Dyt.Aleyna Medetoğlu Akçalı

Dyt.Aleyna Medetoğlu Akçalı

Sağlık
[email protected]

Kurban Bayramı'nda eti ne zaman tüketmeliyiz?

28 Haziran 2023 - 12:47

Herkese Merhaba

Ben Diyetisyen Aleyna Medetoğlu. Ankara Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarıyla mezun oldum. Eğitim hayatım boyunca kendimi geliştirmek adına çeşitli etkinlik ve kongrelere katıldım.

Gazetemizin sağlık köşesinde sizlerle her hafta bilgi paylaşımında bulunacağım. Kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.

Et Tüketim Önerileri Rigor Mortis (Ölüm Katılığı) nedir?

Kurbanın kesildiği gün ile diğer günler de tüketilen etin birbirinden farklı olduğunu biliyor muydunuz?
Kaslardaki biyokimyasal değişiklik sonucu kurban etini sertleştiren ölüm belirtisine Rigor Mortis denir. Kesim esnasında hayvanın vücudunda olan kasılmanın kesim sonrası vücudun sertleşmesiyle sonuçlanması olayıdır.
Kaslarda bulunan glikojen veya ATP miktarı Rigor Mortis’i etkileyen en önemli olaylardan birisidir. Hayvanın yorgun olarak kesilmesi bu olayların daha hızlı gelişmesine sebep olur.
Hayvanların etleri 15 °C'nin altındaki sıcaklıklarda saklanırsa, dolaba koymadan önce (Dana eti için) 6-12 saat bekletilerek etlerin Rigor Mortis'i tamamlamaları sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde, etler dolaptan çıkarıldığında Rigor Mortis'e devam edecek, iyice sertleşerek aşırı katı bir hal alacaktır. Etlerin sıcaklığı 15 °C'nin altına düşürülmeden etler tüketilecekse Rigor gevşemesi yani etlerin yeniden yumuşaması için yenmeden önce 24-36 saat bekletilmeleri gerekir.
Et Tüketim Önerileri
- Pişirmek için buzluktan indirilen et buzdolabında yumuşadıktan sonra hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
- Et yağlı ise ekstra fazla yağ kullanılmamalı, kendi yağında pişirilmelidir.
- Mangalda pişirilecek et rengi siyaha dönecek şekilde pişirilmemelidir, bu şekilde pişen etlerin kanser oluşturma riski oldukça fazladır.
- Etin ateşe yakın pişirilmesi vitamin kaybına neden olur.
- Et doğranacak kesme tahtasının sebze-meyve doğrama tahtasından farklı olması gerekmektedir.
Mail: [email protected]
Instagram: diyetisyenaleynaa
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum