Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Yeşil ve denizin iç içe girdiği cennet ÜRKMEZ

09 Eylül 2014 - 18:56

Ürkmezli turizmci Soner Değerli’nin “Asıl deniz, kum, güneş ve eğlence cenneti Ürmez’dir. Mavi bayraklı 8 kilometrelik sahilimiz ve turkuvaz renkli denizimize hayran kalacaksınız” sözlerine yürekten katıldım. Ancak, gazeteci olduğumu tahmin eden Ürkmezlilerden sahillerine kurulması planlanan marina konusunda da bir hayli şikayet dinledim
İnciraltı’nda dostlarımla yemek yerken yanımıza gelen Hüseyin Bilgi adlı vatandaş, ailece POSTAEGE’deki Gezi-Yorum köşesini yakından takip ettiğini belirterek, “Ahmet Bey siz de dahil tüm gazeteler çoğunlukla Çeşme, Alaçatı, Foça, Karaburun gibi sahil kentlerini daha fazla yazıyorsunuz. Ürkmez’imizin denizi ve plajları da mavi bayraklı. Niye Üzrkmez’in güzelliklerini de yazmıyorsunuz” diyerek sitem etti. O an ne diyeceğimi bilemedim ve ilk aklıma gelen, 'Üç Maymun' filmi ile Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülü alan Nuri Bilge Ceylan’ın “Yalnız ve Güzel Ülkem adına bu ödülü alıyorum” sözleri geldi. Evet Türkiye dünyanın güzel bir ülkesi olduğu gibi Ürkmez’de Ege’nin el değmemiş cennet bir köşesi ancak fazla yazılmadığı bir gerçek. Ya bizde bir hata var ya da kentin yöneticilerinde. Karadeniz Fatsalı olmasına rağmen ailesiyle birlikte Ürkmez sevdalısı olan Hüseyin Bilgi’nin haklı sözleri üzerine bu cennet köşeyi gidip kaleme aldım.
Mandalina bahçeleri yılın 12 ayı yeşil
Kendime haksızlık yapmayayım arşivimi araştırınca Ürkmez’i, birbuçuk yıl önce Seferihisar’dan Özdere’ye kadar olan bölge içinde yazmışım. Ancak pek çok özelliğinden dolayı tek başına yazılmayı da hak ediyor açıkçası. Sırtını çam ormanlarına yaslamış, yılın 12 ayı yeşilliğini koruyan dünyaca ünlü satsuma mandalina bahçeleri ve kilometrelerce uzunluğunda mavi bayraklı sahil ve turkuvaz renkli deniziyle sakin yaşamı seçenlerin bir bölgesi olmuş. Her köşesinden ruhunuzu dinlendirecek eşsiz manzaraya sahip. Dünyaca ünlü satsuma mandalina bahçelerinin bulunduğu Ürkmez ve Doğanbey yeni belediyeler yasasıyla Seferihisar’a, Gümüldür, Özdere ise Menderes İlçesine bağlanmış. Özel aracı olmayanlar için İzmir’den metro ile Cumaovası’na ve oradan belediye otobüsü aktarmasıyla Ürkmez gibi Özdere ve Gümüldür beldelerine 3 liraya ulaşmanız mümkün. Ürkmezliler, yerli ve yabacı turisti evinde konuk edebilecek derecede konuksever, güler yüzlü, sosyal ve samimi insanlar. Dileyen çam ormanlarında deniz manzaralı dağ yürüyüşü, dileyen cam gibi denizinde tüplü dalış, tekne turları ile bakir koylarında yüzmenin tadını çıkarabilirsiz.  
Değerli Masal Evleri yeşillikler içinde
Menderes yolunu kullanarak gittiğim ve kuşbakışı izlediğim Ürkmez, o kadar yeşil bir kent ki hayran kalmamak elde değil. Şehir merkezindeki evlerin bahçeleri, yöre halkı ve yazlıkçıların arasında sanki en güzel bahçe yarışması varmış gibi çiçek ve ağaçlardan geçilmiyordu. 2 gün konakladığım Değerli Masal Evleri de botanik bahçesi gibiydi. İki tane avukat kızı ile birlikte tasarladıkları ve dünyanın masal kahramanları Pinokyo, Kül Kedisi, Arı Maya, Rapunzel, Simbad, Bambi, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses ve Çizmeli Kedi adlarını verdikleri müstakil ve dublex gökkuşağı rengi evler Ürkmez’e ayrı bir hava katmış. Yeşillikler içinde balkonları geniş tasarlanmış ve denize sıfır bir alanda kurulmuş masal evleri, sakinlik ve huzuru arayanlar için çok ideal. Akşam canlı müzik eşliğinde eğlenmek, dans etmek isteyenler için de Masal Cafe’de haftanın 5 günü canlı müzik var. Türk ve dünya müziğinden örnekler sunarak unutulmaz dakikalar yaşatıyor.
Mavilim Cafe’nin özel köftesini tadın
Karadeniz’den gelip Ürkmez’in fanatiği haline gelen arkadaşım Hüseyin Bilgi’nin işlettiği Mavilim Cafe’de eşinin özel baharatlarla hazırladığı ve Ürkmez’de meşhur olmuş kasap köftesinden yemeği ihmal etmedim. Oğlu Ziya kızları Semra, Seda ve eşi Sabiha’nın desteğiyle işlettiği cafede, Ayvalık tostu ve çayına oynan oyunlar  ile Kahramanmaraş’tan özel ambalajlarla getirilen karadut, limon, çilek, kestane, kakao ve sakızlı dövme dondurma yeme buluşmaları popüler olmuş. Yani yöre insanının buluşma yeri olmuş Mavilim Cafe. Güneşin doğup batmasına doyamayacağınız Ürkmez’in her köşesinde ruhunuzu dinlendirecek eşsiz manzaraları arzu ederseniz fotoğraf makineniz ile ölümsüzleştirebilirsiniz. İzmir’in turizmde parlayan yıldızı olma yolunda iddialı adımlar atan Ürkmez’i bir hafta sonu veya 2 günlük bir tatil ile denemenizi tavsiye ederim.   

YORUMLAR

  • 0 Yorum