Türkiye'nin UluslararasıTatil Rotası Bodrum Hakkında Merak Edilenler

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, yılın neredeyse altı ayı boyunca yaz havasını yaşatır.

Türkiye'nin UluslararasıTatil Rotası Bodrum Hakkında Merak Edilenler
Editör: Ege Olay
16 Ekim 2023 - 15:41
Koyları, sıcak ortamı, beyaz kireç kaplı taş evleri, dört mevsim huzur veren atmosferi ile Bodrum, yalnızca Türk vatandaşlarının değil, yabancıların da popüler tatil destinasyonudur. Muğla’nın en popüler tatil ilçelerinden olan Bodrum, doğal güzelliklerinin yanı sıra derin tarihi ile de dikkat çeker. İçeriğimizde Bodrum hakkında merak edilen pek çok konuyu bir araya getirdik.

Bodrum Nerededir?



Bodrum, Muğla’nın ilçelerinden biridir. Muğla ilinin batı köşesinde yer alan ilçenin büyük çoğunluğu kendi adını taşıyan bir yarımada içerisinde bulunmaktadır. Kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrelenen Bodrum’un etrafında ise; Akyarlar, Didim, Akyaka gibi yerler bulunmakta. Ayrıca Bodrum, Muğla şehir merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktadır.

Bodrum’a Nasıl Gidilir?
Bodrum’a Türkiye’nin dört bir yanından hava yolu, deniz yolu ve kara yolu ulaşım seçenekleri bulunur. Havayolu ile gidecekseniz Bodrum’a en yakınhavalimanı yaklaşık 35 km uzaklıktaki Milas-Bodrum Havalimanı’dır. Havaalanında ise transfer araçları, özel kiralık araç ya da taksiye binebilir, Bodrum’a ulaşabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Bodrum’a Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerarası otobüs seferleri bulunmakta. Özel araçla gidecekseniz; Bodrum – İstanbul arası yaklaşık 700 km, Ankara – Bodrum arası yaklaşık 715 km, İzmir – Bodrum arası ortalama 240 km, Antalya – Bodrum arası ise ortalama 425 km’dir.

Bodrum’a deniz yolu ile ulaşmak istiyorsanız; bunun için güncel sefer bilgilerini takip edebilirsiniz. Örneğin, Bodrum – Datça feribot seferleri bulunmaktadır. Bodrum'a İstanbul'dan geliyorsanız, Yenikapı'dan hızlı feribot ile Bandırma'ya geçebilir, buradan da sırasıyla Balıkesir, Manisa, İzmir, Söke, Milas üzerinden Bodrum'a ulaşabilirsiniz.

Bodrum Gezilecek Yerler Listesi

Bodrum, doğal güzelliklerinden tarihi yapılarına kadar gezilecek sayısız yere sahiptir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında ilçede ev rahatlığında tatil yapmak isteyenler Bodrum kiralık villa seçeneklerini de değerlendirir. İşte Bodrum gezilecek yerler listesi:

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi



Esasında Antik Çağ devrinde ada olan bu alan, daha sonra kent bağlanmış ve yarımada statüsüne kavuşmuştur. Bodrum Kalesi iki liman arasında kayalık bir alan üzerindedir. 1406-1523 yılları arasında inşa edilen kale, 180 x 185 metre ölçülerinde. İç kaleye 7 kapı geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. Kapılar üzerinde ise dikkat çekici armalar vardır. Bunlar haç, ejder ve aslan figürleri gibi görsellerden meydana gelir. Bodrum Kalesi, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında hapishane olarak da kullanılmıştır. Kale bugün müzedir vemüzede ise 1960’lı yıllarda Türkiye kıyılarında elde edilen buluntular vardır. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1995 Yılı Avrupa Özel Övgü Ödülü’ne sahiptir.

Bodrum Antik Tiyatrosu
M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen tiyatro; oturma sıraları, orkestra bölümü, sahne yapısı gibi bileşenlerden oluşur. Roma İmparatorluk Çağı öncesi tiyatroların tüm özelliklerini taşımaktadır. Klasik dönemin Bodrumundan bugüne ulaşan tek yapı Bodrum Antik Tiyatrosu’dur. Göktepe dağının eteklerinde konumlanan bu antik tiyatro, 1960’lı yıllarda restore edilmiştir. Bugün de pek çok etkinlik ve festivale ev sahipliği yapan tiyatro, 13 bin kişi kapasitesi ile tüm görkemini gözler önüne serer. Yalnızca Pazartesi günleri kapalı olan Bodrum Antik Tiyatrosu, diğer günler 09.00 - 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Halikarnas Mozolesi
Halikarnas Mozolesi, yaklaşık M.Ö. 350 yılında Karya hükümdarı Mausolos adına inşa edilmiş devasa bir mezardır ve mermer yapıdır. İhtişamını anlamak için yapınınAntik Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer aldığını bilmek dahi yeterlidir.15. yüzyılda inşa edilen Bodrum Kalesi’nin yapımı için Halikarnas Mozolesi’nin pek çok parçası sökülmüştür. Anıt mezar artık ayakta değildir fakat podyum ile sütun parçaları bugüne ulaşmıştır. Dahası, Halikarnas Mozolesi’nin bazı parçaları bugün Londra'daki British Müzesi'nde sergilenmektedir. Günümüz kazı çalışmaları, yapının 24 basamaklı bir piramit formuna sahip olduğunu da doğrular.

