Ahmet Aydın Akansu

Ahmet Aydın Akansu


Bodrum guletlerini dünyaya tanıtan yarış

31 Ekim 2014 - 13:03

 
IŞILIM SANA DA MERHABA Her yıl 100-120 tane Bodrum guletinin yarıştığı Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Yat Yarışları’na, Hollanda'dan 26 yıldır aralıksız katılan Borina-1 yattaki denizcilere “Bodrum Fahri Hemşeri” unvanı verilirken, 1500 yarışçı ve konuk arasında 5 gün ailesiyle yarışan 1.5 yaşındaki Mira Kılıç’a da en genç yarışmacı ödülü verildi.
 
Türkiye’de bir organizasyonu aralıksız 26 yıl yapmak önemli bir başarıdır. En az 90-100, en çok 120 tekne ve 1500 kişiyle 5 gün denizde yarışların yapılması takdire şayan değil midir?. Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Yat Yarışları’na “Türkiye’nin en büyük deniz festivali” de diyebiliriz. Her yıl ekim ayının 3 haftasında mavi yolculuk sezonunun bitimiyle yapılan Bodrum Cup yarışları, sadece Bodrum’da yapılan gulet teknelerini dünyaya tanıttı. Yurt dışından çok sayıda gulet tekne siparişi alan Bodrumlu tekne imalatçıları, “Yarışların bize çok faydası oldu” diyorlar. Bu yıl 26’ncısı yapılan yarışlara hiç ara vermeden katılan katılan Hollanda bayraklı Borina-1 teknesi ekibine Bodrum fahri hemşerilik unvanı verildi. Yarışlar öncesi Bodrum iskele meydanında tüm yat ekiplerinin kortej yürüyüşünde denizlerin temiz tutulması ve doğanın korunması için hazırlanan pankartlar yerli ve yabancı binlerce kişiden büyük alkış topladı. Deniz tutkunu engelli vatandaşlar Bodrum Sağlık Vakfı ve Bodrum Kent Konseyi Engelliler Meclisi ile beraber yürütülen çalışmalar sonucunda engelsiz deniz aracı ‘’Wellabled’’ sayesinde rüzgarın kanatlarında yarışmanın zevkini yaşadı. 25 yıldır sürdürdüğü komite başkanlığını 1989 yılında dünyaya gelen ve Era Bodrum Yelken Kulübü’nde yetişen optimistçi Süleyman Uysal’a teslim eden Erman Aras, “Bu bir bayrak yarışıdır. Gençlerimiz bundan böyle bu yarışı devam ettirecek” dedi. Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Yat Yarışları’nın, mavi yolculuğu ve Bodrum guletlerini marka haline getirip dünyaya tanıttığını belirten genç başkan Süleyman Uysal, “Bende 25 yılın planlamasını yaparak bu markanın değerini daha fazla yükselterek yabancı yelkenciyi Bodruma çekmek için yoğun gayret sarf edeceğim. Kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Klimnoslular “Her yıl gelin” dedi
Geçen yıl ilk kez yarışlara eklenen Yunanistan Kos ve Leros Adaları halkı Türklerin yoğun alış veriş ile ekonomileri canlanınca diğer adalardan da bu yıl davet yağmış. Yarışlara bu yıl Klimnos ve Leros Adaları’nı ekleyen Bodrum Cup Komitesi hava muhalefeti nedeniyle Klimnos Adası’nda iki gün konaklamak zorunda kaldı. 100 tekne ve 1500 kişilik Tük yarışçılarla 100 bin Euro’nun üzerinde para bırakıldığı söylenilen Klimnos Adası Belediye Başkan Yardımcısı Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras ve yeni başkan Süleyman Uysal’a, adanın simgesi olan el yapımı balıkçı adam heykeli hediye ederek “Her yıl gelirseniz bizi çok mutlu edersiniz” dedi.Turizm, balıkçılık ve süngercilik ile geçinen Klimnos Adası’nın ara sokaklarında dolaşıp Yunan dostlarla sıcak sohbetler ettim. Akşam kapılarının önünde komşuları, kızları ve torunları ile birlikte oturan 65 yaşındaki Sultan isimli Yunan hanımımın Türkçe merhaba davetini kırmayıp kahvesi içip sohbet ettim.
Barbaros Yatçılık 7 tekne ile katıldı
Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Yat Yarışları’nı İstanbul, Ankara ve İzmir’den katılan gazete ve TV muhabirleri takip etti. Basın mensupları için birbirinden lüks 7 teknesini tahsis eden Barbaros Yatçılık sahibi Barbaros Güneş’e desteğinden dolayı Erman Aras teşekkür plaketi verdi. Meslek hayatım boyunca hem okullu hem de alaylı olmanın avantajını yaşamış biriyim. Yat turizmine çekirdekten yetişip, işe gemicilikten başlayıp kaptanlığa kadar yükselen Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletme mezunu Barbaros Güneş, Barbaros Yatçılığı Avrupa’da en prestijli hale getirmiş. Basın teknesinde yıllar sonra karşılaştığım gazeteci arkadaşım ve MHP’nin Alaçatı Belediye Başkan adayı Mutlu Acar’ı görmenin mutluluğunu yaşadım. Yaşamını Bodrumda sürdüren ve marka firmalara dergi hazırlayan Mutlu, iki ayda bir Türkiye çapında dağıtılan Lime Bodrum Magazin dergisi ile mavi yolculuk sevgisinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamış. Denizde 5 gün süren yarışlar sonunda Gümbet Koyu’nda ödül töreni yapıldı. Deniz ortasında oluşturulan yüzen platformlardaki Bodrum City Yüzen Şehir'de düzenlenen ödül törenine Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, Organizasyon Onursal Başkanı Erman Aras, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özalın, Deniz Ticaret Odası Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, TÜRSAB Bodrum Şubesi Başkanı Sevinç Gökbel, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, D-Marin Marinalar Gurubu Genel Koordinatörü Ali Arken Bezirgan da katıldı; kupa ve plaket ödüllerini verdi. Klasik Ahşap Yatlar kategorisinde yarışan 'Alondra' yatı hem kendi kategorisinde hem de Muğla Büyükşehir Belediyesi Kupası, Bodrum Belediyesi Kupası ve Regetta Kupası'nda dört sevinç birden yaşadı. Genel Klasman ve Gulet XL'de 'STS Okul Gemisi', Tirandil sınıfında 'Montenegro', Gulet ve Mozaik sınıflarında 'Jasmin 1', Ahşap Yatlar genel Klasmanda ve Standart yatlar sınıfında 'Randa', Katamaran sınıfında 'Fame' ,Cruiser sınıfında 'Shiraz Banou', Cruiser XL sınıfında 'Lady Katrina', IRC sınıfında 'Simenika' kupalarını aldı. Yarışmalara tam 26 yıldır katılan 'Büyük Yunus' yatı ekibine jüri özel ödülü verildi. Hollanda'dan 26 yıldır aralıksız yarışmaya katılan 'Borina 1' isimli yattaki denizciler fahri hemşeri unvanına layık görüldü. Yarışlara ailesiyle katılan 1.5 yaşındaki Mira Kılıç'a en genç yarışmacı ödülünün sahibi oldu. Mira tören sırasında yatta uyuduğu için ödülünü annesi Özlem Kılıç aldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum