Yaşamın en temel gereksinimi hatta ta kendisidir su… Bilim insanları uzayda canlılığı araştırırken birinci kıstas olarak alanda suyun olup olmadığına bakarlar, su varsa yaşam yani canlı olma ihtimali vardır, su yoksa yaşam yani canlı da yoktur. İnsan vücudunun ortalama yüzde 60’ı sudur, dünyanın ise dörtte 3’ü sularla kaplıdır. Dünyamızın büyük çoğunluğunu kaplayan suyun sadece yüzde 1’i içilebilir sudur.
Sosyal devlet ve sosyal belediyecilik kapsamında bugün dünya genelinde birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de kullanılabilir ve içilebilir su evlerimize kadar geliyor. Hepimiz kolaylıkla suya ulaşabiliyor ve kolay ulaştığımız her şey gibi olmazsa olmayacağımız suyun da kıymetini pek fazla bilmiyoruz. Suyun olmaması halinde veya ülkemizde kıt kaynaklar tanımına girmesi ile birlikte yaşanacak hastalık ve felaketleri yazarak sözü çok uzatmak istemiyorum zira suyun olmaması halinde yaşamın ne denli acılı süreçlerle son bulacağınızı hepimiz biliyor, en azından akıl yürütebiliyoruz.
Türkiye’nin su zengini bir ülke olduğunu öğrenerek büyüdük fakat görüyoruz ki Türkiye su fakiri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Göllerimiz kuruyor, içilebilir su kaynaklarımız tükeniyor, suyumuzun kalitesi erozyona uğruyor. Eğer bilinçlenmez, tüketmeye, kirletmeye bu süratle devam edersek ülkemizi çok zor günler bekliyor. Alınması gereken önlemler noktasında çok güzel bir adım atmış WWF Türkiye… Aydın’ın Haydarlı Köyü’nde HSBC Türkiye işbirliği ile hayata geçirilen yağmur suyu hasadı projesi pilot uygulamaları her ilin, her ilçenin örnek alacağı nitelikte. 2019’da başlatılan proje kapsamında bugüne kadar 134 ton yani 4 kişilik bir ailenin ortalama 6 aylık su ihtiyacı depolanmış durumda. Hedefleri tabi ki çok daha fazlası, Ekim 2020’ye kadar 650 ton yağmur suyu hasadı planlanıyor.
İzmir’de ise kendi imkanlarıyla yağmur suyunu depolayan ve kullananlar var, yaklaşık 3 yıldır özellikle kış ve bahar aylarında ödedikleri su faturalarının yarı yarıya düştüğünü söylüyorlar. Müstakil evlerde uygulama çok daha kolay hayata geçirilirken küçük ya da büyük apartmanların çatılarına kurulan depoların yanı sıra fazla suyu bahçe ya da zeminde ayrıca depolamak gerekiyor. Yağmur suyunu kullanıma geri kazandırarak hem ekonomik açıdan hem de ekolojik açıdan fayda sağlanıyor. Üstelik yağmur suyu ile banyo etmenin faydaları da saymakla bitmiyor.
Bu kapsamda Aydın’ın Haydarlı Köyü’nde başlatılan proje birçok belediye için örnek teşkil etmeli, yağmur suyu hasadı yapmak isteyen vatandaşlar teşvik edilmeli. Aydın’da hayata geçirilen bu projeyi tüm belediye başkanlarının yerinde inceleyerek kendi ilçelerine taşıması gerektiğine inanıyorum. Gelecek kuşaklara su sıkıntısı çeken bir Türkiye bırakmamak için yağmur suyunun daha verimli kullanılması, yerine getirilmesi gereken vatandaşlık görevlerimizden bir tanesi olmalı. Bu güzel projeyi hayata geçiren WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli’nin sözlerini sizlerle paylaşmak istiyorum;
“Ülkemizdeki 25 akarsu havzasından biri olan Büyük Menderes Havzası’nda 10 yıldan uzun süredir su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda çalışıyoruz. Tarım ve sanayinin kaynakları daha verimli kullanması ve ‘su ayak izi’ni azaltması için bugüne kadar yaptığımız sektörel bilgilendirme ve dönüşüm çalışmalarının yanı sıra, tarımsal ve evsel kullanımdan kaynaklanan ‘su ayak izi’ni azaltmak için gerçekleştirdiğimiz bu proje, tekrar edilebilir ve ölçeklenebilir olması itibarıyla bizim için çok kıymetli. Havzadaki diğer çalışmalarımızı tamamlayacak şekilde, bölgedeki tüm paydaşları da yanımıza alarak proje sonunda ortaya çıkacak modelin havza çapında yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz”
Yağmur suyu hasadı ile hem su faturalarınızı büyük ölçüde düşürmüş oluyor hem de ekolojik sisteme katkı sağlamış oluyorsunuz. Bazı basit düzenekler ile tüm evlerde, apartmanlarda, bahçelerde, bağlarda biriktirilen yağmur suyu ile her şey yapılabiliyor. Temizlik, banyo, balkonunuzdaki çiçeklerden tarladaki hasada kadar tüm sulamalarınızı biriktirdiğiniz yağmur suyu ile yapabiliyorsunuz. İlk etapta göze zahmetli gelen ve zaman alıcı gibi gözüken bu sistem aslında çok kolay ve maliyeti de çok uygun, hatta evde olan malzemelerinizi kullanarak bile yağmur suyunu depolayabilirsiniz.
YORUMLAR