Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

Ali Tilkici: Bizden Söz İstiyorsanız Şehitliklerimize ve Kahraman Gazilerimize Bakın, Biz Sözümüzü Tutuyoruz.

19 Şubat 2024 - 14:40

Uzman Çavuşların en büyük sorunu 38 yıldan beri sözleşme ile çalışmaları. Bu sözleşme ile beraber birçok hakları da ellerinden alınmış oluyor. Uzmanlar Federasyonu Başkanı ve yöneticileri Uzman Çavuşların haklarının daha fazla geciktirilmeden teslim edilmesi için her fırsatta, her platformda  seslerini duyurmaya çalışıyor.  Uzmanlar Federasyonu Başkanlığı Ankara Ulus Meydanı’nda yaptığı basın toplantısına binlerce Uzman Çavuş, emekli uzman çavuşlar ve aileleri ile uzmanlara destek olmak isteyen halk, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
En kritik bölgelerde görev yapıp Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ‘ da en fazla şehit ve gazi olan kahramanların Federasyon Başkanı Ali Tilkici’nin konuşması uzman çavuşları özlük hakları konusunda umutlandırıken, askerimizin yaşadığı haksızlıkları 
öğrenen herkesi de duygulandırdı.

Ali Tilkici, “Sözleşmeyi, vatanın korunmasında her türlü görevi yapacağım diye imzalıyoruz. Bizim vatan için, mukaddesat için, ay yıldızlı bayrağın göklerde sonsuza kadar dalgalanması için, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için herhangi bir kağıt parçası imzalamamıza gerek yok. Sıvasız hanelerin yüreği vatan sevdası ile, millet sevdası ile dolu yiğitlerin aileleri uzman çavuşları bu mesleğe gönderirken ellerine kınayı yakıp, yüreğine vatan sevdasını işleyip, gerektiğinde vatanı için milleti için hiç düşünmeden canını ver diyerek dualarla gönderiyorlar. Eğer bizden söz istiyorsanız biz sözümüzü tutuyoruz. Görmek istiyorsanız şehitliklerimize ve kahraman gazilerimize baktığınızda sözümüzü tuttuğumuzu göreceksiniz.

Uzman Çavuşların Mesleki Güvencesi Yok.

Silahlı kuvvetlerin en fazla şehit, gazi olan camiasıyız. En önde gidenleriz. Toprağa ilk düşenleriz. Ay yıldızlı bayrağa kan verenleriz. Arkamızda yüce Türk milletini bırakarak arkasına bakmayanlarız. Bu sözleşme süresi deneme süresi midir? Askerliğin deneme süresi mi olur? Şehadet birinci günde de, yirminci yılda da gelebilir. Mesleği askerlik olanın görevini üstün bilinçle yapan kahramanın mesleki güvenceyle ilgili kaygıları, endişeleri olabilir mi? Vatan için kahraman hastalandığında kutsal mesleğinden atılır mı? Basit cezalardan dolayı ya da amirin attım seni demesiyle meslekten atılır mı? Geçmişte yaptığı kahramanlıklara neden bakılmıyor?
Kahraman uzman çavuşlara mesleki güvence, kadro istiyoruz. Meslekten atılmaların mahkeme yoluyla olmasını, amire bırakılmamasını istiyoruz. Kahramanlar şehit olduklarında; şehit işlemlerini yapan memur kadrolu, mezarını kazan işçi kadrolu, selasını okuyan müezzin kadrolu, cenazesini kıldıran imam kadrolu bir tek tabutta ki şehit sözleşmeli, O’da cennette kadrolu. Bu kabul edilemez. Kahramanlara vefa borcunuz var. Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz.

Devletimiz güçlüdür. Devletimiz geçmiş yıllarda 900 bin taşeron işçiye, sivil memurlara kadro vermiştir, helal olsun. Belediyelerimizde çalışan temizlik işçisine, park bahçe sulayana, sokakları süpürenlere kadro vermiştir, helal olsun. Olması gerektiği gibidir. Fakat öncelik diye bir şey var, canını bu vatan için feda eden kahramanlara, dağlarda teröristleri süpüren onları inlerine tıkayan kahramanlara öncelikli kadro verilmelidir. Bugün itibari ile 200 bin görevli uzman çavuş var. 100 bin emeklimiz var. Bu programa Anadolu'nun her bir köşesinden akın akın gelen kahraman emekli uzman çavuşumuz var. Alım nedenleri TSK devamlılık arz ederek kritik kadrolarda görevlendirilmeleri. Bu tecrübeli kahraman Uzman Çavuşlara nerede saygı var?
Uzman Çavuşların Çalışma Yönetmeliği Yok.
Sicil yönetmeliği yok.
Nöbet yönetmeliği yok.
Tazminat yönetmeliği yok.
Sağlık yönetmeliği yok.
Hastalandıklarında meslekten atılıyorlar.
Eli, ayağı kolu kırıldığında 90 gün içerisinde iyileşmesi lazım kahramanın; yoksa, geçmişte ne kahramanlıklar yaptıklarına bakılmaksızın meslekten atılıyorlar.

