Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

Sıcak Yaza Serin Rotalar

25 Temmuz 2018 - 10:03

Sevgili Ege olay okurları sıcacık yaz günlerinde kimimiz yazlıkta kimimiz teknede kimimiz evde tatilde. Lakin hissedilen derecenin 40’ı bulduğu kavurucu sıcaklara serin bir mola vermek isterseniz size birkaç tavsiyem olacak. Bizzat denediğim ve memnun kaldığım 3 serin tatil tavsiyem sizlerle:

1.TALLINN (ESTONYA)

Estonya’nın başkenti Tallinn, Nisanın ortasından başlayarak yaz aylarının tamamında tercih edebileceğiniz güzel bir şehir. Tallinnde sıcaklık temmuz ayında 15-20 derece civarlarında. Yaz aylarının sıcak zamanlarını burada serin serin geçirebilirsiniz. Old town’da gezip otantik ama bir o kadar da zevkli restoranlarda geyik etini tadabilir, balon Tallinn ile şehri gökyüzünden seyretmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde birçok turistin akın ettiği Avrupanın en eski eczanesi olan Raeapteek eczanesini gezebilirsiniz. Ezcanenin bir bölümü müze olarak hizmet veriyor, diğer bölümü ise işlevine devam ediyor.

Eczanede şu an günümüz ilaçları satılmakta lakin eskiden tedavi amaçlı kullanılan yakılmış kirpi tozu, yakılmış arı, at boynuzunun toz hali vb ürünleri de halka sunuyormuş.

                        

2.STOCKHOLM (İSVEÇ)

Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 20 derecelerde seyreden ne çok sıcak ne de çok soğuk olan İsveç’in başkenti Stockholm’de yazın kavurucu sıcaklığından uzaklaşıp İsveç’in meşhur ve bir o kadar da basit ama leziz olan çöreğini tadabilirsiniz. Bu çörek için 4 Ekim’de kutlanan “Kanelbulle Günü” bile var. Tarçınlı kanelbulle’yi mideye indirdikten sonra “kaçırılan kişinin kendisini rehin alan kişiye aşık olması” anlamına gelen Stockholm sendromununa adını veren olayın yaşandığı yeri görebilirsiniz.

Stockholm sendromuna adını veren olay 23 Ağustos 1973 tarihinde Stockholm’deki Kreditbanken adlı bir bankada 4 kişinin 32 yaşındaki Jan Erik Olsson ve arkadaşı tarafından rehin alınmasıyla başlamış. Bu Kişiler serbest bırakılınca görülmüş ki kendilerini rehin alan soyguncuya karşı sempati duyuyor ve ona olumlu düşünce besliyorlar. Olayı araştıran psikiyatrist ve suç uzmanı Nils Bejerot Stockholm sendromu ifadesini kullanılarak durumu ortaya çıkarılmış.

 

3.ST.PETERSBURG (RUSYA)

Ah tabiki çocukluğumun, gençliğimin masal şehri olan ve ileri yaşımın her daim gözbebeği olacak olan Petersburg’umu unutmadım. Dostoyevski’nin hayallerini kurdurduğu bu şehri herkes ölmeden önce görmeli dostarım. O beyaz geceleri ömründe 1 kez dahi olsa yaşamalı herkes. Bu muhteşem şehrin yıllık ortalama sıcaklığı 5 civarında. Yaz aylarında genellikle hava sıcaklığı 15 derece olarak görülüyor. Yaz sıcaklığı en fazla 20-23 dereceye çıkıyor. Oldukça serin bir yer olsa da yazı başka kışı başka güzel ve büyülü bir şehir burası. Petersburg’a gelip Hermitage Müzesini gezmeden dönmek kati suretle olmayacağı için önceden bileti satın alıp müze haritasından özellikle görmek istenen eserleri ve bölümleri belirleyip geziye başlamak en doğru iş olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum