Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Leros’lu Yunanlıların Türk sevgisi

11 Kasım 2013 - 19:33

Bodrum Cup Uluslar arası Ahşap Tekne Yat Yarışları’nın 25’nci Gümüş Yılı’nda Yunanistan’ın Kos (İstanköy) ve Leros Adalarına da yelken açıldı. Kos Adası’nda gümrük polisinin saatler sürecek yüz taraması eziyetiyle karşılaşan 100 yelkenli ve 1500 kişilik Türk yelkenciler, Leros Adası’nda ise Belediye Başkanı Başkanı Mihalis Kolyas ve adanın üst düzey yöneticileri tarafından sevgi ve coşkuyla karşılanması Türkleri mest etti. Sevgi sihirli bir sözcüktür, bütün kapıları açar, hayatımızın vazgeçilmez tutkusudur, onsuz yaşam düşünülemez. Sevgi sonsuz pınardır, sevgi yaşama amacıdır. İnsanların güven bunalımını aşmasının en emin yolu sevgidir. Bodrum Cup Uluslar arası Ahşap Tekne Yat Yarışları nedeniyle birer gün ara ile gittiğimiz Yunanistan’ın Kos ve Leros Adaları’nda “Sevgi” kelimesinin anlamını çok iyi tahlil ettim. Gümüşlük Kos etabını tamamlayan yarışçı ve misafirler teknelerinden inecekleri sırasında “Kimse inmesin polisler yüz taraması yapacak” duyurusu yapılınca her kes büyük bir şok yaşadı. Kos adasına çat kapı gidilmemişti herhalde. Sevgi, dostluk gibi önemli mesajlar taşıyan yarışçıların gönülleri kırıldı. Yaklaşık 100 tekne ve 1500 gibi bir kalabalığın yüz taramasının saatlerce süreceğinin tepkileri yükselince vazgeçildi. Kos’taki kötü karşılamayı Leros halkı unutturdu. Leros Adası’na gelen misafir ve yarışçılar Leros Belediye Başkanı Mihalis Kolyas ve adanın üst düzey yetkililerinin “Artemis’in adası Leros’a hoş geldiniz” sözleriyle karşılandılar.
“Artemis’in adası Leros’a hoş geldiniz”
Başkan Kolyas “Ada halkı olarak dostluğunuzu, enerjinizi aldık ve biz de sizlere kucak açtık. Halklarımız arasında iletişim sürdürülmeli. Önümüzdeki yıllarda burada da gümrük açılırsa çok daha rahat gidip gelebiliriz. İki halkın da kültürü aynı. Turizmimizi geliştirmek için sizin de desteklerinizi bekliyoruz. Fiyatları herkese hitap eden otellerimiz de var. Biz zaten 1990’da okullarımız arasında kardeşliği ilan eden tek adayız. Göl Türkbükü’nü kardeş belediye ilan ettik. Sırada Yalıkavak var. Bu deniz bizi ayırmıyor, birbirimize bağlıyor. Bizleri böyle buluşturan Bodrum Cup’nın mimarı Erman Aras beye özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi. bekliyoruz. Fiyatları herkese hitap eden otellerimiz de var. Biz zaten 1990’da okullarımız arasında kardeşliği ilan eden tek adayız. GölTürkbükü’nü kardeş belediye ilan ettik. Sırada Yalıkavak var. Bu deniz bizi ayırmıyor, birbirimize bağlıyor. Bizleri böyle buluşturan Bodrum Cup Uluslar arası Ahşap Tekne Yat Yarışları’nın mimarı Erman Aras’a da özel olarak teşekkür ediyorum” dedi.  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da “Cazibesi turizm açısından bu kadar yüksek olan Leros Adası’ndaki bu kadar sıcak karşılama için çok teşekkür ediyorum. Bütün sınırların kaldırılmasını diliyorum” dedi. Teknelerin bağlandığı limana doluşan Leros halkı öğrendikleri “Hoş geldiniz, merhaba, Türk arkadaş”  gibi birkaç Türkçe kelime ile sımsıcak sevgilerini gösterdiler. Başkanı Kolyas, adanın gezilebilecek güzel yerleri için basın mensupları ve konuklar için otobüs tahsis etti. Basın mensuplarının rehberi kardeşleriyle Amerika’da lokanta işleten Leroslu Tasos Christoulou ilk önce çok meşhur olan Panteli Koyu’na götürdü. Bizanslıların döneminde yapılan Pandelli Kalesi’nden şehri kuş bakışı izledik.77 kilometresahili olan Leros’un Agios Isidoros (denizin ortasındaki adacıkta yer alan mini kilise), Partheni, Gourna ve Blefoutis koyları ve Alinda, Gourna, Drymonas, Xirokampos, Kryfos, Dio Liskaria plajları çok meşhur. Agios Isidoros, Xirokampos Kalesi, Artemis Tapınağı kalıntıları, Belenis kulesi, Agia Marina müzesi, Agia Kioura, Panagia Kavouradena ve Pandeli Kalesi ile müzesi görülmeye değer yerler arasında. Adanın merkezi olan Platonos' un dar sokakları ve çiçek bahçeleri eşliğinde gezebilirsiniz. Platanos' tan 300 basamak çıkarak Leros Kalesi'ni görebilirsiniz! Kiralayacağınız bir bisikletle veya yaya olarak adayı keşfe çıkabilirsiniz.
Türklerin en çok gittiği taverna
Leros’un akşamını Türklerin en çok gittiği Psaropoula Tavernası Panteli’nin en güzel balık lokantası. Deniz kenarına kurulmuş köhne ve otantik bir restoran. Ege otlarının bol olduğu, süzme zeytinyağının cömertçe konulduğu salatası, gümüş balığı, istakozlu makarnası, ahtapotu, kalamarı ve simi karidesi ile tam bir Yunan tavernası([email protected]). Mönüleri Yunanca ve Türkçe. Garsonlar, “Tamam, güzel, hesap” esprileri yapıyor.Sahibi Apostolis Apkarpathakis garson gibi masalarla kendisi de tek tek ilgileniyor. Türk masalarla birkaç kelime çat pat Türkçe de konuşuyor. Çoğunluğu Didim’den göç edenlerin oluşturduğu ada esnafı öyle mutluydu ki, ertesi gün tekneleri yolcu etmeye marinaya geldiklerinde gözleri dolu doluydu.Leros Adası’nın henüz gümrük kapısı bulunmadığı için ancak başka bir Yunan adasından geçebiliyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum