Erdoğan: İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri yaptık

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yerini güçlendirmek, bölgesel ve ilerleyen zamanlarda ülkemizi küresel bir finans merkezi hâline getirmek amacıyla geliştirilen vizyoner bir projedir” dedi.

Erdoğan: İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri yaptık
Editör: Ege Olay
17 Nisan 2023 - 19:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ümraniye’de İstanbul Finans Merkezi Açılış Töreni’ne katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, bu yıl 6 Şubat depremlerinin gölgesinde idrak edilen Ramazan ayını, her bakımdan dolu dolu değerlendirmenin gayretinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem yaraları sarmanın hem de bu zor günlerde milletimize umut olmanın, müjdeli haberlerle umut aşılamanın çabasındayız. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizi ihmal etmeden, yatırım ve kalkınma hamlelerimize hız veriyoruz. Durmak yok; yola, yatırıma, hizmete, eser kazandırmaya devam diyerek, milletimizi hayalleriyle buluşturmayı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Türkiye’yi finans alanında bir üst lige çıkaracak, İstanbul Finans Merkezi’nin ilk etabının açılış heyecanını yaşadıklarını belirtti.

“ÜLKEMİZİN VE DÜNYANIN EN PRESTİJLİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Dünyada New York, Londra, Frankfurt gibi asırlık merkezlerin yanında Dubai, Singapur, Hong Kong gibi sonradan bu listeye dâhil olan önemli finans merkezlerinin de bulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel finansın ağırlık merkezi giderek daha belirgin şekilde batıdan doğuya doğru kayıyor. Bu çerçevede, Asya ve Avrupa arasında artan ticari rekabet ile ülkemizin jeopolitik konumu, İstanbul’un önünde yeni fırsat pencereleri açıyor. Ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütme üzerine kurulu Türkiye Ekonomi Modeliyle, hedeflerimizi bir adım daha yukarıya taşıdık” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihî olarak doğu ve batı arasında hem coğrafi hem de ticari köprü görevi üstlenen İstanbul’un, günümüzde finansal piyasalar arasında aynı bağı kurma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. İktidara geldiğimizden birkaç yıl sonra bu müjdeyi vermiştik. Demiştik ki; ‘bizler inşallah İstanbul’u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri hâline getireceğiz’ ve getirdik. Şimdi de bu işin fiziki şartlarını oluşturduk. Kimlerle mücadele etmedik ki? Kimlerle bu işin kavgasını vermedik ki? Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıyacağız dedik, önümüze çıktılar. Ziraat Bankası'nı İstanbul'a taşıyacağız dedik, önümüze çıktılar. Ne yapmadılar ki… Vakıfbank için aynı şeyi söylediler? Hepsi için aynı şeyi söylediler. Çünkü bunların kadim medeniyetimizden, tarihimizden haberleri yok. Türkiye’de finansın tarihinde neler olduğunu bunlar bilmiyor. Tarihte İstanbul nasıl bu ülkenin bir finans merkezi ise işte şimdi de yeniden bu finans merkezi olma görevini üstleniyor, hayırlı olsun. İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yerini güçlendirmek, bölgesel ve ilerleyen zamanlarda ülkemizi küresel bir finans merkezi hâline getirmek amacıyla geliştirilen vizyoner bir projedir. İnşasına 2013 yılında başladığımız bu projeyle, Merkez Bankamız, kamu bankalarımız ve borsamız dâhil, ülkemizin lokomotif kuruluşlarını İstanbul’a taşımaya karar verdik. Böylece toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle, ülkemizin ve dünyanın en prestijli projesini hayata geçirdik.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum