Dyt.Canse Özer

Dyt.Canse Özer

[email protected]

KAHVE İÇMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN NEDİR?

11 Ocak 2023 - 19:21

Kahve, kafein adı verilen güçlü bir uyarıcı madde içerir. Kafein, beyindeki adenozin reseptörlerine bağlanır; bu şekilde yorgunluk daha az hissedilir.

UYANDIKTAN HEMEN SONRA KAHVE İÇMEK ASLINDA PEK ETKİLİ DEĞİLDİR.
Uyandıktan yaklaşık 1-1,5 saat sonra vücudumuzdaki bir stres hormonu olan kortizol en üst seviyede seyreder. Kortizol, odaklanmayı ve uyanıklığı artıran bir hormondur. Uyandıktan sonra zaten kortizol hormonu üst seviyede olduğu için kahvenin enerji verici ve uyku açıcı etkisinden çok fazla yararlanmayız. Kahve içmeden de vücut kendisine “Haydi, uyan!“ emrini verir.

KAHVENİN YORGUNLUK GİDERİCİ VE ENERJİ YÜKSELTİCİ ETKİLERİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE ZAMAN İÇMEK GEREKİR?

Kahvenin en etkili olduğu zaman, kortizol seviyenizin düşmeye başladığı, sabahtan sonraki saatlerdir.  Sabah 7:00 civarında uyanan çoğu insan için bu saat 09:00-11:00 arasındadır.

SEÇİM SİZİN...

Kahveyi uyandıktan hemen sonra içmeyi tercih ederseniz muhtemelen bir zararı olmaz. Ancak uyandıktan sonra kahve yerine ilk önce bir iki bardak su içmek, kahvaltıdan sonra ve gün içinde yorulduğunuz saatlerde 2-3 kupa kadar kahve tüketmek yorgunluğunuzu daha az hissetmenize, enerjinizi artırmaya destek olacaktır. Ayrıca düzenli kahve tüketmenin diyabet, alzheimer, kalp ve damar hastalıkları üzerinde koruyucu etkisi olduğunu da unutmamak gerekir.  
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum