Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

Psikolojik Vampir, Narsist..!

09 Kasım 2023 - 11:12 - Güncelleme: 09 Kasım 2023 - 11:31

Narsistler,  psikolojik vampirlerdir.  
Yüksek Bir Zeka ve Güçlü İradeniz Yoksa Vampirden Kaçın..! Yoksa kendinize  yazık edersiniz, işin ehli bu durumla başa çıkmanın çok kolay olmayacağını vurguluyor. 
 
Son zamanlarda gerek yakın çevremizde, gerekse sosyal medya ortamında çok sık duymaya başladığımız için Narsistleri yazmak istedim. 
 
Amacım bu duruma maruz kalan insanların omzuna dokunabilmek ve çözüm yolu sunabilmek.  O nedenle konuyu bir bilene danışalım istedim. “Türklerin gönül coğrafyasının sınırı yoktur” diyerek Azerbaycan’a kadar gittik. Değerli hocamız Psikolog Doç. Dr. Limunet Emrahli’ya bize zaman ayırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum.
Çocukların zihinsel gelişiminde eğitimin organizasyonunun psikopedagojik konuları, eğitimcilerin çocukların etkili sosyalleşmesindeki rolünü açıklığa kavuşturan ders kitabı -Çocuk Psikolojisi (Uşaq Psixologiyası ) ve -Psikoloji Eğitimi (Psixoloji Trening) kitapları gibi 23 ders kitabınında yazarı olan Sayın Emrahli ile Narsistleri mercek altına alıyoruz.
 
-Sizi tanıyabilir miyiz?
 
Doç. Dr. Limunet Emrahli:”Limunət Əmrahlı Psikoloji Doktorası, Doçent. Psikoloji Doktoru programından mezun oldum. 23 ders kitabı, metodik materyaller, monograflar ve tercüme edilmiş kitaplar dahil olmak üzere 100'e kadar bilimsel eserin yazarıyım. Şu anda Psychogamma Psikoloji Merkezi'nin başkanıyım.
 
-Narsist’i  tanımlayabilir misiniz?
 
Doç. Dr. Limunet Emrahli:” ‘Narsisizm’ kavramı Yunan mitolojisinden alınmıştır. Söylentiye göre Eko isimli güzel bir peri, Narsist isimli genç bir avcıya aşık olur. Ancak narsist aşkına karşılık vermez. Eko Narsist bu duruma bakılmaksızın ölür. Bu nedenle Tanrı Narsisisti cezalandırır. Narsist bir gün su içmeye çalıştığında sudaki yansımasını görür. Yansımasına aşık olur. Uzun süre imajını izler ve karşılığında hiçbir şey alamadan ölür.
Görünüşe göre narsist geri çekilmiş. Sanki başka kimse yokmuş gibi. Dünya onların etrafında dönmeli, her şey onlara hizmet etmeli ve itaat etmelidir. Narsistleri tanıyabilmek için onlarla aynı ailede, sosyal grupta (eğitim, iş, spor vb.) bulunmanız gerekir. Çünkü bu narsistler insan enerjisiyle gelişiyorlar. Onları ciddi anlamda etkiler, fayda sağlar ve etkisi altında tutarlar. Narsistler birçok yönden "psikolojik vampirlere" çok benzerler. Çünkü psikolojik vampirler insanlarla ilişkilerinde vazgeçilmezdir. Kimseyi sevmiyorlar, kimse tarafından sevilmiyorlar. Aile ortamı gergin, depresif ve kaygılı hale gelir. Sağlıklı bir insanın böyle bir ortamda yaşaması oldukça zordur.”
 
-Narsistlerin en belirgin özellikleri nedir?
 
Doç. Dr. Limunet Emrahli:” İnsan kişiliğinde var olan tüm üstün niteliklerin özünde olduğunu düşünürler. Kendilerini herkesten soyutlamaya çalışırlar ve her şeyin en iyisine ancak kendilerinin layık olduğuna inanırlar. Güçlü manipülatörlerdirler ve başkalarını kontrol edebilirler. Başkalarını kendi çıkarları için kullanırlar. Yeteneklerini, yeteneklerini abarttık, fareyi file benzetiyorlar. Kendilerine hak ettiklerinden daha fazla değer verirler. Sadece kendilerini ifade edebilecekleri bir ortama uyum sağlarlar, aksi takdirde ya o ortamdan uzaklaşırlar ya da çatışma yaratırlar. Onlara öyle geliyor ki nerede oldukları ne yaptıklarından daha önemli. Daima başkalarından tavsiye alırlar ve eleştiri karşısında kararsızdırlar. Aslında kendilerine pek güvenmedikleri için bunu hep gizlerler.
Elbette reddedilmekten ya da kabul edilmemekten korkuyorlar ama bunu ciddi bir şekilde gizliyorlar.”
 
