Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

Makedonya'da Yaşayan Türklerin Milli Bayramı

21 Aralık 2023 - 20:39

21 Aralık Kuzey Makedonya Türklerinin Türk Dil Bayramı Kutlandı

Kuzey Makedonya’da Bu yıl 16’ncı kez kutlanan ‘Türkçe Dil Bayramı’ aynı zamanda resmî tatil. 

15 Şubat 2007 tarihinde ‘Bayramlar Yasası’nda yapılan bir değişiklikle, Kuzey Makedonya’da yaşayan azınlıklara bayram hakkı tanındı. Bu kapsamda 1944 yılında Üsküp’te Latin Alfabesi ile Türkçe eğitimin başladığı 21 Aralık günü, Makedonya’da yaşayan Türklerin milli bayramı kabul edildi.

Kuzey Makedonya’da 40 dan fazla ilkokulda Türkçe eğitim veriliyor. Balkanların ve Avrupa’nın tek Türkçe eğitim veren üniversitedi de Kuzey Makedonya’da bulunan Vizyon  Üniversitesi, Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrinde eğitim vermeye devam ediyor. 

Gostivar’da  Türkçe eğitim veren kırk ilkokuldan biri de İsmail Kemal ilkokulu 4.sınıf öğrencilerinin  21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı günü  etkinliğinde öğrencilerin heyecan ve emekle hazırlandıkları çoşkulu ve anlamlı sahnelere tanık olduk. 

Türkler, Makedonya’nın güneybatı bölgesinde ve kuzeyinde  nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Osmanlı’dan kalan tarihi dokunun içinde parlayan Kuzey Makedonya’nın şehirleri; Merkez Jupa ve Plasnitsa, Gostivar, Vrapçişte, Üsküp, Resne, Radoviş, Ustrumca, Struga, Debre, Köprülü, Kırçova, Ohri, Manastır, Kalkandelen, Koçani, Valandova yerleşim bölgelerinde hatırı sayılır rakamlarla Türkler yaşamaktadır.



YORUMLAR

  • 0 Yorum