Prof. Dr. Ümit İnceboz: Tüp bebekte ilaç tedavilerine göre isimlendirme

EGEOLAY/İRENBE Kadın Hastalıkları, Doğum Tıp Merkezi Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ümit İnceboz, tüp bebekte ilaç tedavilerini anlattı.

Prof. Dr. Ümit İnceboz: Tüp bebekte ilaç tedavilerine göre isimlendirme
Editör: Ege Olay
09 Kasım 2021 - 17:10
Prof. Dr. İnceboz; “Tüp Bebek” konusunda son yıllarda farklı isimler altında ifadeler kullanılmaya başlandığına işaret etti, “Örneğin “mini tüp bebek”, “ilaçsız tüp bebek” veya “doğal “tüp bebek”, “modifiye natürel tüp bebek” bunlardan bazıları. Günlük pratiğimizde zaman zaman “zihin karıştırıcı” olarak karşılaştığımız bu konu hakkında sizleri aydınlatmak istiyorum” dedi.
Öncelikle bir tablo halinde bu terimlere bakalım;
 
TerimHedefİlaç Tedavisi
Doğal Siklus Tüp bebek
 
1 yumurtaİlaç yok
Modifiye Doğal Siklus Tüp bebek1 yumurtaSadece çatlatma iğnesi (bazen kendiliğinden çatlamayı engelleme iğnesi)
Konvansiyonel (klasik) Tüp bebek8 yumurtaYumurtalıkları uyarmak için çeşitli iğneler (10-12 gün süreyle)
Mini Tüp bebekBirkaç yumurtaHaplar ve çok az sayıda iğne
Ultra-mini Tüp bebekBirkaç yumurtaHaplar

Prof. Dr. Ümit İnceboz, yukarıdaki tablonun tümünde ortak noktanın yumurtanın ultrason eşliğinde iğne ile toplanması, sonrasında elde edilen kaç yumurta var ise bu yumurtanın veya yumurtaların eş spermi hazırlandıktan sonra döllenmesi olduğuna işaret etti. İnceboz şöyle konuştu:

Doğal (natürel) siklüs Tüp Bebek nedir?

Yumurtalıkları uyarmada hiç ilaç kullanmadan yapılan tüp bebektir. Dünyadaki ilk “tüp bebek” olan Lousie Joy Brown, doğal siklüs ile uygulanan tüp bebek ile dünyaya gelmiştir. Ancak fertilite (doğurganlık) ilaçları ile ilgili teknolojinin gelişmesi ile daha fazla yumurta elde edilmesinin döllenme ve embriyo gelişim şansını artırabileceği düşüncesiyle, yumurtalıkları uyaran ilaçların kullanımı gündeme gelmiştir. Doğal siklüs tüp bebek yönteminin özellikle ileri sürücüsü ve savunucusu Dr. Osamu Kato olmuştur. Artan ilaç maliyetleri, çoklu iğnelerin kişiye ruhsal etkileri, ilaçlarla olabilecek “yumurtalıklarda aşırı uyarılma sendromu - ovarian hiperstimulasyon sendromu” riski gibi durumlardan kaçınılması hedeflenir. Tek yumurta elde edilir. Önemli bir dezavantaj eğer kontrol edilemeyen, erken yumurtlama durumu olursa o tedavi ayı kaybedilmiş olur. Yani ön görülemeyen erken yumurtlama ile yumurta kaybedilebilir. Diğer bir risk ise yumurtanın olgun çıkmamasıdır.”

Modifiye natürel siklüs tüp bebek nedir?

İRENBE Kadın Hastalıkları, Doğum Tıp Merkezi Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ümit İnceboz; bu durumlarda yumurtalıkları uyarıcı ilaç verilmediğini, ancak yumurtanın olgunlaşmasını desteklemek için “çatlatma iğnesi” yapıldığını söyledi, “Hedef yine tek yumurtadır. Bazen çatlamasını önleyici iğne de eklenebilir. Avantajları yine yukarıda belirtildiği üzere maliyetin, aşırı uyarılma durumunun ortadan kaldırılmasıdır. Yine de erken yumurtlama ile yumurtanın elde edilememesi önemli bir risktir” dedi.

Konvansiyonel (klasik) Tüp Bebek

Prof İnceboz; Bu tür tüp bebek uygulamalarında, bir taraftan çoklu yumurta gelişimi sağlanırken bir taraftan da kendiliğinden yumurtlama olmaması için farklı iğneler (agonist veya antagonist) iğneler verildiğini söyledi. İnceboz, “Olgunlaşmanın sağlanması için “çatlatma iğnesi” yapılır ve bu iğneden 34-36 saat sonra yumurtalar toplanır” diye konuştu.

 İRENBE Kadın Hastalıkları, Doğum Tıp Merkezi Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ümit İnceboz diğer yöntemleri şöyle açıkladı:

Mini Tüp Bebek nedir?

Yumurtalığı uyarıcı haplar ve çok az sayıda iğne desteği ile uygulanan tüp bebek yöntemidir. İlaç maliyeti klasik tüp bebeğe göre çok daha azdır. Ancak Birkaç (sınırlı sayıda) yumurta elde edilir.

Ultra-mini Tüp Bebek nedir?

Sadece hapların desteği ile yumurta geliştirilerek yapılır. Farklı uygulamalara açıktır. Maliyetin azlığı önemi bir avantajdır.
İrenbe olarak burada yazılan veya tıp literatüründe bulunan tüm “tüp bebek” yöntemlerini, başvuran çiftlerimizin özelliklerine göre seçerek uyguluyoruz. Ama sanırım burada en önemli ve belirleyici olan husus “bireysel özellikler”; yaş, yumurtalık rezervi, önceden uygulanan tedavi ve bu tedaviye cevap gibi noktalardır. Dolayısı ile “tek tip” bir uygulama yerine çiftlerin özelliklerine göre bu tedavileri belirlemek en uygunu olacaktır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum