Mustafa Şahin

Mustafa Şahin

Eğitim
[email protected]

YARINLARIMIZIN TEMİNATI OLAN ÇOCUKLARIMIZ

29 Haziran 2021 - 21:45

Dünyanın en değerli varlığı olan çocuklar aydınlık yarınlarımızın teminatıdır.Çocuk yetiştirmek tıpkı toprağa ekilen fidan gibidir.Fidanın yetişmesi için suya ,havaya ,güneşe nasıl ihtiyacı var ise çocuklarında ihtiyacı olan şey ebeveynlerinden gördükleri  ilgi ,alaka ve sevgisidir. Nasıl ki o narin fidan; İhtiyacı olan su , hava ve güneşten mahrum oluncasoluverip yok oluyorsa SEVGİ den mahrum olan bir çocukta aynı şekilde solar ve sendeler.

Duyarlı , hissedebilen,sorumluluklarının bilincinde  ve saygılı bir çocuk yetiştirebilmek için öncelikle çocuklarımıza insan olduğunu ve bizler için ne kadar değerli olduklarını hissettirmeliyiz ki  o zamançocukta  kendini değerli bir insan olarak görsün. Kokularımız ve kaygılarımızdan dolayı çocuğumuz  yarın yoldan çıkabilir , hep bizim sözümüzden çıkmasın , bu şekilde giderse yarın bize bela olur şeklinde endişe ile bugünden  çocuk üzerinde baskı kurup,onların  hayal kurması ve hayallerinin peşinden gitmesi yerine kendi yaşayamadığınız gerçekleştiremediğimiz hayallerimizi çocuklarınızın kurup gerçekleştirmesiyolunda baskıcı, emredici bir yaklaşımla çocuklarımızı adam edemez  onlara  kişilik kazandıramayız.Belki bizden korkacak ,çekinecek edilgen ,içine kapalı sessiz ve sakin bir çocuk olacak ancak bu çocuk unutmayalım ki ilerde önce kendine sonra anne – babasına ve en sonun da da çevresindekilere zarar verecektir.Özetle Adam gibi adam yetiştirmenin şartı çocuğa insanve değerli   olduğunu hissettirme , saygı ve sevgi eksenin de yetiştirmeye bağlıdır.

Çocukların sevgisi kirlenmemiş saf bir sevgidir kin,nefret ,kötülük bilmez, çocuklar olumlu veya olumsuz tüm duyguları ailesinden,mahalle arkadaşlarından ve çevresinden görüp öğrenmeye başlarlar ve çevresindeki insanlardan gördükleriyle şekillenirler.

Saygı - sevgi ve ilginin olduğu mutlu bir ailede yetişen çocuk yüreğini tüm herkese açar , paylaşımda bulunur ve sonucunda tüm her şeye sevgiyle yaklaşır ,kendisi ve çevresiyle barışık bir çocuk profili ortaya çıkar.

Ünlü bir düşünürün de dediği gibi“ Çocuklar yeni dökülmüş bir beton gibidir.”Siz onların üstüne ne koyarsanız hepsinin izi kalır. Çocuklarımızı göklere çıkarmak da tam tersi olacak şekilde yetiştirmek de bizim elimizde.

İşte bizler bugün  gelin onların hayatında olumlu bir İZ bırakalım.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum