Sıcak Havalarda Güneş Çarpmasına Dikkat!

EGEOLAY/Kavurucu sıcakların etkisinin iyice arttığı bu günlerde, uzmanlar sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması konusunda uyardı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Cem Ertan, özellikle 65 yaş üstü kişilerin, 5 yaş altı çocukların ve kronik hastalığı olanların güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

Sıcak Havalarda Güneş Çarpmasına Dikkat!
Editör: Ege Olay
31 Temmuz 2021 - 10:31
Sıcak çarpmasını, dış etmenler nedeniyle vücudun 40 derecenin üzerine çıkması ve buna bağlı olarak vücut fonksiyonlarının tam olarak çalışamaması olarak tanımlayan Doç. Dr. Ertan, sıcak çarpmalarının önlenmesinin tedaviden daha kolay olduğunu söyledi. Gündüz vakitlerinde aşırı efordan kaçınılması gerektiğini söyleyen Ertan, “Özellikle saat 12.00 ila 15.00 arasında kesinlikle yorucu sporlar yapılmaması, keyfi olarak dışarı çıkılmaması gerekiyor. Bu saatlerde denize veya havuza girilse dahi, dışarı çıkılmasını önermiyoruz. Eğer çıkmamız gerekiyorsa da mutlaka şapka ve ince kıyafetler kullanmalıyız. Vücudun sıcağı atmasına izin vermeliyiz. Yani çok kalın, uzun kollu, uzun paçalı kıyafetlerden uzak durmalıyız. Bununla birlikte sıcak havalarda sıvı kaybı çok olduğu için günlük ortalama 2,5 litre su tüketmemiz gerekiyor. Şekerli veya alkol içerikli sıvı alımından uzak durmalıyız. Kapalı ortamlarda ise klima ile serinletilmiş alanları tercih etmeliyiz.” dedi. 

Kronik Hastalar ve Kilolular Risk Altında

Sıcak havalarda özellikle kronik hastalığı olanların çok yüksek risk altında olduğunu belirten Doç. Dr. Cem Ertan, “Diyabet, hipertansiyon ve kronik böbrek hastaları çok dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü hem hastalıkları nedeniyle hem de kullandıkları ilaçlar nedeniyle daha çok risk altındalar. Gebelerin ve aşırı kilosu olanların ekstra özen göstermeleri lazım. Çünkü aşırı kilo nedeniyle yağ oranı arttıkça vücut iç sıcaklığını, cilt altından dolaştırdığı kan ile dışarı atma şansı azalıyor. Bu durumda daha fazla sıcak çarpması riski anlamına geliyor. Bunun dışında özellikler yaz aylarında yapılan aşırı ve bilinçsiz hızlı diyetler de sıvı kaybına ve bununla birlikte sıcak çarpmasına neden olabiliyor. Ayrıca aşırı sıcaklarda alkol tüketiminden de kaçınmak gerekiyor.” diye konuştu.   
       

Bulantı, Kusma, Ateş

Sıcak çarpmasının ilk olarak bulantı, kusma ile belirti verdiğini, bunun sebebinin de sıvı kaybı ile beraber mide ve bağırsak kramplarının neden olduğunu söyleyen Ertan, “İlk olarak kişiyi etkenden uzaklaştırmak gerekiyor. Yani güneş altından çıkartmak, üzerinde kalın kıyafetler varsa onlardan uzaklaştırmak, serin bir alana taşımak gerekiyor. İkinci basamak ise sıvı dengesi ile ilgili. Çok ciddi sıvı kaybı olan kişinin sıvı ihtiyacı karşılanmalı. Eğer kişinin bilinci açıksa, sorduğunuz sorulara mantıklı cevaplar veriyorsa, etrafının, ortamın farkında ise bu kişi su içebilir. Ancak bilinci yerinde değilse ona zorla su vermeye çalışmamak gerekiyor. Sıcak çarpmasına maruz kalan kişiyi en kısa zamanda hastaneye getirmek gerekmektedir.” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum