Taner Kılıç

Taner Kılıç

[email protected]

BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA

25 Nisan 2014 - 11:02

İzmir seçiminin çok heyecanlı geçmesine rağmen, yeni seçilen belediye başkanlarının moralleri bozuk. Tabi kimse bilmiyordu belediyelerin borçlarının fazla olduğunu. Yerel seçimlerde tüm adaylar heyecanlı idi bir an önce seçim olsa da ben kazansam koltuğuma otursam havasındaydılar.
Ama ne yazık ki bazı yeni seçilen belediye başkanları buna pekte sevinmiş gibi değil. Önce ki başkanlar belediyeleri borç batağına sokmuş İddiaları her tarafta söyleniyor.
Herkes İller bankasından gelecek paraya baksın, borçları nasıl kapatırım diye dertli dertli düşüne dursun…
Biz seçim sürecinin getirdikleri ve götürdükleriyle ilgili küçük bir analiz yapalım.
Seçim öncesi bazı eski belediye başkanlarının birçok kişiyi işe alması tartışmaları devam ederken Bu alımlardan dolayı belediyenin uğradığı zarar da tartışmaları iyice alevlendirdi. Bazı eski Belediye Başkanlarının seçim yatırımı olarak işe aldıkları insanları yeni Belediye Başkanlarının alınan çalışanları işten çıkarmasından kaynaklanacak tazminat ödemeleri belediyenin bütçesini bayağı zorlayacağa benziyor. Peki şimdi ne olacak? İşe alınan personeller işten çıkarılacak mı? İşten çıkarmalar yaşanırsa borç batağında olan belediyeler tazminatları nasıl ödenecek? Görünen o ki; Eğer bu işten çıkarmalar yaşanırsa hem belediyeler, hem de çıkarılan personeller mağdur olacak.
Bazı belediyeler tasarrufa giderek müdürlerin altında olan makam arabalarının geri alındığı öğrenildi.
BELEDİYELERE YENİ KADRO
İşte seçimlerin değişmez 'getiri ve götürü'lerinden biri olan "değişen kadrolar"
Yeni gelen Belediye Başkanları şimdiden kendi adamlarını belediyeye yerleştirmeye başladı bile! Başkan Yardımcıları, Müdürler tek tek değişti.
Ankara'dan Onaylanan karara göre İzmir'de başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelere önemli miktarda yeni kadro verildi. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi; 5 bin 801 yeni memur ve işçi alabilecek. Bu durumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yeni düzenleme gereği 6 bin 588 memur, 3 bin 294 de işçi çalışacak. Böylece toplam kadro 9 bin 882'ye çıkacak.
Daire başkanı: 21'den 37'ye yükseltildi
Şube müdürü: 120'den 180 kişiye yükseltildi.
Kadrolu genel sekreter yardımcısı: 5 koltuk ayrıldı.
Hukuk müşaviri: 1'den 6'ya çıkarıldı.
Avukat: 60
Uzman: 21
Şef: 360
Müfettiş: 21
Müfettiş Yardımcısı: 7
Mali hizmetler uzmanı: 12
Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı: 6
İdari Personel: 1.500
Teknik personel: 1.500
Sağlık personeli: 190
Yardımcı hizmet personeli: 180'e
İtfaiye şube müdürü: 9'a
İtfaiye çavuşu: 135'e
İtfaiye eri: 1.350
Zabıta şube müdürü: 10
Zabıta amirliği: 50
Zabıta komiserliği: 150
Zabıta memurluğu: 750
Özel bir ayrıntı Büyükşehir Belediye Meclisi Üyelerine de kontenjan hakkı verilerek istediği kişileri işe aldırabilecekler. Meclis Üyelerine en az 3-5 kişi kontenjan hakkı tanınacak. Eşi dostu Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olan kişiler Meclis Üyelerinin peşini bırakmıyor. İzmir'de Ak Parti'li meclis üyelerine de bu fırsat tanınır mı onu bilemem.

YORUMLAR

  • 0 Yorum