Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


ÇEVRE SEVDALISI KADINLAR

06 Mart 2014 - 18:37

‘Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle ben de doğaya sahip çıkan ve çevrenin korunmasına öncülük eden kadınları yazmak istedim. Parasız dolaştığım gençlik yıllarımda hediye alınacağı için özel günlerin yapılmasına çok kızardım. Şimdi tam tersini düşünüyor, seviniyorum. Çünkü “Anneler Günü”, “Babalar Günü”, “Dünya Kadınlar Günü”, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” veya “5 Haziran Dünya Çevre” gibi özel günler, hem yoğun yaşayıp manevi değerlerini veya çevresinde olup bitenleri unutanlar için farkındalık yaratıyor hem de paranın akışıyla ekonomiyi canlandırıyor. Çevre yazarı olarak ben de ‘Dünya Kadınlar Günü’nde yaşamını çevrenin korunmasına adamış büyük yürekli kadınları anıp buradan hatırlatmak istedim. 11 yıl önce kaybettiğimiz ve Türkiye çapında çevrecilerin anası olarak isim yapan Bodrum Gönüllüleri Derneği’nin Başkanı Saynur Gelendost ile İzmir Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran Küçükdere Elele Hareketi’nin dönem sözcülüğünü yaptı sıralarda Buca Efemçuru’nda altın madenine karşı büyük mücadele veren Dr. Şeyma Gümüştüs’ü rahmetle anıyorum.
Dalyan Kanalı’nın koruyucu meleği
Maria Jonker. O, Muğla’nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi’ne yerleşen Hollandalı emekli bir ingilizce öğretmeni. Doğa harikası Dalyan Kanalı’na açılan çöpleri temizleyen gönüllü grubun başı. Yılda iki kez ekibiyle birlikte 15-20 torba çöp topluyor kanaldan. Boyunu aşan sazlıklara hiç korkmadan girip doğada yok olması uzun yıllar sürecek içecek kutuları, pet şişeleri ve naylon torbaları topluyor. 5 yıldır Dalyan Beldesi’nde Türklerden çok doğa ve çevrenin korunmasına önderlik ediyor. Keza İzmir Alsancak Mimar Sinan Mahalle Muhtarı Gülay Pekcan. Mahalle sakinlerini de teşvik edip beton yığını apartmanların yükseldiği sokaklara 6 bin adet turunç, mimoza, çam, oya, limon, servi, mazı, çınar, gül, karabiber, söğüt ve ağaçları diktirerek yeşil bir cennet yarattı. Mahallesi’ndeki okullarda mavi kapak ve pet şişe kampanyaları düzenleyen Gülay Pekcan, kamu ve özel kuruluşlar tarafında pek çok kez yılın çevreci muhtarı seçildi.
Doğa sevdalısı emekli doktor
Bir yıl önce Güzelbahçe Çevre Platformu’nu kuran ve sözcülüğünü yürüyen emekli doktor Zeyda Ural Türkay, yöre insanının çevre konularında bilinçlenmesi için değişik faaliyetler düzenliyor. Güzelbahçe’de yapılması planlanan mezbahanın iptali için çeşitli eylemlerle seslerini kent yöneticilerine duyurmaya çalışan Güzelbahçeliler adına konuşan Türkay, “Yapılması planlanan mezbaha yaşam alanlarına çok yakın ve tarım arazilerine büyük zarar verecek. Bu nedenle iptal edilmesini istiyoruz” ediyor. Sabahat Uçaner de binlerce çevreci insan yetiştiren bir anaokulu sahibi. 15 yıldır çalıştırdığı Karşıyaka İlkşirinler Anaokulu’nda, minik beyinlere çevreciliği aşıladığı için ‘Çevreci Anne’ lakabıyla çağrılıyor. “Dünya Ormancılık Günü”, “Dünya Çevre Günü” gibi özel günlerde halka açık alanlarda tiyatro ve piyes gösteriyle çocuklar üzerinden büyüklere çevre mesajları veriyor. Okulunda yetiştirdiği her çocuk adına ağaç dikip pil, mavi kapak toplama kampanyaları düzenliyor.
Kullandığı kağıtlar için ağaç dikiyor
Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda yanan ormanın tekrar ağaçlandırılması yararına açtığım fotoğraf sergisinde tanıdığım ve 5 yıldır pek çok çevre faaliyetinde aktif görev alan emekli eczacı Nurgül Özalp da görünmez bir çevre kahramanıdır. Kitap okumayı yaygınlaştırmak için sokaklarda gençlere kitap hediye ettiği için kitapsever lakabıyla tanınan Nugül Özalp, her yıl adına 10 ağaç fidanı dikilmesi için Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağışta bulunuyor. Gülten Güler Özgür, Fatma Uysal gibi evdeki çöplerini ayrıştırarak hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlayan tüm duyarlı kadınların “Dünya Kadınlar Günü’nü” kutluyorum ve iyi ki varsınız diyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum