Bircan Yıldırım

Bircan Yıldırım

[email protected]

Müzikle Var Olabiliriz

12 Aralık 2020 - 18:03 - Güncelleme: 12 Aralık 2020 - 18:06


Canlılar yaşamını tehdit eden bir durum karşısında hayatını sürdürebilme yönünde çalışmaktadır. Mesela, bedende bir kesik olunca öncelikle sinir sisteminin öğeleri kendi aralarında iletişim kurar ve eşgüdüm halinde çalışarak kanın pıhtılaşmasını sağlar. Aksi takdirde kan kaybından yaşam sonlanabilir. Benzer şekilde, insanın psikolojik bütünlüğünü tehdit eden yaşantıları, onun ruhsal sistemini sürdürebilmesi yönünde tepkiler verir. Travmatik yaşantılar da ruhta açılan yaralardır. İnsana acı verir ve yaşama gücünü azaltır. Bir süre sonra var olmak ile yok olmak arasında bir seçim yapmaya zorlar.

Örneğin Âşık Veysel, küçük yaşlarından  itibaren travmatik yaşantılarla karşılaşmıştır. Önce iki kız kardeşini çiçek hastalığından kaybetmiş, ardından aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetmiştir. Travmaya maruz kalmış bireylerin travma sırasında ve sonrasında verdikleri tepkiler kendilerine özgüdür.  Travmatik yaşantılarla karşılaşan ruhun dengesi sarsılır. Ruhsal bütünlüğü koruyan tepkilerden en güzeli sanattır. Müzikle, resimle, müziğin ve edebiyatın bir olduğu türküleri ve ya hoşlandığımız parçaları seçebiliriz. Âşık Veysel de travmatik yaşantılarıyla sarsılan ruhunu türkülerle anlatarak yaratıcılığının sonuçlarını vermiştir. Sevdiklerinin ölümünü, organ kaybını ve salgın hastalığı çocukken yaşayarak sembolik yok olmayı değil ozanlığı ile var olmayı seçmiştir.
                                              
Ben bir adam olmazdım
Gerçek dostlar olmasaydı.
Gerçek şair olmazdım
Çiçek gözüm olmasaydı.
Âşık Veysel.

Müziğin tarz ve şekline göre stres hormonlarını arttırabilir  veya azaltabiliriz. Ayrıca, psikolojik ve zihinsel hastalıklarda tedavi edici bir özelliği de vardır. Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi klinik alanlarda bireylerin tedavisinde de tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanıyor. Yaşadığımız travmalar veya kötü etkilendiğimiz durumların yanında pandemi süreci ve karantina dönemi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu dönemde bizi zorlayan hiçbir şeyi yapmak zorunda değiliz, bir sürü kitap okumak veya her gün spor yapmak zorunda da değiliz. Akıl sağlımızı diri tutsak yeterli diye düşünüyorum. Kendinize iyi bakmanız dileğiyle.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum