MHP'den Kamyoncu Esnafın Sorunları Ve Çözüm Önerileri Açıklaması

EGEOLAY/ MHP MYK Üyesi, İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu ve beraberindeki MHP’Li Milletvekilleri TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

 MHP'den Kamyoncu Esnafın Sorunları Ve Çözüm Önerileri Açıklaması
Editör: Ege Olay
16 Ocak 2020 - 17:33
Yapılan Açıklamada;

TÜİK’in Aralık 2019 verilerine göre ülkemizdeki kamyon sayısı 846. 039’dur. Bu sayının 125.000 kadarı kooperatiflerde geri kalanı ise bireyse ve şirket bünyesinde çalışanlardan oluşmaktadır.

Kamyoncularımızın mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sorunlarının artan bir şekilde devam ettiğini müşahede etmekteyiz. 

Böylesine büyük bir kitlenin feryadı, sorunlarını duyurma gayreti elbette yüce meclisin çatısı altında da görmezden gelinemeyecektir.

Bu kapsamda; geçtiğimiz günlerde seçim bölgem İzmir’de Milliyetçi Hareket Partisi olarak kamyoncularımız ile görüşüp, sıkıntılarını dinleyip, fikir alışverişlerinde bulunduk.



Aliağa Kasalı Kamyoncular, Tenkerciler, Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Savaş Uzun, Menemen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu, İzmir Kamyoncu ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Ali Topal, Bergama Şoförler Odası Başkanı Mehmet Kızıltaş, Aliağa Şoförler Odası Başkanı Salih Yiğitalp ile birlikte onlarca kamyoncumuzun da katılımıyla çok geniş kapsamlı istişareler gerçekleştirdik.

Bu çalışmalarımız sonucunda gördük ki; kamuoyuna yansıyanların dışında, kamyoncularımızın başka sorunları da çözüm beklemektedir.

  • K1 Belgelerinin devir konusu,

  • Nakliye sektöründe kilometre- ton- fiyat uygulamasında karşılaşılan aksaklıklar,

  • C2 belgesiyle yurtdışı yük taşımacılığı yapabilen araçların yurt içinde de faaliyet gösterememesi,

  • U- ETDS sistemine giriş ve uygulamadan kaynaklanan veya kaynaklanması muhtemel problemler de kamyoncularımızın sorunları arasındadır.


Bunların yanında;

Kamyoncularımızın hali hazırda yüksek girdi fiyatlarıyla boğuştuğu da ortadadır. Girdiler yüksek olmasına rağmen acımasız bir rekabetin yaşandığı sektörde, kamyoncularımızın değimiyle “navlun” çok düşük seviyelerde seyretmektedir.

Maliyet hesaplanırkenfiyat belirleme çalışmaları yapılırken kalemlerin arasında yer alması gereken “amortisman” giderleri yok sayılsa dahi zarar etmekten kaçamayan kamyoncularımıza ek mali yük getirecek yeni çalışmaların yaşanan mağduriyetleri daha da arttıracağı muhakkaktır.

Değerli Basın Mensupları;

Elbette getirilmek istenen bazı yeniliklerin “önce can güvenliği” prensibinden hareketle ortaya çıktığı göz aradı edilmemelidir.

Ancak; kanunlarda yapılacak değişiklikle ile getirilecek değişikliklerin uygulanabilmesi için gerekli alt yapının olması, hazırlanması gerektiği de muhakkaktır.

Örneğin; “4,5 saat sürüş, 1 saat mola, 4,5, saat sürüş sonrasında da 9 saat mola” denilmektedir. Ancak kabul etmeliyiz ki sürücülerimizi bu kadar uzun süre ağırlayabilecek ve dinlenmesini sağlayabilecek tesis altyapısı hiçbir yerde bugün itibariyle bulunmamaktadır.

Mesela; araçlara yüklenen yüklerin U- ETDS sistemine altı saat içerisinde bildirilmesi istenmektedir. Teknik bilgi ve beceri gerektiren bir konuda kamyoncularımızın eksikleri giderilmeden, eğitim faaliyetlerine tabi tutulmadan cezai yaptırım ile karşı karşıya bırakılacak olması da doğru bir adım olmayacaktır. 

Kamyoncularımızın bir diğer sorunu da ağırlık kontrol noktaları arsındaki tartım farklarıdır. Kantarın birisinde 41.800 kilogram gelirken bir diğerinde ise 42.600 kilogram gelmektedir.

Dolayısıyla bu durum kamyoncularımıza ceza yazılmasına ve zaten düşük olan karlarının tamamen sıfırlanmasına sebep olmaktadır.

Kamyoncularımızın kâr oranlarının yükseltilmesi için atılması gereken adımların başında, acımasız bir şekilde işleyen rekabet sürecinin bir standarda kavuşturulması gelmektedir.

Örneğin bir ton yükün belirli bir mesafeye ne kadar ücret karşılığında taşınacağına dair hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Yük ve mesafe temel alınarak, yetkili kurumların haksız rekabete yol açan bu sorunu çözecek taban ve tavan fiyat çalışması yapması beklentilerin arasındadır. Haksız rekabetin yanında bir diğer sorun da haksız kazançtır.

Mali mesuliyet sigortası uygulamasının ağır ticari taşıtlar için yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Örneğin kamyoncumuz 3 adet haksız kazaya karışmış olsa da 3800 TL olan zorunlu trafik sigortası 17.000 TL gibi bir meblağa yükselmektedir. Dolayısıyla sektörün tekelleşmesi gibi bir sorun da ortaya çıkmaktadır.

Değerli Basın Mensupları;

Kamyoncularımız kendilerine sahip çıkmasını bekleyen büyük bir camiadır.

Bu milletin bağrından çıkan, gerçekten de asil duyguların sahibi kamyoncularımızın sorunları artık çözüme kavuşturulmalıdır.

Yaşanan mağduriyetlerin telafisi imkânsız sonuçlara gebe olduğu ve kamyoncularımızın adeta bıçak sırtında faaliyet gösterdiği de göz ardı edilmemelidir.

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir milletvekili olarak kamyoncularımızın yanında olduğumuzu, sorunlarının çözülmesi için dün olduğu gibi bugün de yarın da var gücümüzle çalışacağımızı tereddütsüz bir şekilde ifade ediyorum.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum