Reklam

"Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz"

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Ukrayna’yı bölgede istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak gördükleri belirterek, “Bu çerçevede Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz” dedi.

"Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz"
Editör: Ege Olay
16 Ekim 2020 - 23:25
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“UKRAYNA İLE İŞ BİRLİĞİMİZ GENİŞ BİR YELPAZEDE KARŞILIKLI YARAR TEMELİNDE DERİNLEŞİYOR”

Türkiye'nin Karadeniz'den komşusu Ukrayna'nın Devlet Başkanı Zelenskiy'i Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine takdim edilen Ukrayna Devlet Nişanı dolayısıyla da teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gerçekleşen görüşmelerde ikili ilişkileri etraflıca ele aldıklarını ve alınan kararların da imza altına alındığını belirtti.

Koronavirüs salgını başlamadan hemen önce Şubat ayında Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 8’nci toplantısı vesilesiyle Kiev'i ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yeniden bir araya gelinmesinin ilişkileri güçlendirme yönündeki güçlü iradenin bir tezahürü olduğunu söyledi.

“Az önce imzalanan metinler de bu irademizin pek çok başlıkta somut projelerle vücut bulmasını sağlayacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İş birliğimiz savunma sanayinden eğitim iş birliğine, turizmden sağlık sektörüne geniş bir yelpazede karşılıklı yarar temelinde derinleşiyor. Görüşmelerimizde yatırımların artırılmasıyla ekonomik ve ticari iş birliğimizi yeni seviyelere taşıma yönündeki karşılıklı irademizi de teyit ettik. Malum Kiev'i ziyaretimizde de ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Bu doğrultuda serbest ticaret anlaşması müzakerelerini süratle neticelendirmek hususunda Sayın Zelenskiy'i ile hemfikiriz. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukraynalı misafiri ağırlamış olmamız, haklarımız arasındaki yakınlığı ve Ukraynalı misafirlerimizin güvenli turizm girişimimiz kapsamında aldığımız önlemlere olan itimadını açıkça gösteriyor.”

“TÜRKİYE KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMAMIŞTIR VE TANIMAYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadelede Türkiye’nin Ukrayna halkının yanında yer aldığını vurgulayarak ihtiyaç olduğu takdirde daha fazla desteğe de hazır olduklarının altını çizdi.

Görüşmelerde güvenlik alanındaki iş birliğini güçlendirme ve suçluların karşılıklı iadeleri yönünde atılabilecek ilave adımların da ele alındığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle FETÖ ve diğer terör örgütleriyle ortak mücadele ve eşgüdümü güçlendirme hususlarında mutabık kaldıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’yı bölgede istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak gördükleri belirterek, “Bu çerçevede Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz. Türkiye Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihî ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte desteğimiz devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“BÖLGEMİZİN BARIŞ VE İSTİKRARI ADINA ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ GÖSTERMEYE HAZIRIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin soydaşları için Ukrayna’daki konut inşası projesi ve Kiev’deki cami inşa projesiyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü aktararak bu çalışmalarla ilgili son durumu da değerlendirdiklerini dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin de Ukrayna'nın doğusundaki güncel durum hakkında bilgi verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada 27 Temmuz'dan bu yana sürdürülen ateşkesin devamını temenni ediyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı adına biz de elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. Bu süreçte başkanlığı iki dönemdir büyükelçilerimizce yürütülen AGİT Özel Gözlem Misyonuna desteğimiz aynı şekilde devam edecektir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e ziyareti için teşekkür etti.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY: “TÜRKİYE İLE STRATEJİK ORTAKLIĞI DERİNLEŞTİRMEYE HAZIRIZ”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Türkiye ile diyaloglarının dinamik bir şekilde geliştiğini belirterek, “Hiçbir virüs ülkelerimiz arasındaki ortaklığa ve dostluğa engel olamaz” dedi.

Türkiye ile stratejik ortaklığı derinleştirmeye ve karşılıklı çıkarların olduğu her alanda iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarının altını çizen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 9’uncu toplantısını gelecek yılın başında düzenleme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteğin kendileri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya tarafından yasa dışı olarak gözaltında tutulan Ukraynalı ve Kırım Tatarlı tutsakların serbest bırakılması için aktif kişisel çaba göstermeye devam edeceğini teyit etti. İşgal altındaki Kırım’da insan haklarının korunmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 75. oturumu çerçevesinde yakın iş birliği içinde çalışacağız. Türkiye’yi, Kırımlıların haklarını korumak ve yarımadayı işgalden kurtarmak için uluslararası ortakları birleştirme aracı olan Kırım Platformu Projesine katılmaya davet ettim. Bu projeyi desteklemeye ve orada aktif bir şekilde rol almaya hazır olduğunuz için minnettarım.”

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ikili ticaretin, koronavirüs salgınına rağmen olumlu dinamiklerini sürdürebileceğini aktaran Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türk şirketlerinin ülkesindeki büyük ölçekli altyapı projelerine katılımının da önemli olduğunu ve Ukrayna’da iş yapan Türk şirketlerinin sayısını artırmak istediklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “İstanbul sadece Türk ve Ukrayna halkları için değil, tüm dünya için özel tarihî ve manevi önemi olan bir yerdir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmenin son derece samimi ve sıcak ortamının yanı sıra, bu şehrin özel enerjisini de hissediyoruz. Eminim ki tüm bunlar Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkileri sürekli gelişmeye teşvik ediyor ve ileriye dönük enerjiyle besliyor” ifadelerini kullandı.

Ortak basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından "Ukrayna Devlet Nişanı" takdim edildi.

Takdimin ardından heyetler arası görüşmenin ortak bildirileri imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında savunma sanayii projeleri kapsamında iyi niyet beyanı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında Askerî Çerçeve Anlaşması imza altına alındı.

Türkiye-Ukrayna Hükûmetler Arası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem toplantısı protokolü de Millî Savunma Bakanı Akar ve Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Ihor Petrashko arasında imzalandı.

Ortak basın toplantısının ardından; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska ile akşam yemeğinde bir araya geldi.