Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Küresel Isınma’ya 2 milyar dolar

13 Kasım 2015 - 23:05



Büyük şirketlerin, holdinglerin sosyal sorumluluk projelerine çevrenin korunmasını eklemelerini sık sık yazıyorum. Dünyanın en zengin kişisi olan ABD’li Bill Gates, karbon salınımını düşürecek ve iklim değişikliği sorununu çözecek temiz enerjisi için 2 milyar dolar harcama yapacağını açıklamış. 2 milyar dolar Türk parası karşılığı (Eski para ile 5 milyar 800 trilyon) yapıyor. Artık dünyanın başındaki küresel ısınma tehlikesini herkesin görmesi gerekiyor. Bakın Bill Gates, “Büyük şirketlerin iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda gerekli adımları atmadıklarını söyleyen Gates, “İklim değişikliği sorunu zengin ülkelerde çözülmeli. Çin, ABD ve Avrupa karbondioksit gazları salınımına bir çare bulmalı. karbon salınımını düşürecek ve iklim değişikliği sorununu çözecek temiz enerji konusunda çok iyimserim” diyor. Bill Gates Microsoft’taki görevini bıraktıktan sonra hayır işlerine ağırlık vermişti. Schneider Electric, Türkiye WWF’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Kaş-Kekova’da uzun yıllardır yürüttüğü “Sürdürülebilir Turizm Projesi”ne 100 adet güneş enerjisiyle çalışan lamba hibe ederek katkıda bulundu. Çevreye katkısı olan Bill Gates ve Schneider Electric yetkililerini yürekten kutluyorum.

Bu aileyi herkes örnek alsın



Neden mi sık sık bisiklet kullanılmasını teşvik eden yazılar yazıyorum. Çünkü küresel Isınmanın birinci nedeni karbon gazıdır. Otomobillerin egzozlarından çıkan gaz da karbon gazıdır. Bir milyon 100 bin aracın bulunduğu İzmir’de hava kirliliğini hesaplamanız zor değil. Yukarıdaki aile ile tüm bisiklet aktivitelerinde karşılaşınca yazmaya karar verdim. Adnan Barım bisiklet tutkusunu önce eşi Ayşe Hanıma işlemiş. Ayşe Barım da oğlu Batuhan ve kızı Simge’ye aşılamış. Okullarına, işlerine bisikletle gidip geliyor, uzak mesafeler için toplu ulaşım araçlarını kullanıyorlarmış. Çok önemli bir işleri olmadığı sürece hafta sonları bir bisiklet aktivitesine katılıyorlar. Çevresine duyarlı böyle ailelerin çoğalmasını diliyorum.

Gemlik’te de anıt zeytin ağacı buldum



Gemlik Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın bu yıl ilkini organize ettiği “Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali” ne asırlık anıt zeytin ağaçları fotoğraf sergi ile davet edildi. Ege Bölgesi’nin il ve ilçelerinden çektiğim en yaşlısı 2013 yaşındaki 40 adet zeytin ağacı fotoğrafı büyük ilgi gördü. Gemlik’te 35 yıldır zeytincilikle uğraşan Karadenizli Hazım Aydın fotoğraf sergisine büyük ilgi göstererek “Benim de bir tane 300 yaşında anıt zeytin ağacım var. Dalına zarar gelmemesi için gözüm gibi bakıyorum. Eğer bir fırsat yaratırsanız gösterebilirim” dedi.  Reddetmem mümkün değildi çünkü anıt zeytin ağaçları fotoğraflarına bir yenisini eklemiş oldum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum