Dyt.Canse Özer

Dyt.Canse Özer

[email protected]

RAMAZAN AYINDA EN SIK YAPILAN BESLENME HATALARI

29 Mart 2023 - 18:06

Bir Ramazan Ayı daha kapımızı çaldı... Bu sefer konumuz Ramazan Ayında en sık yaptığımız beslenme hataları. Bu hatalara çözümler bulup Ramazan Ayını en sağlıklı şekilde geçirmeye ne dersiniz?

SAHUR SIRASINDA ÇOK FAZLA SU İÇMEK GÖRÜNDÜĞÜ KADAR İYİ DEĞİL.

ftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde su içmeyip, sahur sırasında çok fazla su içmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Vücut çok fazla miktarda alınan suyu depolayamaz, hatta bunu dengelemek için idrar çıkışını artırır. İftar ve sahur saatleri arasında 2- 3 litre arasında su dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Yarım saatte bir kendinize bir su bardağı su içmek gibi bir hedef koyabilirsiniz.

SAHURDA TUZLU YİYECEKLER OLUR MU?

Tuz yani sodyum vücutta su tutulması için yararlı olabilir ancak sahurda tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi ertesi gün boyunca susama hissinde artışa neden olabilir. Sahurda işlenmemiş gıdaları tercih edin ve ekstra softa tuzu ilave etmeyin.

İKİ ADIMLI İFTARI DENEMEYE VAR MISIN?

İftarda çok fazla yemek tüketmek ve bunun sonucunda oluşan hazımsızlık en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bir adet hurma, bir kase çorba ve bir bardak su ile iftarı açıp midenizi 10-15 dakika kadar dinlendirip ikinci adımda ana yemeğe geçmeyi deneyebilirsiniz. Ana yemek olarak fırınlanmış, sindirimi kolay daha hafif yemekleri tercih edin.

SAHURU ATLIYORSANIZ DİKKAT!

Sahuru atlamak ertesi gün açlık artışına ve düşük enerji seviyesine neden olabilir. Sahurda besleyici değeri yüksek kahvaltılık ürünleri tüketebilirsiniz. Sahurda masa hazırlamak çok zor geliyorsa; uyumadan önce aşağıdaki smoothieyi hazırlayabilir, sahurda pratik bir şekilde içip uykunuza devam edebilirsiniz.

PRATİK SMOOTHIE TARİFİ

200 ml tam yağlı inek sütü

4 yemek kaşığı tam yağlı yoğurt

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

10 adet çilek

10 adet badem

1 tatlı kaşığı hindistan cevizi tozu

Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirip bir şişeye aktarın. Buzdolabında muhafaza edip sahurda tüketin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum