Bircan Yıldırım

Bircan Yıldırım

[email protected]

Toplumsal Değer Yargıları ve Şiddet

23 Mart 2021 - 12:50 - Güncelleme: 23 Mart 2021 - 12:56


Bildiğimiz üzere İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı yürürlükten kaldırıldı. Yasaların zaten gerektiği gibi uygulanmayışı, pek çok istismar ve cinayetin yargı süresinde ceza indirimi uygulanıyor oluşu kadınların yaşam hakkını görmezden gelen zihniyetler ile şiddeti meşrulaştırmak değil midir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sözleşmenin fesih gerekçesini şöyle anlattı: ‘Başlangıçta kadın haklarının güçlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edilmiştir.’

Mesele normal olarak algılamak veya normalleştirmeye çalışmak değil, mesele kendi zihninin biraz dışına çıkıp bunu kabul edebiliyor olmak.

Amaçlanan düşünce;  ayrım yapmaksızın insanın sadece insan olmaktan kaynaklanan haklarını korumaktır.

Cinsiyet Eşitliği Demek…

Günümüzde pek çok insan toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadınların erkeklerle aynı olma isteği olarak tanımlar.  Peki eşitlik aynılık demek midir?

Aynı olan şeylerin eşit olmasına zaten gerek yoktur. Eşitlik ancak farklılığın olduğu yede bir anlama kavuşur. “Toplumsal cinsiyet, toplum tarafından verilen erkeklik ve kadınlık hakkında ki geleneksel görüşlerle, inançlarla ve beklentilerle yapılanmıştır.”
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların ve erkeklerin ayırt etmeksizin sosyal hayatın her alanına eşit katılımlarına imkan sağlamaktır.

Kavramların algılanışı kararları doğrudan etkiliyor. Alınan kararlar, maalesef şiddeti kendisine hak gören kesim için yanlış algılara yer açıyor.
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum