Şafak Sol

Şafak Sol

[email protected]

CUMHURİYET BAYRAMI VE CUMHURİYET KADINI !

28 Ekim 2022 - 15:13

Cumhuriyet insanlara eşit haklar ve özgürlük kazandıran en önemli yönetim şeklidir.  Cumhuriyet bir halkın iradesini kendi elinde tutması anlamına gelmektedir. Cumhuriyet ile yönetilen ülkelerde halk kendi özgür iradesi ile ülkeyi yönetecek insanları seçmektedir.  2022 yılında 99 yaşını kutlayacağımız Cumhuriyet 29 Ekim 2023 yılında 100. yaşını kutlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur.
Biz Türk kadınları olarak şunu asla unutmamalıyız” Laik Cumhuriyetimizin kuruluş amaçları ve kazanımlarını sonsuza dek yaşatmak zorundayız. Biz kadınların yolunu aydınlatan Cumhuriyet`tir. Cumhuriyet’in içinde sahiplendiği duygu ve davranış tutumlarının biri ve en önemlisinin kadın devrimi olduğunu asla unutmamalıyız”
Milli Kurtuluş Savaşı'nda bağımsız, özgür, laik, demokratik Türkiye mücadelesinde kadınlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıklarını, yapacaklarını, vatan, yurt olmanın, var olmanın, birey olmanın, kadın, insan olabilmenin öneminde Mustafa Kemal’in önderliğinde kadını, erkeği, genci, yaşlısı, ellerine silah alarak, savaşa katılmışlardır. Kadınlar savaşa katılarak, cephe gerisinde de hizmet vermişlerdir. Halkı donanımlı kılmak ve sağlıklı yönlendirmek için dernekler kurmuşlar, basın faaliyetlerinde bulunmuşlar, eğitime yönlendirmişlerdir.
Kahraman Türk Kadınları, işgal altındaki bir coğrafyada , ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek; kanla, acıyla, gözyaşıyla, azimle, inançla, onurla, Cumhuriyetin yolunu aydınlatarak, Cumhuriyet'e ulaştılar. Biz böyle kazandık, Cumhuriyet'imizi. Halide Edip, Asker Saimen Kılavuz Hatice,Tayyar Rahmiye, Fatma Seher Hamım (Kara Fatma), Gördesli Makbule, Binbaşı Ayşe, Nezahat Hanım, Süreyya Sülün Hanım, Ayşe Hamım,Gaziantepli Yirik Fatma, Nazife Hanım, daha adını anamadığımız binlerce kadın. İşte böyle kazandık Cumhuriyetimizi.
Atatürk’ün ülkemize armağan ettiği bayramların en kıymetlisi; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramıdır.
İçinde bulunduğumuz koşullar çok kötüdür. Bu ortamda bir bayram kutlanabilir mi? Elbette kutlayacağız. Bağımsızlık savaşında binlerce insanı toprağa vermiş, sayısız emek mücadelesine tanık olmuş, gençlik ve kadın hareketlerini yaratmış bir halkın mirasçıları olarak tarihsel gidişi tersine çeviren bu uygulamalara izin vermeyeceğiz. Ulusal bayramlarımız, mücadele azmimizi tazeleme günüdür. Tarihimizden güç alarak, yolumuzu açacağız. Kadınlar olarak da geçmişin kuruluşunda olduğu gibi geleceğin inşasında da kararlılıkla ayakta olacağız. Demokratik ve Halkçı bir Cumhuriyeti inşa etmek için mücadelede geri adım atmayacağız. Bayramımız, hepimize kutlu, tarihimiz yol gösterici olsun.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum