Sibel Bingöl

Sibel Bingöl

[email protected]

DÜNYA TÜRKLERİ BİLİMİN IŞIĞINDA BİRLEŞİYOR

05 Eylül 2023 - 10:33 - Güncelleme: 07 Eylül 2023 - 15:02

Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği, Türk tarihinin zaferler haftasında ilk tanışma ve istişare toplantısını 31 Ağustos Perşembe günü Ankara Atlı Spor Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdi.


Kahvaltılı proğrama Genel Başkan Semih Taner, Kurucu Onursal Başkan Murat Turhan, Teşkilatlar Başkanı Dr. Julide Nihal Yılmaz, Kurucu Başkan Zeynep Sudan ve yönetim kurulu, il başkanları, il yöneticileri, üyeler, basın mensupları, iş insanları ve seçkin davetliler katıldı. İstişare ve tanışma toplantısının ardından saat 15:00’de Anıtkabir, Atamıza saygı ve minnet töreninde buluşan DTBTD; duygusal ve gururlu adımlarla ilerleyip, manevi huzura çelenk bırakıp, saygı duruşu ardından İstiklâl Marşımızı okudu.


Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği çatısı altında  bilim adamları, bilime ve teknolojik gelişmelere , eğitime, kültüre ülkesinin ilerlemesi için değer veren, sivil toplum kuruluşları ile  alanında başarılı bir çok meslek grubundan iş insanları yer almaktadır. DTBTD, akademi çalışmalarına da  başlamış olup yakın zamanda
Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Akademisi olarak anılacaktır.


Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği’nin Ankara’da gerçekleşen kahvaltılı proğramında ve Anıtkabir ziyareti protokol tören konuşmasında DTBTD Genel Başkanı Sayın Semih TANER:” Atatürkçülük bir iz'dir, ışıktır. Bizim, DTBTD’nin var oluş nedeni; Atatürk’ün, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” Öğretisidir. Atatürk, Türk milletinin  yükselişi ve gerilemesi ekonomisine bağlıdır demiştir.
İlim orduları olmadan, sanayide gelişmeden, üretmeden, kendimizi yenilemeden, geliştirmeden ilerlememiz  mümkün olmayacaktır. Türkiyemizi  lâyık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlaka ekonomimize önem vermek zorundayız. Çağdaş seviyede yaşamak için en büyük esas çalışmaktır, üretmektir. Türk gençliğine, bayrağı devredecek neferler her dönemde gereklidir. Yaşadığımız coğrafyada “ İlim ve fenden başka yol aramak gaflettir, delalettir, cehalettir.” diyen Semih TANER; Atatürk’ün bir fikir olduğunu ve bu ideoloji ile ‘karanlığın her zaman ışığa yenileceğini’ belirtti.


Programa ev sahipliği yapan Ankara İl Başkanı Levent MİRZA:”Tüm Dünya Türklerinin; bilim, teknoloji, eğitim, sanat, kültür ve iş dünyası alanlarında birleşeceği , bir çoban ateşinin Başkentten yakıldığını’ ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “DTBTD, olarak biz bugün burada Cennet vatanımızın Başkenti Ankara’da bu kutsi ateşi yaktık. Yurdumuza, milletimize, Tüm Türk Milletine  hayırlı olsun” dedi. “Vatanını seven, milli düşünce ve idrakla ilime, bilime, sanata, iş birliklerine açık, en mühimi kurucu Önderimiz Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün, o keskin zeka ve anlatımı ile ifade ettiği üzere: ‘NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!’ diyen tüm vatanseverlere kapımız açık.”  MİRZA, DTBTD olarak; siyaset üstü bir oluşum olduklarının  altını çizerek sözlerini tamamladı.

-DTBTD Teşkilatlar Başkanı Sayın Julide Nihal YILMAZ’a DTBTD’nin ne amaçla kurulduğunu sordum Dr.Jülide Nihal Yılmaz:”  DTBTD, Türk Dünyasında  ve  Dünyadaki diğer ülkelerde bulunan Türk , Türk soylu ve akraba toplulukları kapsamında yer alan bilim, sanat ve kültür alanlarında çalışan aydın insanların aralarındaki iş birliklerini başlatmak, bu iş birliklerini kolaylaştırmak ve bu iş birliklerinin bilimsel sağlanması amacıyla kurulmuştur.” dedi.


Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği Onursal Kurucu Başkanı Sayın Murat TURHAN’ın on yılı aşkın bir suredir gitmediği köy, çalmadığı kapı kalmamış. Sayın Turhan’a ‘neden Anadolu’da köy köy dolaştığını merakla sordum.

Murat TURHAN: “ Anka Kuşu’nun efsanesini bilir misiniz? İşte Dünya Türkleri Bilim ve Teknoloji Derneği, Simurg’tur.” dedi. 

Anka Kuşu efsanesinde bildiğiniz gibi yedi vadiden geçmek ve Anka’nın yuvasına ulaşma hayali vardır. Bu yedi vadi: ‘ irade, Aşk, Cehalet, İnançsızlık, Yalnızlık, Dedikodu ve Ben vadileridir. Sayın Murat TURHAN: “işte DTBTD, bu 30 kuş demektir. İnanmış, hedefi, çizgisi, ülküsü aynı olan kişilerden oluşur. Atatürk’ün bilimin ışığında Türk gençlerine, Türk çocuklarına; düşünmeyi, analiz etmeyi, idrak etmeyi öğrenmesi için… Düşünce, düşünebilme merkezleri oluşturabilmek için, aritmetiği öğrensin; Türk, ışığa baksın diye yola çıktık. Biz, kimiz? Biz, hangi coğrafyada neyiz?  Küllerimizden nasıl var olduk? Sorgulasın ki Türk gençleri yine düşerse, kendi ayaklarının üstüne dik bir şekilde ilimle, bilimle yoğrulan zihinle, vatan aşkı dolu yürekle ayağa kalkıp, yere sağlam bassın. Yarınlar gençlerimize emanet edildi. Gençler ilimden, bilimden, ışıktan yoksun bırakılmamalı.” Diyerek kutsal bir görev için yola çıkan il başkanlarına ve Dünya Türklerine, ‘bu çatı altında birleşmekten, bir olmaktan kıvanç duyduğunu’ sözlerine ekledi.

DTBTD’nin 31 Ekim 2023’de Cumhuriyet haftası nedeniyle İstanbul’da tekrar bir buluşma düzenleyeceği müjdesini veren Sayın Turhan’a, saygılarımızı  sunuyoruz.

İl başkanlarının kendi alanlarında başarılı ve tanınmış kişilerden oluşması dikkat çektiği gibi Yöresel kıyafeti ile  Türk motiflerinin rengini sunan, DTBTD Diyarbakır İl Başkanı ve Diyarbakır Türkmenleri Derneği Başkanı Sayın Cumali KAHRAMAN’ da 16-17 Eylül’de gerçekleşecek “CUMHURİYETİN 100.YILINDA 2. ULUSLARARASI DİYARBAKIR TÜRKMENLERİ DERNEĞİ TARİH, KÜLTÜR ve TARIM ŞÖLENİNE DTBTD il başkanlarını davet etti.


Proğrama Kars il Başkanı Ali ALIN,  Sakarya İl Başkanı Sayın Saim Alper AYAS, Çanakkale İl Başkanı ve Marmara Bölge Başkanı İlkay ONAY gibi bütün Türkiye’den güneşin doğduğu ve battığı cennet yurdumuzun bütün illeri ile buluşma coşkusu, Türkiye haritası gibi güçlü bir duruş hakimdi.  İl başkanlarının her birinin güzel mesajlarını bu alana yazamıyorum fakat aklımıza ve kalbimize yazdık. Şükranlarımızı sunuyoruz.

Eski Milletvekili Sayın Özcan YENİÇERİ’de organizasyonun başarılı olduğunu belirten konuşmasında:” Kim birleşir, bütünleşirse ve kim birbirine destek verirse onlar ileri gideceklerdir”dedi.

Prof. Dr. Meşkure YILMAZ: “ Biran önce harekete geçmek gerektiğini vurgulayarak teşkilatlanarak bir şeyler yapılmasını düşünüyorum.” dedi.

Av. Nevzat Ergin  KUMANDAŞ: “ Bilimle, teknolojiyle ileri giden, dille bütünleşen TURAN hayırlı olsun” diyerek her işimizde heyecanımızı, coşkumuzu katmamızın önemini vurguladı.

Araştırmacı yazar Mehmet GÜREL, milli antrenör Rıdvan Alper AFACAN  ve  Yazar Oğuzhan AKOVA, Kurucular Kurulundan Dr. Hikmet ÇIRA, Antalya İl Başkanı ve Akdeniz Televizyoncular Gazeteciler ve Radyocular Derneği Başkanı Cevdet DÖNMEZ’in sunuculuğunu da yaptığı  proğramda çok renkli ve sıra dışı profilden başkanlar dikkat çekti. İl başkanlarının bir birinden anlamlı mesajlarının ortak fikri: ‘Derdi vatan olan, Türk olan, Atatürk sevdası olan, herkesin bu dernek çatısı altında ışığa bakması’ oldu.

Türkiye Madeni Eşya ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı ve Ankara Demirciler Odası Başkanı  Hayrettin YILDIRIM: “Bir avuç vatanseverle dünyalar feth edilir. Burada ilim, fen, aydınlık yarınlar için çaba var, kutluyorum. Yolunuz açık olsun.” mesajını verdi.

“Türklerin yer almadığı bir masada dünya barışı ve adaleti sağlanamaz..!”
 
Sibel Yılmaz

YORUMLAR

  • 0 Yorum