Sağlığını konforlu odalarda değil, vatanın en yüksek dağlarında kaybedene adi malul değil, sağlık malulü denilmeli

Kıdemlerin rütbeden sayılması mesleki açıdan ileriye daha net bakabilmeleri, kendilerini geliştirip daha faydalı olmaları için zorunludur. Kanun ve yönetmeliklerde özlük haklarının düzenlenmeye net ihtiyaç vardır. TSK’da hiçbir statüde bu yok sadece uzman çavuşlar sağlık yönetmeliği olmadığı için çocuğuna karaciğerinden parça verince meslekten atılıyor. TSK’nın SSK’nın sağlıklar çizelgesine bu kahramanların eklenmesi ve sınıf değişikliği imkanlarının verilmesi gereklidir, şarttır. TSK’da çalışırken hastalanıp sağlığını kaybeden akabinde adi malul emekli edilen uzman çavuşların ne yazık ki bu isim yıllarca el atılmamış adi kelimesinin bir an önce sağlık malulü olarak değiştirilmesini istiyoruz. Adi malul edilen subay astsubayda var aynı şartlarda, ne yazık ki en düşük memur maaşıyla emekli ediliyorlar. Sağlıklarını konforlu, klimalı odalarda kaybetmediler vatanın en yüksek dağlarında kaybettiler.”
14 yıl bu vatana hizmet eden ve felç kalan bir uzman çavuşun 12 Bin tl maaş aldığını vurgulayan Ali Tilkici, ‘’yazık günah değil mi? Tüm TSK'dan malul olanlara ayrımsız sağlık tazminatı istiyoruz.”

Gazilik Cetvelle Ölçülmez

Uzman çavuşların doğu görev sürelerinde aile birliğinden uzak olması konusunda Başkan Ali Tilkici şu ifadelere yer verdi; ‘’ Binlerce emekli uzman çavuş yıllarca ailelerinden uzak görevdeydi. Bizim çocuklarımızı eli öpülesi eşlerimiz yalnız büyüttü. Üs bölgelerinde operasyonlarda sağlığımızı kaybettik, bazılarımız can verdi, feda olsun. Vatan sağolsun. Bazılarımız elini, gözünü kaybetti feda olsun, vatan sağolsun. Fakat ayrımcılık yapılmasın. Mermi yedik. Ciğerimizde parçalar kaldı, gazi sayılmıyoruz. Cetvelle gazilik ölçülmez. Bu vatana hainin adımını attırmadık. Laf söylettirmedik, yiğitçe mermilere göğüs gerdik. Vefa borcunuz var.’’ Dedi.

Başkan Ali Tilkici Uzman Çavuşların bütün sorunlarını açıklayıp beraberinde çözüm önerilerini de sunduğu konuşmasında, “ askerlerin moral ve motivasyonu için yapılan Orduevlerinin kapısında Uzman Çavuş nöbet tutuyor fakat içeriye ailesi de kendisi de giremiyor.“ 
Uzman Çavuş çocuğunun tel örgülerden atlarken hayatını kaybettiğini de hatırlatıp. Bursa’da orduevinde konaklamak isteyen şehit uzman çavuş anne ve babasının içeriye almaması üzerine Başkan Ali Tilkici, “Şehidin rütbesi olmaz. Şehidin; uzmanı, eri, astsubayı olmaz. Şehitlik en yüksek makamdır.’’ Dedi.

Bizler Vasıfsız Değiliz

Ali Tilkici: ‘’Emekli uzman çavuşlar geçinemiyorlar. Çünkü asgari ücretin altında emekli maaşı alıyorlar. Güvenlik görevlisi ve apartmanlarda görevli olarak çalışıyorlar. 25 yıl ailelerinden uzak vatanı bekleyen uzman çavuşlar şimdi birilerinin binasını beklemek zorunda bırakılıyor, yazıklar olsun. Bu kahramanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve bir an önce haklarının teslim edilmesi gerekir.’’ Dedi.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Halil vural emekli uzm.çvş
    2 ay önce
    Ege olay yayın organı ve biz uzman çavuş ve emeklilerinin madur durumlarını millete hassasiyetle yayınladıkları için minnetariz