Myndos Kapısı




Yapımı M.Ö. 360’lara rastlanan Myndos Kapısı, Halikarnassos'un batısında, kentin giriş kapıları arasındadır. Şehrin surları üzerinde bir kalkan rolüne sahip olarak inşa edilmiştir. Bölgedeki iki anıtsal kapıdan biri olan Myndos Kapısı; iki anıtsal kule ve bir iç avludan meydana gelir. Bölgedeki Helenistik ve Roma dönemine ait tonozlu mezarlar da M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenir. Yapı Bodrum’un merkezine son derece yakındır. Araçla yaklaşık 10 dakika, yayan olarak ise ortalama 25 dakikada ilçe merkezinden Myndos Kapısı’na gidebilirsiniz. Bodrum Antik Tiyatrosu ve Halikarnas Mozolesi’ne yakın olduğu için bu 3 yapıyı tek seferde gezmeniz de mümkün.

Bardakçı Koyu
Bodrum merkez ile Gümbet arasında olan bu küçük koyda deniz sakin ve dalgasızdır. Özellikle tatil boyu merkezde konaklamayı tercih edenler için idealdir. Koy içerisinde bir halk plajı bulunmuyor. Otel ve işletmelere ait plajları tercih edebilirsiniz. Ayrıca eğlence hayatı ile meşhur Gümbet’e plajdan çıkıp rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Böylece hem plaj keyfi hem de Gümbet’in meşhur gece hayatı arasında tatilinizi geçirebilirsiniz. Mayıs ve eylül aylarında denizin oldukça temiz ve berrak olması, suyun ılık olması da Bardakçı Koyu’nu yüzmeyi sevenler için ideal kılar. Koy, Bodrum merkezden Gümbet istikametine doğru yürürken Bodrum Değirmenlerine gelmeden önce sol tarafta.

Pedasa Antik Kenti



Bodrum Yarımadasında kurulan sekiz kentten biri olan Pedasa, bugünkü Konacık’ın kuzeyinden başlar ve kıyıda Torba Limanı’nı gören Bodrum Yarımadası’nın kuzey sınırına kadar ilerler. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanlığında, Prof. Dr. Adnan Diler bilimsel danışmanlığında belgeleme, çevre düzenleme, koruma ve restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca Halikarnas Yarımadası’nın en önemli yerleşim yerlerinden de biridir. Yaklaşık 3000 sene öncesine tarihlenen kuruluş tarihi ile de Pedasa ilçenin en antik, tarihi yerlerinden biridir. Açık adresi Torba, 48400 Bodrum/Muğla olan antik kent, Bodrum merkezinin yaklaşık 8 km kuzeyindedir. Bu mesafeyi ortalama 20 dakikada araçla katedebilirsiniz.

Bodrum Eğlence Hayatı
Bodrum, gece hayatı en renkli yerlerden biri. Yalnız yerli tatilcilerin, ünlülerin akın ettiği bir bölge değil. Aynı zamanda yaz döneminde yabancı tatilci ve ünlülerin de uğrak mekanlarından biri. Gece kulüpleri, barlar, restoranları ile ünlü Bodrum’da yazları eğlence hayatı sabahın erken saatlerine kadar sürebilmekte. Ünlü müzisyenlerin sahne aldığı mekanlardan DJ performanslarına, elektronik müzikten fasıla, karaoke gecelerinden sokak festivallerine kadar pek çok alternatif mevcut. Bu açıdan her tür tatilci kitlesine hitap eden bir eğlence anlayışını Bodrum’da bulmak mümkün. İlçede her yaz tatilcilerin akın ettiği mekanlar da var, daha ekonomik bir eğlence olarak saatler boyu süren sokak etkinlikleri de. Bunun yanı sıra örneğin Türkbükü’nde meşhur sanatçıların sahne aldığı mekanlar da meşhurdur. Daha alternatif kültür ile ilgileniyorsanız Gümüşlük’teki konser mekanlarını da tercih edebilirsiniz.

Yaz aylarında Bodrum merkezde bulunan pek çok eğlence mekânı sabah saatlerine kadar açıktır ve genelde son dakika yer bulunması zordur. Ayrıca ünlü ve popüler mekanlarda fiyatların bir hayli yüksek olduğunu bilmenizde yarar var. Merkezden uzakta, daha sakin bir eğlence isterseniz Gümüşlük ile Yalıkavak’takimekanları da inceleyebilirsiniz. Özellikle deniz kenarında balık restoranlarını seviyorsanız da Gümüşlük iyi bir seçim. Son olarak merkeze çok yakın olan Gümbet Barlar Sokağı da ilçenin en meşhur eğlence noktalarından biri. Potansiyeli sayesinde kısa sürede Bodrum Barlar Sokağı’nın rakibi olan yer, sokakla mekanların iç içe geçtiği bir atmosfere sahip.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum