Foça'da kabotaj bayramı muhteşem kutlandı

EGEOLAY/Kabotaj Bayramı’nda ortak mesaj “Mavi ve Yeşil Vatan çok iyi korunmalı, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmalıyız” oldu.

Foça'da kabotaj bayramı muhteşem kutlandı
Editör: Ege Olay
01 Temmuz 2026 - 16:53
Foça’da Kabotaj Bayramı’nda Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere deniz şehitleri ve gaziler anılarak, halat çekme, yüzme, tekne yarışları ve dalgıçlar deniz temizliği yapıldı.   
Türkiye’nin önemli deniz üslerinden biri olan İzmir’in Foça İlçesi’nde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. yılı törenlerinde Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere deniz şehitleri ve gaziler anılarak mavi vatan ve yeşil vatanın korunmasına vurgu yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Foça Kaymakamı İhsan Emre Aydın, Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı Bora, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral Mevlüt Savaş Bilican, Foça Liman Başkanı Levent Karalom, askeri ve sivil protokol üyeleri, gaziler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kabotaj Kanunu’nun sadece ticari faaliyetlerle sınırlı kalmayıp, askeri ve sivil denizcilik alanlarında Türk vatandaşlarının imtiyazını sağlayan vizyoner bir yasa olduğunu belirten Foça Liman Başkanı Levent Karalom, “1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına deniz taşımacılığı, kılavuzculuk, römorkörcülük, balıkçılık ve tersane gibi tüm denizcilik hizmetleri verilmiştir. Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere deniz şehitleri ve gazilere minnet anıyorum.” dedi.

İZMARİT BİLE ATILMAMALI

Foça Kaymakamı İhsan Emre Aydın, “Üç tarafı denizlerle çevrili aziz vatanımızın mavi ve yeşil alanlarına sahip çıkmalı, doğamızı ve denizimizi korumalıyız. Özellikle aşırı sıcaklar nedeniyle ormanların çok iyi korunması gerekiyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmalıyız” dedi. Gezi tekneleriyle deniz şehitlerini anma ve saygı çelengi denrize bırakıldı, Foça Liman Başkanlığı önünde protokol arasında yapılan halat çekme yarışmasında bu kez protokol yarışmayı kaybetti. Altın ödülünü Kaymakam, Kıbrıs Gazisi Ahmet Dilşeker’in omuzuna taktı. Kabotaj Bayram kutlamaları akşam saatlerinde denizden tabak çıkarma ve yüzme yarışmalarıyla son buldu.




YORUMLAR

  • 0 Yorum