Maria Büyüka vougiouka

Maria Büyüka vougiouka


Mükemmel bir AHLAK dersi

26 Şubat 2018 - 13:22

Sokrates; matematik, geometri, astronomi ve politika bilgisi ile felsefe konularında eğitimler vermiş ünlü bir filozoftur. M.Ö. 469 yıllarında yaşamış. Halkının ahlakça olgunlaşması için yaşamını adamış.

Günlerden bir gün adamın biri Sokrates’e gelip: “Arkadaşımla ilgili bir şey duydum. Seninle paylaşmamı ister misin?” diye sorar.  

Sokrates aslında adamın söylediğine pek önem vermez. Adam aynı şeyi bir daha tekrarlar.

Sokrates “Madem çok ısrar ediyorsun. Arkadaşınla ilgili söylemek istediklerinden önce seni küçük bir testten geçirmeme izin verir misin” der.

Adam “Olur. Neymiş o test” diye sorunca Sokrates “söyleyeceklerinden önce bu testi geçmen lazım. Ben buna üçlü filtre diyorum. Birincisi gerçek filtresi. Bana söyleyeceğin şeyin tam olarak gerçek olduğundan emin misin?” 

Adam şaşkın bakışlarla “Hayır, aslında bunu birinden duydum.” 

Sokrates “Yani sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. O zaman ikinci iyilik filtresini deneyelim. Arkadaşın hakkında bana söylemek istediğin şey iyi bir şey mi?” diye sorar. 

Adam Sokrates’e “Hayır, tam tersi” diye cevap verir. 

Sokrates: “Öyleyse bana kötü bir şey söylemek istiyorsun. O zaman geriye işe yararlılık filtresi kalıyor. Bana arkadaşın hakkında söyleyeceğin şey benim için yararlı mı?” diye sorar.

Adam şaşırarak: “Hayır olacağını sanmıyorum” der.

Bunun üzerine Sokrates “Bana söyleyeceğin şeyi başkasından duymuşsun, gerçek olup olmadığını bilmiyorsun, yararlı bir şey de değilse bana niye söylemek için ısrar ediyorsun. Ayrıca böyle kulaktan dolma, iyi ve yararlı olmayan konuşmalarla neden zamanını boşa harcıyorsun” der.

Adam ne diyeceğini bilemez ve çekip gider.

Maalesef insanoğlunun var olduğu her yerde bu tarz olaylar çok sık yaşanıyor. Keşke Sokrates gibi düşünüp daha yararlı şeylerle uğraşılsa.

YORUMLAR

  • 0 Yorum