İpekböceği üretimini kadın üreticiler canlandıracak

EGEOLAY/Ödemiş Belediyesi’nin İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi’nde 650 adet dut fidanı toprakla buluşturuldu. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın üreticilere belgeleri verildi.

İpekböceği üretimini kadın üreticiler canlandıracak
Editör: Ege Olay
16 Ocak 2020 - 16:41 - Güncelleme: 16 Ocak 2020 - 17:33
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürdüğü “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için geçtiğimiz Eylül ayında Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi’nde İpekböceği Evi’ni hizmete sunan Ödemiş Belediyesi, bu kez üretimin olmazsa olmazı dut yapraklarının sağlanması için tahsis ettiği alanda, Bursa Koza Birlik’in destekleriyle 650 adet dut fidanını toprakla buluşturdu.

Fidan dikim töreni öncesi İpekböceği Evi önünde sertifika töreni düzenlendi. Törene Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Ateş, İŞKUR Torbalı Şube Müdürü Cemil Altun, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Bursa Koza Birlik Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Durmuş Yılmaz, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

 

İpekböceğinin tek besini dut yaprağı

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende kadın üreticiler adına konuşan Nazmiye Aynalı, geçmişte bölgede yaygın şekilde yapılan ipekböcekçiliğinin kadınların emeğiyle yeniden canlanacağını ifade ederek, sundukları katkılar için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ve Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür etti. Aynalı, Ödemiş Belediyesi’nin hem İpekböceği Evi hem de dutluk için alan tahsis ettiğini belirtti.

Bursa Koza-Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, ülkemizde ipekböcekçiliğinin yaygınlaşması için verilen tüm emeklerinin destekçisi olduklarını belirterek, bundan sonra da Ödemiş ipeğinin yeniden canlanması çabalarına katkı sunmaya hazır olduklarını vurguladı. Yılmaz, bu amaçla “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için ipekböceğinin tek besini olan dut yaprağını temin etmek üzere dut fidanı desteği sunduklarını kaydetti.

 

Ekonomi belediyeciliği vurgusu

Ekonomi belediyeciliği ile bölgede tarımsal üretim ve hayvancılığın yanında olmaya çalıştıklarını vurgulayan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İpeğin, ipekböcekçiliğinin bölgemizde köklü bir geçmişi var. Zeytinlikli kadınlarımız bu projeye dört elle sarıldılar. İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün göstermiş olduğu destekle kadınlarımızın maharetli elleri ve emeğiyle kozanın ipeğe dönüşmesi bizler için en büyük mutluluk olacak. Bu nedenle üretici kadınlarımız kadar biz de heyecanlıyız. Buradaki üretim kazanç olarak ailenize ve yuvanıza katkı sunacak. Bundan daha güzeli yok. Kadınlarımız bizzat üretimin içerisinde yer alacak. Biz artık sosyal projeler kadar ekonomik projeleri de desteklemek zorundayız. Ekonomik belediyeciliği bölgemizde sunmamız ve üreticimizi desteklememiz gerekiyor. Kurumlarımızla birlikte nerede ne ihtiyaç varsa ilgileniyoruz ve neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz” dedi.

 

Başkan Eriş’e teşekkür plaketi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında Ödemiş Belediyesi işbirliğiyle başlatılan çalışmanın 1990’lı yıllarda sekteye uğrayan ipekböceği yetiştiriciliği ve dokumacılığını kadın üreticiler tarafından canlandırılmasını hedeflediğini söyleyen İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, kadın üreticilerin tarihsel mirasa sahip çıkarak, hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sunacaklarını aktardı.

Çumak, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e de projeye sunduğu katkılar için teşekkür plaketi takdim etti.

Projede emeği geçenlere plaketler sunulurken eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın üreticilere sertifikaları, protokol üyelerince takdim edildi. Projede yer alan kadın üreticilerden Nazmiye Aynalı’ya sertifikasını Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş verdi. Aynalı, sertifikasını Gölcük Mahalle Muhtarı olan eşi Ferit Aynalı ile birlikte aldı.

Program, Ödemiş Belediyesi tarafından tahsis edilen 6 bin 370 metrekare alanda 650 adet dut fidanının dikilmesi ile sona erdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum