Reklam
Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

Dilencilik Kültürü

20 Temmuz 2019 - 15:14

Evet sevgili okurlar dilencilikten ve bunun bir usulü olduğundan bahsedeceğim bugün.



Dilencilik öyle uzun bir geçmişe sahip ki insanlık tarihinin en eski para kazanma yolu olduğu söyleniyor. Fiziksel veya akli rahatsızlıkları nedeniyle dilenmeye mecbur olduğunu söyleyen dilenciler hemen hemen dünyanın tüm ülkelerinde mevcut. Amaç aynı insanlardan bir miktar para alabilmek. Fakat her yerde dilencilik bizim ülkemizdeki gibi pejmürde giyinmiş kucağına çocuk bağlamış abi abla diye ağlayarak gezip vicdanınızı çekiştire çekiştire sizden para almaya çalışan ya da yaşlı bir adamın sesini titrete titrete gözünde 2 damla yaşla peşinizden para istediği -lakin şöyle bir silkinse üzerinden sizi beşe katlayacak miktarda para dökülen türden dilencilerle- dolu değil. Bunun bile bir kültürü var desem yalan olmaz.



Son seyahatim Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a oldu. Geri kalmış ülkelerin bir çocuğunda adım başı rastladığımız o dilencilere Prag’da da çok sık rastalamak mümkün fakat öyle güzel öyle turistik hale getirmişler ki dinlenmeyi şaşırmamak hatta saygı duymamak mümkün değil. Yere kapanmış bir şekilde ve kesinlikle çevreye herhangi bir zarar vermeden, insanları sabote etmeden duran dilenciler hiçkimse ile göz teması kurmuyorlar. Birçoğunun yanında bir köpek bulunuyor. Köpek de aynı dilenciler gibi yere kapaklanmış bir şekilde yatıyor ve ses çıkarmıyor. İlk başta onların dilenci olduğunu dahi anlamadım desem inanır mısınız? Çünkü alışmışım üstü başı yırtık ve pis kucağında çocuğu olan, engelli taklidi yapıp vicdanı sömüren, hastalık yalanları uyduran ülkemin dilencilerine. Ama öyle davranan dilenciler beklemeyin Prag’da. Çünkü hepsi düzgün giyimli ve asil görünüyor.



Öğrendim ki Çek Cumhuriyeti’nde dilenci olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kriterler varmış. Ancak o kriterleri yerine getirdikten sonra insanları dilenirken görmek mümkün oluyormuş. Ve dilenci olabilmek için yetkili makamlara başvurup sertifika almak gerekiyormuş. Yani adamlar dilencilerini dahi eğitip belli bir usule sokuyorlar. Turizmin dilenci ayağını dahi düşünüyorlar.



Bir de ikinci tip para toplayan insanlar var Avrupa’nın tüm şehirlerinde. Çeşit çeşit kostüm giyip pozlar vererek sokak ortalarında, köşe başlarında bekliyorlar. Öyle eğlenceliler ki. Para vermeden geçmek insanın içinden gelmiyor. Hiçkimseyi rahatsız etmedikleri gibi dahası bence turizme destek oluyorlar.

Dinlenmenin bile bir usulü ve kültürünün olacağı günlere merhaba demeyi hayal ederek keyifli günler diliyorum.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum