Haldun Arslan

Haldun Arslan


Tarihimizi bilmek, doğru okumak ve değerlendirmek

29 Ekim 2018 - 12:45

İnsan, yaşı ilerledikçe olayları karıştırıyor. Kimi olaylar için bana yakın gelirken, kimisi uzak yaşanmış gibi geliyor. Nasıl oldu da hızla54 yaşıma ulaştım ve neler yaşadım da, bu kadar zaman geçti, anlamış değilim. Zaman zaman geriye dönüp, kendimle ilgili yaşadıklarımı düşünmek istiyorum. İleriye bakabilmenin ve doğruya ulaşmanın başkaca yolu yok.

Yaşama bakmak ve kendinle ilgili öz eleştiri yapabilmek için geçmişini düşünmek ve yanlışlarını, doğrularını, yitirdiklerini ya da kazandıklarını gözünün önüne getirmek gerekiyor. Benim kendime baktığım da gördüklerim; ülkemin eğitimin de önemli pay sahibi olan köy enstitüsü bir babanın oğlu olmak, onun okumaya verdiği önem nedeniyle, okuma sevgisi, vatanını sevme ve topluma kıymet verme, insana değer verme ve yardımlaşma isteğini yerleştirmesidir. Bu yüzden eski kadim dostluklar benim için kıymetlidir.

 Kadim dostluklarımın biri olan Gazeteci Ahmet Aydın Akansu bunlardan bir tanesi, onunla ne güzel anılarım oldu. Yıllar için de bir dönem görüşmesek bile, o benim hep yanımda oldu. Kendisini tanıyanlar; doğasever, çevreci kimliği ve coşkulu insan sevgisi ile dolu olduğunu bilirler. Her cumhuriyet bayramı onun için en büyük şenlik olmuştur. Her cumhuriyet bayramın da etkinlikler de aktif görev almıştır. Kadim dostum benden Ege Olay Gazetesi için yazı yazmamı ve bunu 29 Ekim günün de başlamasını söylediğin de, hem bugünün önemi nedeniyle, hem de gönlümün onunla bir attığını ve elimden geldiğince, hekim olarak sağlık yazısı ve toplumsal görüşlerimi dile getirmeyi coşku ile kabul ettim.

    95. yılını kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet bayramın da, bu günü kalplerimize kazıyan, bugünün gençliğine vatan toprakların da, huzurlu şekil de yaşamasını bizlere sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e, Silah arkadaşlarına, bu uğurda şehit düşenlere saygıyla önünde eğiliyorum. Biliyorum ki bizler için de, aldığımız bayrağı, inanarak ve bu duyguyu bizden sonra ki kuşaklara doğru aktararak teslim etmek en önemli görevimiz olacaktır.

    Bugünün değerlerini düşününce, bayrağı doğru taşımak ve anlatmak önemlidir. Paranın ön plana çıktığı ve her türlü duygunun pazarlandığı bir döneme gelmiş durumdayız. Popüler kültürün davranışlarımız da yarattığı baskı ve kalıplar, bizim için daha tehlikeli olmaktadır. Doğru ve yanlış bilgilerin karıştığı sosyal ortamlardan etkilenen değerlerimizi korumak önemli hale gelmiştir. Sağlık alanın da gördüğüm bilgi kirliliği ve yanlış inanışların hangi boyuta ulaştığına inanamazsınız.

     İşte bu nedenlerle, tarihimizi bilmek, doğru okumak, doğru değerlendirmek, içimize sindirmek, toplum olarak en başlıca görevimiz olmalıdır. Bu topraklar da yaşamış, hizmet etmiş, düşün adamlarına ve bilim adamlarımıza, tarihi şahsiyetlerine kıymet vermeliyiz. Milli bayramlarımızı ve milli değerlerimize sahiplenmek, bugünler de görev alıp, tüm coşkumuzu bizden sonrakilere örnek olacak tarzda göstermeliyiz.

Bu gün çocuklarımızla birlikte bayrağımızı alıp sokaklara dökülelim.  Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutlayıp, bağımsızlığımızı bize armağan eden ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını şükranla analım. Sağlıkla kalın dostlarım…

YORUMLAR

  • 0 Yorum