Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

AŞI

24 Haziran 2021 - 10:38

Merhaba sevgili okurlar,

Öncelikle herkese kısıtlamaları geride bıraktığımız günlerde tedbirli ve bol gezmeli günler dilerim. Ülkemizde ağırlaşan salgın tehdidi günden güne iyiye gidiyor. Bunda devlet. Büyüklerimizin aldığı tedbirler ve halkımızın tedbirlere uyması büyük önem taşıyor. Yerli aşımızın çalışmaları büyük bir hızla ilerlerken Alman ve Çin alışı ülkemizde hızla yapılmaya başladı. Alman ve Çin alışının yanında Rus aşısı da tercihe göre halkımıza sunuldu. Artık 18 yaş ve üzeri tüm bireyler aşılanmaya başladı diyebiliriz. Dünyada aşılanma hızında çok iyi bir seviyede olan ülkemiz için kapılarını kapatan giriş çıkışlara tedbir koyan ülkeler bir bir kısıtlamalarını kaldırmaya başladı. Bilim insanları aşılanmanın arttıkça salgının hız kesip biteceği yönünde görüş bildirirken aşı karşıtı olan bir kesim de sosyal medyada varlığını sürdürüyor. Biliminsanlarımız ve sağlıkçılarımız en doğrusunu bilir diyerek yaklaşık 200 yıldır hayatımızda olan aşının ne kadar büyük öneme sahip olduğunu şöyle anlatmak istiyorum. İnsan vücudu hasta olmadan önce bir hastalığı tanıyamaz ve antikor geliştiremez. Eğer hasta olmadan önce bağışıklık sisteminin bir hastalığı tanımasını istiyor isek aşıya yönelmek zorundayız. Aşı adı verilen biyolojik maddeler ile virüs ya da bakteriler taklit edilerek bağışıklık sisteminin antikor üretmesi sağlanıyor artık. Yani hastalık yapıcı etmenler vücuda girmeden önceden bağışıklık sistemine tanıtılıyor. Böylece hastalık etmenlerine maruz kalındığında vücutta var olan antikorlar devreye giriyor ve zararlı etmenler böylece yok ediliyor.
Aşılar sadece kendimizi değil çevremizdeki insanları da enfeksiyonlardan korumaya yardımcı oluyor. Aşılanan insan sayısı arttıkça hastalığın bulaşması zorlaşıyor. Böylece salgın hastalıkların yayılması engellenebiliyor hatta durdurulabiliyor.
Aşı konusuna önem veren bir insan olarak bireylerin aşıya zorlanmasını da doğru bulmuyorum. İnsan bedeni o kişiye aittir ve zorla hiçbir şey yaptırılamaz. Buna aşı da dahildir. Toplum bilinçlendirilirse aşı karşıtlığı yüksek düzeyde ortadan kalkacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum