Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


“Temiz çevrede yaşamayı istemek yetmez”

06 Haziran 2014 - 06:08

5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlanmaya başladı. Felsefeci, yazar, düşünür, politika teorisyeni ve insanın özü itibariyle iyi olduğuna ilişkin görüşü ve toplumsal sözleşme öğretisiyle dünyaca ünlü bilim adamı Jean Jacques Rousseau, “Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı istemek yetmez. Bunun için çaba harcamak gerek” diyor. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Bir hafta sürecek Dünya Çevre Günü etkinliklerde kamu ve özel kuruluşlar doğanın, çevrenin korunması ve temiz tutulması için pek çok aktivite yapılmaya başlandı. Yanan ormanların tekrar yeşertilmesi için ağaçlar dikilecek, fosil yakıtlar fueloil, kömürün zararları, yenilenebilen enerji olan güneş, rüzgar, jeotermalin faydalarını anlatılacak. Geleneksel hale getirmek istediğim ve bu yıl ikincisini belirlediğim ÇEVRE-YAŞAM köşesinin çevre dostlarını isim ve fotoğraflarıyla belirledim. Bir yıl boyunca doğaya ve çevreye gösterdikleri duyarlılıktan dolayı her bir okurumu yürekten kutluyorum ve onlar gibi kentine dünyaya duyarlı çevrecilerin artmasını diliyorum.
Dr. Behçet Uz rahmetle anıldı
İzmir’i Sevenler Platformu, (İZSEV) İzmir Atatürk Ormanı (ATAORMAN) ve Kültürpark’ı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği ortaklaşa Dünya Çevre Günü nedeniyle bir dizi çevre etkinlik gerçekleştirdi. 1967'de Dr. Behçet Uz ve arkadaşları tarafından kurulan ve Bayraklı sırtlarını yeşillendirerek gecekondulaşmaya karşı koruyan İzmir’in tek kent ormanı ATAORMAN da 45’nci Ağaç Bayramı ve Ormancılık Çevre Şenliği’nde, İzmir’de Belediye Başkanlığı ve ülkemizde Bakanlık gibi önemli görevlerde başarılı hizmetler yapan Dr. Behçet Uz rahmetle anıldı.
Gençlere ağaç dikimi öğretildi
İzmir Vali Yardımcıları Cumhur Güven Taşbaşı, Hüseyin İçten, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 75. Yıl Mahallesi Muhtarı Selma Tortoç, Namık Kemal Şentürk Ortaokulu öğrecileri ve semt sakinlarinin katıldığı “45’nci Ağaç Bayramı ve Ormancılık Çevre Şenliği” etkinlikleri kapsamında, 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Onursal Başkanlığı’nı yaptığı Türk Başarı Ödülleri Kurulu, bölgesinde ormanların korunması, geliştirilmesi ve orman yangınları mücadelesinde katkıları olan şahsım ve meslektaşlarım İbrahim Irmak, Mustafa Oğuz ve Engin Yavuz’a “2013 yılı Ataorman- Ormancılık Çevre Başarı Ödülü” verildi. İzmir’i Sevenler Platformu, İzmir Atatürk Ormanı ve Kültürparkı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği’ni bu günlere başarı ile taşıyan İzmir sevdalısı meslek büyüğüm Sancar Maruflu ve oğlu Cevat Maruflu’yu da kutluyorum.
Böyle insanlar da var
Büyük kentlerde nüfus arttıkça maalesef insan ilişkileri kopuyor ve bencillik artıyor. Arkadaşımın yeğeninin düğünü için gittiğim Nazilli’de tanıştığım işadamı Ali An, Karacasu Yaylası’ndaki evinde misafir etti. 6 dönümlük taşlık araziyi nakış gibi işleyip onlarca meyve çeşidinin yer aldığı bir cennete çevirmiş. Erik, kayısı, kiraz, çilek, karpuz, kavun, vişne, dut, elma ağaçları ile dolu bahçesindeki meyveleri satıp satmadığını sorduğum Ali An’dan aldığım yanıt çok anlamlıydı. Şehirlerde yaşayan dostlarını yayladaki evine davet edip çoluk çocuk dalından meyve yemeleri için yetiştirdiğini söyledi. Şaşkınlık içinde “Böyle insanlar da kalmış” diye içimden geçirdim. Ben de en sevdiğim yaz meyveleri çilek ve kirazı dalından bol bol yedim. Bravo size Ali An. Dünya Çevre Günü’nde sizi yazmayacağımda kimi yazacağım.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum