Taner Kılıç

Taner Kılıç

[email protected]

İZMİR’DE SURİYELİLERİN YENİ YERİ FUAR

04 Ağustos 2015 - 15:08

İç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler Güneydoğu’da bulunan barınma alanlarını bırakıp Batı ve Ege illerine akın ve yine kaçak yollarla yurt dışına çıkmaya çalışıyor.

 

Ancak İzmir Basmane meydanından sonra sıra şimdide İzmir Fuar’ın içinde ve bilhassa duvarın dibi boylu boyuna Suriyeli sığınmacılarla dolu.

 

Yeşil alan ve gölge yerler seçen Suriyeliler nerdeyse Çankaya Caddesi’ne kadar aileleri ile bir umut bekliyor. Çoğunluğu gençlerden oluşan Suriyeliler Türkiye’den iş yönünde umudu keserek Yurt dışında Avrupa ülkelerinde hayatlarını kurtarmaya rahat ve güzel yaşamayı hayal ediyor.

 

Kısa bir Not: Kaçak yollarla denizden geçip kaçmaya çalışan Suriyelilere hiçbir yetkili dur demiyor, diyorum; çünkü Basmane’de hemen hemen her tarafta can yeleği satılıyor. Bu yeleklerden alan Suriyeliler olası deniz kazalarında onları hayatta tutacak olan can yoldaşları olacaktır

 

Peki, bu esnafa devlet yetkilileri bir şey demiyor mu? Can yeleklerini her önüne gelen satmamalı sadece gemi veya turizm işi ile ilgili olan kişilere satılmalı bence…

 

Ya da devlet zaten Güneydoğu’da Suriyeliler için yer temin etmiş. Bunlar neden il dışına çıkıyor? Yasaklanmalı bence yazık günah bu insanlara belki yurtdışına kaçıp iyi hayat yaşamak istiyorlar ama çoğunluğu için bu ya ölüm ya da kaçak olarak yakalanıp barınma merkezlerine gönderiliyor.

 

Ayrıca şunu da belirteyim; Suriyeli insanlar İzmir’de çalışmak için başvurduğu birçok yerde sigortasız, karın tokluğuna ayda belki 450 TL aylıklar resmen sömürülüyorlar. Elbette ki iş göre ücret vermek lazım. Lakin günümüz yaşam koşulları dâhilinde bu paraya hiçbir Türk vatandaşı çalışmaz.

 

Bizim esnafta biraz insaflı olsun fazla yevmiye versinler, adamları saf ve yoksul gördükleri için ne versen çalışır düşüncesi oluşmasın kimsede…

 

Resmen ben acıyorum yazık çok yazık.

YORUMLAR

  • 0 Yorum