Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Didim’de Türk-Yunan dostluğu için zeytin dikildi

14 Kasım 2014 - 22:08

Didim Kaymakamlığı ve Didim Belediyesi’nin organize ettiği 3’ncü Uluslar arası Didim Zeytin Festivali’nde, davet üzerine ben de ‘Bin Yıllık Zeytin Ağaçları’ fotoğraf sergisini açtım. Aynı gün termik santral kurulmak üzere Soma’nın Yırca Köyü’nde yüz yıllık zeytin ağaçlarının sökülmesi Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Allahtan Danıştay yürütmeyi durdurma kararı alarak yüreklere su serpti. Festivalde, yaşlı genç herkes bin yıllık zeytin ağaçlarının gövdelerini şaşkınlıkla izleyip “Bu ağaçlara nasıl kıyarlar. Hani zeytin kutsal ve barış ağacıydı” diyerek tepkilerini gösterdiler. Yunanistan’dan Patmos Belediye Başkanı, Kalimnos Belediye Meclis Başkanı, Rodos Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Kos, Leros, Kalimnos Ticaret Odalar Birliği, Oteller ve Acenteler Birliği, Patmos Liman Başkanı, Yunan işadamları ve basın mensuplarından oluşan 37 kişilik heyet asırlık zeytin ağacı fotoğraflarına hayran kaldılar. Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız ve Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, 10 yılda toplayabildiğim “Bin Yıllık Zeytin Ağaçları” fotoğraf sergisinden dolayı tebriklerini dile getirdiler. Bu arada fotoğrafların sergiye asılmasında büyük yardımı olan Didim Ziraat Odası Genel Sekreteri Hüseyin Yamankaçar’a teşekkür etmeden geçemem.
Başkan Atabay “Uluslar arası fuarları arttıracağız”
Festivalde, protokoldeki bayanlara zeytin dalından yapılan taç, erkelerin yakalarına zeytin yaprağı takıldı. Yunanistan heyetinin getirdiği zeytin fidanları Belediye bahçesinde protokol ve misafirler tarafından dikildikten sonra Didim Belediyesi önünden kalabalık bir kortej ile başlayan 3. Uluslar arası Didim Zeytin Festivali, kentin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerin eşliğinde stantların kurulduğu Atatürk Bulvarı’nda son buldu. Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, festivale katılımın yoğun olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek “Sosyal sorumluluğu olan festivalleri arttırarak ve çeşitlendirerek devam ettireceğiz. Festivalleri ne kadar uluslararası boyuta çekebilirsek, o kadar iyi olur. Dünya ve çevremizle daha barışık hale getirebiliriz” dedi. Yunanistan’dan gelen heyet adına bir konuşma yapan Kos Ticaret Odası Ekonomi Departmanı Sorumlusu Giallizis Stergios Festivale davet edilmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirirken “Ticaret Odası olarak ta bizler yerel ürünleri geliştirmeye çalışıyoruz ve bu konuda bir çok destekler de bulunuyoruz. 2 Ülke arasındaki ilişkiler sadece zeytin ve zeytinyağı üzerinden değil, değişim ve gelişim anlamında bir çok ürün bulunuyor. Bunun için de her iki tarafta büyük çaba sarf etmeli ve elinden geleni yapmalı” dedi.
Organik gıda stantlarına ilgi büyüktü
800 bin adedi 5-6 yaşında 200 bin adedi eski zeytin ağacı olan Didim’de kaliteli zeytin ve zeytinyağı ürettiklerini dile getiren Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Yıldız, “Zeytin Didim Markasıdır” ZEYDİM adında tescil ettirdiklerini söyledi. Atatürk Bulvarı'ndaki “Memleketten Geldik Yöresel Lezzetler” stantları halktan büyük ilgi gördü. Didim’de yaşamlarını sürdüren İngiliz vatandaşların organik gıdalardan çok fazla alış veriş yaptıklarını gözlemledim. Didim ve Türlerin Gürcistan’daki zeytindeki gururu Öz Ege Teknik Fidancılık İşletmeleri, Array Zeytin, Belkır Didim, Zeytin Ocağı ve Zeytin Seli zeytincilik en yoğun ilgiyi gören stantlar oldu. Gürcistan bin dönüm zeytin ağacı dikerek tüm yetkililerin gönlünü fetheden Galip Özel, zeytin yağını sevdiren Türk kahraman olarak anılıyor. Doğal ekmek çeşitleri ile Didim’de önemli bir marka haline gelen Aykut Unlu Mamulleri, kara fırın köy muhacırları ekmeği önemli bir marka olmuş. 25 yıldır hiç değişmeyen organik ekmekleri mısır, çavdar, arpa, yulaf karışımları yok satıyor. Vanlı Enver Bulokoğlu, inşaat ustası olarak geldiği Didim’de evlenip çok sevdiği ekmek işine girmiş ve şimdi Türkiye’nin yanı sıra yurt dışına da ekmekleri gidiyor. Normal ortamda 4-5 gün buz dolabında 3-4 ay ekmeklerin dayanabileceğini söylüyor. Zeytin
Yağlı Yemek Yarışmasında Kayserili Nedime Demir, zeytin yağlı içli köfte ile birinci oldu. Nedime hanımın zeytinyağlı yaprak ve lahana sarmaları da jüri özel ödülü aldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum