ilerlemesi yok. Gazi ve Şehit Sözleşmeli Er ailelerine kira yardımı verilip, konut yönergesine eklenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Abidin Kocabuğa, Sözleşmeli Erler Kuvvet İçi Uzman Erbaşlığa geçerken tazminat olarak görev yaptığı yıl ve ay kadar sözleşmeli er ödemesi alacaktır. Geriye dönük er tazminat ödemelerini bekleyen yüzlerce Uzman Erbaş kardeşlerimizle konunun dikkate alınmasını bir  mağduriyet söz konusu olduğunu arz ediyoruz” dedi. 

Sözleşmeli Erlerin Uzman Erbaşlığa geçişi için gerekli şartlar ise; “En az lise mezunu olmak. Komando nitelikler için ilköğretim mezunu( Ortaöğretim) mezunu olmak ve Uzman Erbaş olmaya istekli olmak. Başvuru tarihinde ikinci hizmet yılını tamamlamış olmak. Statü olarak Uzman Erbaşlığa geçen personel iki yılı tamamlamak şartı ile Uzman Çavuş rütbesinde başlayacaklarının bilgisi verildi. 

Sözleşmeli Er olarak 7 yıl sonunda zorunlu olarak sözleşmeleri fesih ettiriliyor. İstesede göreve devam edemiyorlar.  Başkan Abidin Kocabuğa, Ekim- Kasım döneminde direkt atanmalar için kanun hazırlığına başlandığını belirtti.


 

YORUMLAR

  • 2 Yorum