-Bu kişiler genellikle nasıl insanları seçer?
 
Doç. Dr. Limunet Emrahli:”Narsistler insanları çeşitli gruplara ayırmayı tercih ederler. Birinci grup zayıf karakterli insanlardır. Kendilerine olan güvenleri düşüktür. Başkalarına bağımlıdırlar. Bunlar basit. Her türlü yalana ve fanteziye inanırlar. Hızlı bir etkiye sahiptirler. Veya yumuşak dilli, hayırsever, fedakar insanlardır. İkinci grup ise ahlaklı insanlardır. Başkalarına karşı çıkma ihtiyacını görmüyorlar. Bunu insanlığa saygısızlık olarak görüyorlar. Üçüncü grup ise çeşitli psikolojik sorunları olan kişilerdir. Bazıları çocuksu olarak adlandırılabilir. Başkaları tarafından kontrol edilmek, zihinsel yetenekleri zayıf olduğundan onlar için ciddi bir zorluk yaratmaz.
Elbette narsistlerin kurbanları arasında üstün niteliklere ve güçlü karaktere sahip olanlar da vardır. Bunları dördüncü gruba dahil edebiliriz. Narsistlerin kontrolü altındaki insanları, avını yavaş yavaş parçalayan yırtıcı bir kartalla, avını yavaş yavaş ölümüne sıkıştıran bir pitona benzetmek gibi bir şey bu. Nergisin elinde debelenir ve bir süre toparlanır. Sonunda ya gücünden vazgeçip ona teslim olur ya da ondan kurtularak özgürleşir.”
-Narsistlerin istismarına uğrayan insanlara bir tavsiyeniz var mı?
 
Doç.Dr. Limunet Emrahli: “Kurt Levin adında bir gestalt psikolojisi araştırmacısı var. Onun "alan teorisi" bu tür insanlar için çok önemlidir. K. Levin her insanın çevresinde alanlar olduğunu söylüyor: Birincisi kişisel alan. O alan sadece kişinin kendisine aittir. En yakınınız bile bu alana girmemelidir. İkincisi ailedeki insanlar için, üçüncüsü aileye yakın olanlar için, dördüncüsü çevre, toplum ve sonra dünya için. Kendinizi bir dairenin ortasında hayal edin, etrafınıza öyle daireler çizin. Özel çevreni daima boş tut, yap bunu! O halde eğer eşiniz narsist ise ne onu ne de çocuğunuzu bu ortama sokmayın. Eğer zorla içeri girerlerse direnin! Eğer bunu yapamıyorsanız yukarıda bahsettiğimiz gruplardan birine aitsiniz demektir. Bu durumda bir psikologdan yardım alın...”
 
-Tedavisi mümkün mü? Bu teşhisi kabul ederler mi? 
 
Doç.Dr.Limunet Emrahli: “Psikiyatristler narsistleri tedavi ettiklerini iddia ediyorlar. Bunun hakkında emin değilim. Narsistlere nasıl davrandıkları bilinmiyor. Narsistlerin doğasını neyle karşılaştıracağınızı biliyor musunuz? Hamurlu hamur ve hamur hamur haline getirilerek yoğrulur. Diğer gıdalar kirli suya karışırsa ayrıştırılabilir mi? Narsistin "deneyimi" narsisistik malzemeyle karışmıştır. Burada maneviyattan bahsediyoruz. Maneviyat biyolojidir. Nissche 19. yüzyılda "maneviyatın genetik olduğunu" söylemişti! Onu sarsıp gülüyorlardı. Hatta bazı insanlar bu fikre "hastalığın patolojisi" adını veriyor. 20. yüzyılın ikinci yarısında biyoloji ve genetik bilim adamları maneviyatın gerçekten de genetik ilkelere dayandığını kanıtladılar. Narsistleri tıbbi tedavi yerine klinik veya sosyal terapi yoluyla uzun seanslarla değiştirmenin mümkün olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle hayır. Bu, profesyonel mutaklar gerektirir.”
 
-Narsistlere nasıl davranmak gerekiyor?
 
Doç.Dr. Limunet Emrahli: “Bir narsistle  başa çıkabilmek için yüksek zekaya, güçlü iradeye, sabra, itidalliliğe ve en önemlisi liderlik vasıflarına sahip olmanız gerekir. Bu niteliklere sahip olmayanların narsistlerden uzak durması gerekir.
 
Devam edecek…
Sibel Bingöl

YORUMLAR

  • 0 Yorum