Taner Kılıç

Taner Kılıç

[email protected]

AVRUPA’DA İNGİLİZ ÇALKANTISI

17 Haziran 2016 - 19:08

Bu haftaki yazıma meşhur Türk-İngiliz fıkralarından biriyle başlayayım. Ancak bu sefer konumuz gereği fıkraya Türk tarafından değil İngiliz tarafından bakacağız.

Adamın biri öldükten sonra cennete gider. Tabi cennette her şey güzel ve yolundadır fakat cehennemde neler olup bittiğini de çok merak etmektedir. Cennetten çıkıp cehenneme gidince her milletten insanların ayrı ayrı kazanlara atılmış olduğunu görür. İlk kazanın yanına gidince Zebani’ye sorar: ‘’Bu kazan kimlerin kazanı ve neden başında bekliyorsun?’’ Zebani şöyle cevaplar: ‘’Bu kazan Amerikalıların, birbirinin sırtına binerek kazandan çıkmaya çalışıyorlar ; o yüzden başında bekliyorum.’’ İkinci kazanın yanına giderek oradaki Zebani’ye de aynı soruyu sorunca şöyle cevap alır: ‘’ Bu kazan İngilizlerin kazanı, sürekli kargaşa çıkarıp kazandan kurtulmaya çalışıyorlar ; mecbur başında bekliyorum.’’  Üçüncü kazana bakar fakat başında Zebani göremez. Dönüp diğer Zebanilerden birine sorar: ‘’Neden bu kazanın başında kimse beklemiyor.’’  Bu soru karşılığında şöyle cevap alır: ‘’ O kazan Türklere ait, birisi kaçmaya çalışınca diğeri ayağından tutup aşağıya çekiyor zaten’’

Avrupa kupası maçlarında Fransa’daki eylemlerin yanı sıra İngilizlerin taşkınlığı hem Fransa’yı hem de kupa organizasyonunu zor durumda bıraktı. Tabi İngiltere sadece futbolla değil siyasetle de Avrupa’yı çalkalamaya devam ediyor. Şu an dünya gündeminde belki de ilk sıralarda BREXIT (BRİTANYA EXİT) meselesi yerini korumaktadır.

23 Haziran’da İngiltere’de yapılacak olan referandumla halk, Avrupa Birliğinde kalalım mı yoksa birlikten ayrılalım mı sorusunu oylayacak. Şimdilik anketlerde birlikte kalma taraftarları bir adım önde görünüyor. Zaten iktidar partisi de bu yönde propaganda çalışmalarını 16 Haziran akşamına kadar sürdürüyordu. Ta ki birliği savunan bir İngiliz milletvekilinin 16 Haziran’da suikast sonucu öldürülmesine kadar. Şimdilik ne amaçla öldürüldüğü kesinleşmedi ama bu olayın BREXIT meselesine damga vuracağını hatta az da olsa referandum sonuçlarına etki edeceğini söyleyebiliriz. Eğer altından aşırı sağcıların bir organizasyonu çıkarsa bu olay çok kötü sonuçlar doğuracaktır.

Çıkar mı kalır mı sorusu dünya gündemini az çok takip eden herkesin gündemine artık oturdu. Bence İngiltere Avrupa Birliğinde kalmaya devam edecektir. Hem iktidarın propagandaları hem de milletvekili suikastinin tepkileri, kalma yönünde oyları arttırabilir. Avrupa Birliğinde hiçbir ülke de İngiltere’nin ayrılmasını istemez. Ayrıldıkları takdirde İngiliz sterlini büyük ölçüde değer kaybeder ve diğer Avrupa ülkeleriyle ticarette sıkıntılar baş gösterir.

Tüm bunlara rağmen yine de İngilizlerin işi belli olmaz, bunlar çılgın millet. Belki de referandumdan önce kupa maçlarında yine olaylar çıkarırlar. Avrupa Birliğinden çıkmadan Avrupa kupalarından atılırlar.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR

  • 0 Yorum